jučer sam pošprical i razočaran sam do jaja. Od posađenih 400 kom, svi poterali ko bog i sad se posušilo 60-70 kom graševine, samo venu, a mladice su već prave. Polijal sam ih sa Drinom i čekam reakciju
Zanimljivo je da u srednjoj Dalmaciji još nisam vidio u prodaji Forum star ni Collis, a i Demitana nije bilo do sredine svibnja.. Inače u punom je jeku pljevidba zaperaka, posao koji će mi oduzet bar još 20-tak dana.
Quote from: Vinofil on 14 Lipnja, 2006, 18:27:50Zanimljivo je da u srednjoj Dalmaciji još nisam vidio u prodaji Forum star ni Collis, a i Demitana nije bilo do sredine svibnja.. Inače u punom je jeku pljevidba zaperaka, posao koji će mi oduzet bar još 20-tak dana.Collis je tek ove godine pušten na tržište. Zamjena za Forum Star je Acrobat MZ od BASF-a.
Quote from: Razor on 20 Lipnja, 2006, 12:16:13Quote from: Vinofil on 14 Lipnja, 2006, 18:27:50Zanimljivo je da u srednjoj Dalmaciji još nisam vidio u prodaji Forum star ni Collis, a i Demitana nije bilo do sredine svibnja.. Inače u punom je jeku pljevidba zaperaka, posao koji će mi oduzet bar još 20-tak dana.Collis je tek ove godine pušten na tržište. Zamjena za Forum Star je Acrobat MZ od BASF-a.Acrobat je samo djelomično zamjena za Forum star, sistemična komponenta je jednaka al kontaktna nije. Naime, folpet koji se nalazi u Forum staru nastojim koristiti što je češće moguće zbog solidnog djelovanja na botritis. Naravno da to ne isključuje upotrebu botricida, pogotovo kod visokih prinosa po trsu kao kod mene, ali ga bar značajno smanjuje.
Kod ovog trebaš samo paziti da ti izbojci ne dođu u zemlju i počnu se razvijati kao površinsko korijenje. Mi ih u Zagorju zovemo brandusi ili mustači. Njih treba pije očistiti, posebno ako su bliže zemlje. Mogu uništiti trs za sušnih godina, jer preuzmu funkciju dubokog korjenja, a za suše ostanu na suhom.Pozdrav.