VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:22:47

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Što ste danas radili u vinogradu?
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 213 Dolje Ispis
Autor Tema: Što ste danas radili u vinogradu?  (Posjeta: 1137447 puta)
crava
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #60 na: 20 Lipnja, 2006, 11:35:31 »

jučer sam pošprical i razočaran sam do jaja. Od posađenih 400 kom, svi poterali ko bog i sad se posušilo 60-70 kom graševine, samo venu, a mladice su već prave. Polijal sam ih sa Drinom i čekam reakciju
Evidentirano
Dubravko
Guest

Email
« Odgovor #61 na: 20 Lipnja, 2006, 12:00:28 »

jučer sam pošprical i razočaran sam do jaja. Od posađenih 400 kom, svi poterali ko bog i sad se posušilo 60-70 kom graševine, samo venu, a mladice su već prave. Polijal sam ih sa Drinom i čekam reakciju

i meni su se počeli sušiti trsi 10 kom. a i lišti su mi nekak kilavi, neznam s čim da ih prihranim.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #62 na: 20 Lipnja, 2006, 12:16:13 »

Zanimljivo je da u srednjoj Dalmaciji još nisam vidio u prodaji Forum star ni Collis, a i Demitana nije bilo do sredine svibnja.. Inače u punom je jeku pljevidba zaperaka, posao koji će mi oduzet bar još 20-tak dana.

Collis je tek ove godine pušten na tržište. Zamjena za Forum Star je Acrobat MZ od BASF-a.

Da ih nisi previše pognojio?
Osim toga može ti biti stvar i u sadnom materijalu, krenu, pa se osuše. Meni se to dogodilo preklani.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #63 na: 20 Lipnja, 2006, 13:04:28 »

Drin je izvrstan ali ne i svemoguć.
naime, preporuka je čim potjeraju cjepovi da se poprskaju barem dva puta sa Drinom.
No, šta se ove godine desilo? Totalno zagušenje korijena u najkritičnijem trenutku. Jučer smo čupali neke cijepove u Kutjevačkom kraju i našli na nerazvijeno, odnosno trulo korijenje kod većine koji su se posušili nakon tjeranja.
Evidentirano
Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #64 na: 20 Lipnja, 2006, 14:22:13 »

Zanimljivo je da u srednjoj Dalmaciji još nisam vidio u prodaji Forum star ni Collis, a i Demitana nije bilo do sredine svibnja.. Inače u punom je jeku pljevidba zaperaka, posao koji će mi oduzet bar još 20-tak dana.

Collis je tek ove godine pušten na tržište. Zamjena za Forum Star je Acrobat MZ od BASF-a.

Acrobat je samo djelomično zamjena za Forum star, sistemična komponenta je jednaka, al kontaktna nije. Naime, folpet koji se nalazi u Forum staru nastojim koristiti što je češće moguće zbog solidnog djelovanja na botritis. Naravno da to ne isključuje upotrebu botricida, pogotovo kod visokih prinosa po trsu kao kod mene, ali ga bar značajno smanjuje.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #65 na: 20 Lipnja, 2006, 14:37:27 »

pa čak ne mora niti smanjivati količinu botricida, bitno je ono da povećava zaštitu u vinogradu kao dodatno djelovanje.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #66 na: 20 Lipnja, 2006, 17:46:57 »

Acrobat je samo djelomično zamjena za Forum star, sistemična komponenta je jednaka al kontaktna nije. Naime, folpet koji se nalazi u Forum staru nastojim koristiti što je češće moguće zbog solidnog djelovanja na botritis. Naravno da to ne isključuje upotrebu botricida, pogotovo kod visokih prinosa po trsu kao kod mene, ali ga bar značajno smanjuje.

Naravno u pravu si, ja se isto slažem da je Forum bolji, nema mankozeba, već folpet. Al ako nema vraga i ovo je dobro. Koliko su me naučili, dimetomorf, aktivna tvar, sistemik, u ova dva sredstva ima najbolji stop efekat na peronosporu vinove loze, kao i na povrće (rajčica, salata, patlidžani, krumpir).
Problem kod tog sredstva je jedino što nije uzlazni sistemik, ne zaštiti ono što izraste nakon dan dva.
Al dobrom aplikacijom se sve sredi.
Isto tako preporučio bi svima da prskaju protiv prve faze botritisa sredstvima na osnovi folpeta ili euparena.
Switch je trenutno najbolji preparat protiv Botrytis Cinerea, ima dozvolu samo 2 put godišnje tretiranje nasada.
U načelu treba 3 puta tretirati nasad s botriticidima, nakon cvatnje, prije zatvaranja grozda i u šari.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #67 na: 21 Lipnja, 2006, 01:37:00 »

Molim ispravak navoda:
Switch se smije dvaput godišnje koristit, i to u fazi zatvaranja grozda i  u fazi šare.
Vodite računa o tome. To je inače dupli sistemik. Malo je skup, al vrijedi.
Teldor je također dobar za lozu, a još bolji za voćke.
Izbjegnite ako možete sredstva tipa Ronilan, Sumilex, Kidan na osnovi vinklozina i sličnih spojeva.
Prvenstveno su kontaktni, a prisutni su na tržištu već tridesetak godina. Inače to su bili prvi botriticidi koji su se pojavili na tržištu. Problem rezistentnosti na Botrytis Cinereu, sivu plijesan, je uvjetovan njihovom širokom primjenom i učestalim korištenjem.
Svakako bi napomenuo nakon cvatnje, postoje sredstva za botrytis i peronosporu na bazi folpeta i euparena koja rješavaju dvije bolesti zajedno, a da se ne mora posebno prskati po grožđu.
Npr. Mikal, Rival, Forum Star, Euparen 50, Folicur E wp 50,Euparen Multi, Folicur multi 50
Osim Teldora i Switcha koji su jako dobri preparati, evo vidim da ima čak i novijih sredstava, nešto na sličnoj kemijskoj grupi kao i Mythos te Cantus, budući da nisu čak svrstani u 3. skupinu otrova.
Evidentirano

jura
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #68 na: 07 Srpnja, 2006, 21:12:49 »

:'( :'( :'( Eto na žalost i ove godine moram zaključiti da mi se od 160 trsova souvignona 80 % osipalo. već sam pisao o njemu u cvatnji i nema druge ide on van . >:( >:( >:(  Druge godinee ga iskapam jer već 4-tu godinu zaredom isto. Vjerujte nema pomoći. Sve baš sve sam probao i nejde.  :'( :'( :'(
Evidentirano
zafki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #69 na: 10 Srpnja, 2006, 08:48:45 »

Pošto ne kopam (ne stignem), u subotu sam pokosio  i zamjetio na nekim trsovima slijedeću situaciju. Pošto sam skoro totalni amater, zamolio bih pomoć - što je ovo?

* DSC00026.JPG (59.4 kB, 480x640 - (hitova: 620 ).)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #70 na: 11 Srpnja, 2006, 21:00:32 »

Koliko se meni čini, ovo ti raste podloga, dakle ono na čemu je trs cijepljen. To moraš odstranit škarama.
Malo je slika niske rezolucije, ali mislim da je to.
Nije bolest. Obično su podloge bujnije pa nastoje potjerat, još ako je sadnja bila malo na visoko.
Evidentirano

Vinofil
Guest

Email
« Odgovor #71 na: 11 Srpnja, 2006, 22:08:48 »

Potvruđem ovo što je Razor napisao. I kod mene je lani bilo dosta ovakvih trsova, al zbog nedostatka vremena, ja ih nisam odstranio. Početkom kolovoza samo se osušilo dok ih ove godine nemam.  ;)
Evidentirano
zafki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #72 na: 12 Srpnja, 2006, 10:49:46 »

Hvala vam kolege, slikano je sa mobitelom, pa je zato lošija fotka.
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #73 na: 12 Srpnja, 2006, 11:05:44 »

Kod ovog trebaš samo paziti da ti izbojci ne dođu u zemlju i počnu se razvijati kao površinsko korijenje. Mi ih u Zagorju zovemo brandusi ili mustači. Njih treba pije očistiti, posebno ako su bliže zemlje. Mogu uništiti trs za sušnih godina, jer preuzmu funkciju dubokog korjenja, a za suše ostanu na suhom.
Pozdrav.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #74 na: 12 Srpnja, 2006, 13:57:23 »

Kod ovog trebaš samo paziti da ti izbojci ne dođu u zemlju i počnu se razvijati kao površinsko korijenje. Mi ih u Zagorju zovemo brandusi ili mustači. Njih treba pije očistiti, posebno ako su bliže zemlje. Mogu uništiti trs za sušnih godina, jer preuzmu funkciju dubokog korjenja, a za suše ostanu na suhom.
Pozdrav.

i prilikom rezidbe u proljece je pozeljno malo odgrnuti i otkopati zemlju i prerezati branduse. znam da to ljudi rijetko rade jer zbilja nije lako doci do tog korijenja koje je 15-20 cm pod zemljom..
Evidentirano

Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 213 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!