jučer i danas povezao vinograd. Danas je bilo baš "fino" pod kišom vezati . Bilo me je malo frka najavljenih minusa, no kao što vidim olabavili su s tom prognozom... no kako mi se čini, morat ću ponoviti plavo špricanje u voćnjaku :/
Stari nasad na prosjecno 15 oka. Vinograd pognojen sa K complessi granulari koji je sastava 15 % fosfor pentoksid (P2O5) + 28 % kalijev oksid (K2O) + 2 % magnezijev oksid (MgO). Na 0.1 h ( 500 trsova) potrošeno oko 40 kg gnojiva. Vreča od 25 kg u Sloveniji ko šta 11 E. to je he gotovo 100% jeftinije nego petrokemijino 7-20-30 joke sam placao 560 kn 100 kg.....
Isti taj gnoj kod nas košta vreča od 25 kg malo manje od 150 kn. Nije mi jasno kak može biti tak velika razlika u cijeni kod nas i u Sloveniji.
Slovenac ne vozi robu kroz carinu i ne plaća razne namete kao što su kod nas špediteri i slično. Isto je i sa autogumama. Kad trebamo više litara herbicida idemo u Sloveniju jer se isplati.Primjer:Moj sin je preko interneta naručio bežične slušalice. Kad ih je dobio, pao je na guzicu. Carina i špeditr koji paket nije ni vidio su mu naplatili više nego je platio slušalice.
Vežem lucnjeve. Svaki koji je ispod razine druge žice, vežem kao budući kordonac.
Znači prebacujete uzgojni oblik sa guyota na kordonce? Koja će vam prednost biti takvog uzgojnog oblika?
Čisto iz znatiželje. To je višegodišnji proces. U međuvremenu imaš i lucnjeva i kordonaca, ne nađe se uvijek pogodna rozga jer mora biti malo ispod druge žice, na visini 80-90 cm. Lijepo mi je vidjeti vinograd na kordoncima, jasno je odijeljena zona grožđa, nema izvlačenja lucnjeva, ni vezanja, jednostavnija rezidba, nema opasnosti od zimskih izmrzavanja pupova, a lako se vratiti na guiyot.Malo više brige treba jedino oko zelene rezidbe. Pomalo razmišljam i o prstenovanju dijela trsova muškata i sovinjona. Moram izmisliti neki alat. Neka modificirana kliješta, kombinirke ili cvikcange recimo.
Zar se na kordoncima na reže uglavnom na reznike? Kak ćeš sa lozom koja zahtjeva dugu ili kombiniranu rezidbu koja daje rod negdje od petog do npr osmog pupa.