Niš, sedil sam na terasi vu kleti i buljil u nepoštucani vinograd, sa čašom mineralne.
Postavljao ogradu oko mladih goric , srne su imale gozbu , oko 60 % vrhova pobrstile
Da saznao sam za tu metodu , ionako idem kod frizera ovaj tjedan , ima i svinjska mast pokvarena itd. Kod nas su srne bez straha , tj. dolaze brstit vrtove pod prozor ljudima koji tu žive.
Zavidim ti,ja ću kod sebe prije vidjeti NLO nego srnu
Pregledao stanje, naišao po rubovima vinograda na raspucane bobice. Nije me to zabrinulo, iako prvo sam pomislio na plemenjaču, tek onda sam sumnju bacio na flaksanje oko vinograda.Sutrašnja "smotra" će sve pokazati.
Ako su crne bobice, i lagano raspuknute bez da se vidi sjemenka, nije pepelnica!Bobe na grozdu su trenutno pod napadom peronospore.Kako se to manifestira? Na dva načina!1. Udubljena lezija plave boje na bobici ( površinski, ili s laganom pukotinom), simptom mehaničkog udarca, kao tuča!2. Većina bobica u grozdu poprimila plavu boju, posebno mlađih bobica, napad peronospore preko peteljke!, Suši se grana grozda, bobe se nakon par dana osuše!Objašnjenje!1. Pokožica bobe još je bila osjetljiva prije nego se formiralo staničje pokožice2. Peronospora nakon šta se formirala pokožica bobe, još uvijek može ući u bobu putem peteljke bobe, preko tzv haustorija.Ovo pod brojem dva često manifestiraju kao posljedicu ožegotina od sunca!