Moram znati tih nekoliko podataka da znam složiti metalnu konstrukciju. Dajte mi recite kako vama raste kiwi tih dviju sorti u Zagrebačkoj županiji i koliki je prinos po biljci te koliki mora biti razmak sadnje od do kivija i dokuda dosežu u duljini u kompletu od zemlje ?
@zdraveAk je bavarski i jenny kivi onda nekužim kak su ti se pomrzli i da ti nenapreduju, jer bavarski/sibirski drži na -35°C i jenny -20°C !I nebi smijeli biti previše osljetivlji na mrazopuc u odnosu na standardni kivi, jesi barem prvih 3-4 godine omotao nekakvom zaštitom folijom, najlonom blio čime ?Inače imam marelicu, smokvu, stolno i vinsko grožđe 6-7m od kuće na zapadnoj strani i sve uredno rodi i dobro se drži, nema mrazopuca.Prošle godine kada je poharao mraz diljem cijele hrvatske u mom kvartu je bilo plodova marelice naprosto rečeno na bacanje, pravili smo prekmez i dijelili okolo i još poveli par kg za ljetovanje na more. Ničim špricano čak niti s crvenim uljem niti išta, samo malo orezali i dočekali plodove.Smokvu je trebalo prvih 3 godine omotati i otada dalje nema nikakvih briga jer je jako bujna i jako obilno rodi i to na dva puta početkom ljeta (malo manje) i pretkraj ljeta i dio jeseni (jako obilno).Gle, ovak stoje stvari sa bavarskim kivijem. Napisao sam da več niz godina vegetira, znači da mu nešto ne paše i pošto jedva preživljava idealne uvjete preko ljeta normalno je da če se zimi smrznuti. To ti je isto kao sa čovjekom koji je zaražen HIV virusom i neče umrijeti od njega nego od obične prehlade.Za mrazopuc sam opisao sorte Hayward(ženski kivi) i Tomuri (muški kivi), znači običan kivi kojeg možeš kupiti u svakom dučanu. Zato sam i spomenuo da ga je potrebno saditi najmanje 5 metara od zida kuče jer ljudi obični sade u špaliru uz fasadu. Ja sam napravio brajdu oko šterne za hladovinu, pa imam posađenu izabelu a na onoj strani 2m od kuče kivi i tu jebila greška. Ali dobro, kivi iznova toliko naraste da ima dosta hladovine.Smokve i kod mene rastu bez problema i nikada ih nisam omatao. Imam dvije sorte i obilno rađaju, jedino što mi na jednoj sorti kad je kišovito prolječe otpadne prvi rod onaj oko petrova@KomsicKoje su ti sorte i koliki ti je razmak sadnje i uzgojni oblik ?Ja sam mislio napraviti natrešnicu ispred kuće da mogu normalno po ljeti sijediti vani i da da plodove.