Pozdrav svima! Nov sam na ovom području, od ove godine sam krenul sa sadnjom voćaka, isključivo za hobi. Pročital sam cijelu temu i puno naučil o cijepljenju. Imam nekoliko višnja i šljiva koje su niknule iz korijena cijepljenih voćki i uzgajao sam ih 2-3 god tak da su već velike i one bi mi koristile kao podloga za cijepljenje. Budući da nemam plemke, trebam čekati 8. mj za čipiranje. E sad, početnik sam pa ne očekujem preveliki uspjeh odma prvi put pa me zanima dal na jednoj podlozi mogu napraviti čipiranje na više mjesta? Pa da na taj način povećam šanse za uspjeh.I drugo pitanje mi je u vezi škara za cijepljenje. Kolko one zapravo pomažu i dal mi ih se isplati naručivati s ebaya za 20 $ ?Hvala svima na odgovorima
Isplati ti se naručiti škare za cijepljenje ako nisi nikad cijepio s nožem. Škare su ti za proljetno cijepljenje kad je podloga iste debljine kao i plemka. Plemka može biti i malo deblja ili tanja od podloge, ali ne previše. Možda bi ti bilo jednostavnije okuliranje od čipiranja, samo ti treba nož sa jezičkom za razdvajanje kore. Možeš okulirati ili čipirati na jednoj podlozi na više mjesta. Možda na tri mjesta pa ako ti se sve primi možeš formirati uzgojni oblik vaza, a ako ne ostaviš jednu mladicu. Pazi samo na podlogu izniklu iz korijena šljive zbog šarke.
kolko sam uspio googlati, to je virusna bolest šljive? kak ju prepoznati?Šljiva iz čijeg korijena sam uzeo podloge se čini "normalnom", dobro rodi, a trenutno obilato cvate
U PM. ,eto ga mućim se,mućim,a pojele mi dvije jabuke.Jednu Greny Smit (trogodišnju),a izgleda i prošlogodišnju Breaburn .Ne kužim kak im samo jabuke pašu,..šljive,breskve i kruške ne diraju.Ništa,vidjet ću sa ovima koje sam nacijepio,da dogodine njih probam tu šibnuti.Možda im taj divlji korijen neće pasati.