VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 12:24:11

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Zaštita u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita u voćnjaku  (Posjeta: 413049 puta)
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #870 na: 22 Veljače, 2016, 01:07:12 »

Meni je hvala bogu uspijelo. Kod nas je počelo puhati tek oko podne.
Imao sam jedino problema sa Nordoxom. Trebalo mu je pola sata da se rastvori u vodi.

Usput, evo malo gradiva za proučavanje za ove kišne dane koji nastupaju.
https://www.dropbox.com/s/rp9s7pgstdpkytd/PIKAPOLONICA%2000_PP16_complete_01feb16.pdf?dl=0
https://www.dropbox.com/s/xciusnpahf8hhqt/ISOMATE%20CTT%20slo%20feb16.pdf?dl=0
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #871 na: 22 Veljače, 2016, 09:37:10 »

zdrave@ to što se bakar nije htio razmutiti, može da bude razlog da je bakar oksidirao. Jel ima tamnu-mrku boju prilikom mješanja, ako da to je to i takav bakar nema baš najbolji učinak.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #872 na: 22 Veljače, 2016, 15:21:01 »

Može biti.
Uvijek razmutim škropivo u manjoj količini vode (2,5 litarna posuda) pa tek onda izlijem u veču. Kada sam ga razmučivao bio je boje kao crveno ulje a za par sekundi je palo na dno i na vrhu je ostala čista voda. Izlio sam sve skupa u 15 litarnu posudu i nakon pola sata se je promiiješalo ali kada sam izlio u špricu, na dnu je ostalo nešto tamnog taloga više ljubičaste boje.
 Sada sam pogledao kutiju i piše rok trajanja do 2015., a kupio sam ga 1. kilu lani po zimi. Znači podturili su mi ga na izmaku roka trajanja. Nisam znao da je bakar tako osjetljiv na rok trajanja.

Dobro što sam si odvagao Championa koji mi je ostao od lani, pa sam njime namjeravao poškropiti jabuke i kruške. Pošto mi se nije dalo čekati da mi se Nordox rastopi, pošpricao sam breskve Championom a kasnije jabuke Nordoxom.

Hvala tatko, ovo je vrijedna informacija za ubuduče.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #873 na: 22 Veljače, 2016, 19:06:41 »

Ja sam danas ujutro uspio pošpricati s modrim uljem.Taman kad sam oprao špricu počeo je puhati vjetar i puše cijeli dan dosta jako.
Zdrave ja sam prošle godine isto kupio nordox kojemu je istekao rok ali nisam imao nikakvih problema s njim.
Evidentirano

I onda neš pil
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #874 na: 23 Veljače, 2016, 15:40:16 »

Nema veze što je istekao rok, ja godinama koristim sa isteklim rokom jer su skoro đaba kad se kupuju. Bitno je samo kako je bilo uskladišteno i da je u orginalnom pakovanju (ne otvarano). Takođe ako se odvaja ili su grudva onda je loš.  Baš smo prošle godine kupili neka Bayer srestva odnosno samo smo platili pdv jer su morali povuči iz prodaje zbog inspekcije. Takođe znam da ta ista srestva idu na produžavanje roka legalno, samo mora de se plati to, pa ako trgovcima ostane par komada (npr par litara) ne isplati se to raditi. Naravno djelovanje je isto nismo uspjeli primjetiti razliku, stavljamo isti konctraciju.

zdrave@ to najvjerovatnije nije bio dobro uskladišten bakar.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #875 na: 23 Veljače, 2016, 17:50:10 »

Ma neznam. Imam sva škropiva u zatvorenom ormaru na suhom mjestu. Načeta pakiranja praškastih škropiva imam uvijek u originalnoj ambalaži dobro zatvorena. Još mi se nije dogodilo da bi se škropivo pokvarilo i zgrudičalo.
Možda je bilo krivo i to što je voda bila dosta hladna. Mislim da se je jednom raspravljalo na forumu, nisam siguran da li je bio Nordox ili neko drugo škropivo. Uglavno isto je bio problem rastapanja u hladnoj vodi.

Još bih napomenuo kakvu grešku pravimo u zaštiti breskve protiv kovrčavosti.
Uglavnom kontroliramo pupove u visini koju možemo dohvatiti rukom. Trebalo bi gledati najvišlje grane.
Zato se događa da je u nižem dijelu krošnje sve o.k. a na vrhu se pojavi kovrčavost.
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #876 na: 23 Veljače, 2016, 21:20:35 »

Hoće to kod Nordox-a da se desi i kad nije istekao rok, pogotovo kad se otvori pa poslije dobro ne zatvori. Desilo mi se to par puta, s tim da sam uvjek takav bakar prosuo.

Uglavnom kontroliramo pupove u visini koju možemo dohvatiti rukom. Trebalo bi gledati najvišlje grane.

Naravno uvjek prvo pregledati vrhove. Ja uvjek odradim prvo prskanje u strogom mirovanju (ove godine sam promašio samo na jednoj sorti, jednostavno fizički nisam mogao stići), to bude cuproksat ili bordovska čorba, zatim kad puknu vršni pupovi onda kombinacija bakar + ulje (crveno ulje, plavo ili sl.) i još jednom obično Ziram. Kad to sve odradim nikad nemam truna tafrine. S tim što pogotovo prvo prskanje idem sa dosta tečnosti bukvalno da se slijeva sa grana, drugo malo manje da curi ali isto dosta tečnosti..
Evidentirano
DanijelX
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #877 na: 24 Veljače, 2016, 10:11:47 »

Voćari, nisam stigao tretirati bakrom... vidim da se već pupovi vide, da li sam zakasnio? Hobi voćar, 15ak voćkica u dvorištu...

* IMG_0015.JPG (145.84 kB, 753x661 - (hitova: 223 ).)
Evidentirano

"Voćari i vinogradari Hrvatske" na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/vocariivinogradarihrvatske/
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #878 na: 24 Veljače, 2016, 10:39:24 »

DanijelX@ kod jabučastih vrsta najbolje je kad malo ovako pukne pup (kao na slici) onda ići bakar+ulje, ja idem obično 2,5%. Pa čak smo išli svjesno u fazi mišijeh uha da malo pali vrhove kako bi usporili vegetaciju.
Evidentirano
HrvojeTK
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #879 na: 25 Veljače, 2016, 00:33:37 »

Evo ja sam jucer popodne ponovio plavo ulje na koscitavim vockama, posebno sam natooio breskve i nektarine. Usput sam pospricao i ruze koje sam neki dan orezao. Za koji dan jos pognojim sve briketima i to je to, ja vise nicim ne tretiram do jeseni dok se stabla ne ogole, pa kak Bog da.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #880 na: 25 Veljače, 2016, 09:11:32 »

@DanijelX
Samo daj samo daj s bakrom. U ovoj fazi im nece bit nista, mene zeza ova kisa pa nikak da pospricam. Nadam se da budem iduci tijedan pospricao kad bi se vrijeme navodno trebalo smiriti.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #881 na: 04 Travnja, 2016, 10:03:26 »

nikad dosad nisam koristio Polyram DF  (metiram) u zastiti  pa me zanima kakva su iskustva i jel ga preporucujete (obicno sam u ovoj fazi isao sa Crhomodinim protiv fuzikladija jabuka)

vidim da se Polyram mooze koristiti i kod vinove loze, malo mu je duga karenca(56 dana). Jel se moze mijesati sa sumporom?
Evidentirano

Brckovljani
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #882 na: 04 Travnja, 2016, 19:31:47 »

Ja ga koristim u vinogradarstvu kad su mladice otprilike oko desetak cm.može se mješati sa sumporom.
Evidentirano

I onda neš pil
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #883 na: 04 Travnja, 2016, 21:43:05 »

Da,ok je to preparat  za vise kultura .Koristim ga u pocetnim zastitama vocaka,vinograda...moze i krumpir
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #884 na: 05 Travnja, 2016, 20:02:49 »

Haj. Prošle godine trgovkinja mi prodala preparat ACTARA 25 WG za špricanje protiv monilije i sječa se toga, ali sad kad nemam potvrdu kaže da ako mi je nešto ostalo da to upotrijebim iako nije sigurna da će djelovati.???. Dok ne dobijem potvrdu koje sredstvo da kupim a da je u slobodnoj prodaji?
Evidentirano
 Str: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!