VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:16:48

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Zaštita u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita u voćnjaku  (Posjeta: 412932 puta)
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #690 na: 04 Srpnja, 2014, 13:29:58 »

Za kasne jabuke, kruške i šljive važi nepisano pravilo, do prve polovine 6. mjeseca maksimalna zaštita a onda još jedanput ili dva puta kontaktnim fungicidom i Madex Max protiv savijača po uputi savjetodavne službe.
Ako do prve polovine 6. mjeseca uspijete jabuke spasiti od bolesti i nametnika, kasnije nema više neke štete.
A ako do tada zeznete, neče vas spasiti ni 33 prskanja.

Fala na savjetima, tak me i moji stari uče. Stoga bum i ostavil kak je.....

Ja sam očito negdje fulao, ne što se samog prskanja tiče - il je bilo u pitanju (pre)stari otrov ili nisam dovoljno "okupao" jabuke...
Evidentirano

Brckovljani
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #691 na: 04 Srpnja, 2014, 13:59:46 »

Za kasne jabuke, kruške i šljive važi nepisano pravilo, do prve polovine 6. mjeseca maksimalna zaštita a onda još jedanput ili dva puta kontaktnim fungicidom i Madex Max protiv savijača po uputi savjetodavne službe.
Ako do prve polovine 6. mjeseca uspijete jabuke spasiti od bolesti i nametnika, kasnije nema više neke štete.
A ako do tada zeznete, neče vas spasiti ni 33 prskanja.

Slažem se sa Zdravetom da je najvažnija ona zaštita u početku pa do 6mj i tu se nesmije fulati , a kasnije je lako. Kod mene nema bolesti i sad nastavljam dalje sa kontaktnim fungicidima. Najvažnije je biljke zaštititi u samom početku, a isto je to u voćarstvu, povrtlarstvu, vinogradarstvu, cvijećarstvu itd. Preventivna zaštita je najbolja zaštita, a ako koje prskanje treba izostaviti onda su to zadnja prskanja.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #692 na: 05 Srpnja, 2014, 00:22:43 »

Slazem se, ako nisi uspio zastititi vockice do sredine 6mj. uzalud je dalje spricati. Pogotovo jer vec odavno imas lisca, a i plodovi su se poceli formirati. I sad ako imas ostecenja od bolesti i nametnika spric nebude popravio ostecenja.

Jos jedan spric ima smisla da odrzis trenutacno stanje takvo kakvo je da se nepogorsa stanje u ovoj kisnoj godini. Bar mislim da bude ova godina kisna jer svako malo pada kisa.

A evo i grube usporedbe sa ovom i proslom i pretproslom godinom. Prosle i pretprosle godine sam mlade vockice poceo zaljevati vec pocetkom 5mj., dok ove godine nisam niti jednom zalijevao, a vec je pocetak 7mj.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #693 na: 06 Srpnja, 2014, 07:42:15 »

kontrolom dosadašnjih kolićina padalina,ova posljednja 3 mjeseca,do sad,niti jedan nije bio ispod 100 l/m2
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #694 na: 08 Srpnja, 2014, 09:11:01 »

Jučer ujutro prskal sa Zato plus + Cosavet + Calypso. Prihrana Calciogreen + Magnesiogreen.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #695 na: 18 Srpnja, 2014, 21:29:30 »

Jučer sam stavio mrežu protiv ptica na jabuke i kruške, jer su uz grožđe, navalile i na krušku Santa Mariju a još je skoro mjesec dana do zrenja.
Evidentirano
marko1303
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #696 na: 24 Srpnja, 2014, 09:35:14 »

Divlje svinje su mi rasturile voćnjak. Potrgale su 11 trogodišnjih jabuka. Slike možete pogledati na linku ispod:

https://onedrive.live.com/redir?resid=1ECD449EDA1D37B7%21128

Da li ima tim voćkama spasa i da li se može dobiti odšteta od lovačkog društva?
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #697 na: 24 Srpnja, 2014, 09:45:59 »

Divlje svinje su mi rasturile voćnjak. Potrgale su 11 trogodišnjih jabuka. Slike možete pogledati na linku ispod:

https://onedrive.live.com/redir?resid=1ECD449EDA1D37B7%21128

Da li ima tim voćkama spasa i da li se može dobiti odšteta od lovačkog društva?

Kad kliknem na taj link nema nikakvih slika ili možda meni nekaj šteka komp.
Evidentirano
marko1303
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #698 na: 24 Srpnja, 2014, 09:53:17 »

Trebala bi se otvoriti stranica sa velikom ikonicom na kojoj piše 2014-07-24 09.39.58 koju treba skinuti i odpakirati.
Evidentirano
marko1303
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #699 na: 24 Srpnja, 2014, 10:04:39 »

Sad je bolje odnosno lakše.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #700 na: 24 Srpnja, 2014, 14:26:42 »

Samo neke vockice bi se mogle izvuci koje imaju zdrave grane, a rane premazati vocarskim voskom. Dok one vockice koje nemaju spavajuce pupove ispod ostecenog dijela gdje vise nema grana vrlo vjerojatno ce se posusiti usred ljeta. Ajde da je to rano proljece prije kretanja vegetacija onda bi cak neke vockice potijerale iznova sibe pa samo odrezes taj osteceni dio.

Ja bih se raspitao da dobis odstetu od lovackog drustva, nema veze kad ce biti isplata jel ove ili iduce godine. Samo pokreni zalbu ovi budu dosli na uvidaj i onda sastavili zapisnik.
11 vockica nije malo to se od oka mnozi u prosijeku sa 30kn po sadnici i eto ti 330kn bacenih u vjetar i nekoliko godina zaostatka. Steta nije prevelika u novcanom smislu pa zato mislim da nece lovackom drustvu biti problem isplatiti tih 300-400kn ili koliko vec odstete.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #701 na: 24 Srpnja, 2014, 22:10:21 »

Ja ne bih sada ništa rezao osim onih šiba koje su do kraja slamane i oštečene i one dijelove koji su razcifrani poravnati i zamazati, jer se je sada več rast smirila, nego bi na prolječe one koje su jako oštečene odrezao do zdravog dijela, pa makar to bilo i par centimetara od cijepljenog mjesta. Kada se pred kretanjem vegetacije oreže onda ima voćkica največu snagu i vjerojatnost da potjera iz spavajučeg pupa je puno veča.

Naravno da je sada potrebno rane zamazati smolom da se ne zavuče bolest u njih a na prolječe one koje nisu jako oštečene još jedamput premazati i nastaviti sa normalnim formiranjem krošnje.

Ovo što ti je @ SAS predložio sa odštetom od lovačkog društva, je pametna ideja.
Da si sadnice kupio u slo., to ti je 100 € a plus još i tri izgubljene godine i brige oko njih.
Evidentirano
marko1303
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #702 na: 29 Srpnja, 2014, 09:42:00 »

Hvala na savijetima.

Još uvijek čekam odgovor lovačkog društva.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #703 na: 29 Rujna, 2014, 03:57:27 »

Možda če nekome dobro doči u idučoj godini, pa sam stavio link do moje evidencije o zaštiti kruške i jabuke.
Unatoč iznimno kišovitoj godini, meni je uspjelo bolesti i štetnike svesti na minimum.
https://www.dropbox.com/s/9vxb1tp8ue22dw3/Evidencija%20o%20uporabi%20sredstava%20za%20za%C5%A1titu%20bilja%20%20Jabuka%20i%20kru%C5%A1ka.doc?dl=0
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #704 na: 29 Rujna, 2014, 07:34:28 »

Zdrave sigurno če to nekome dobro doči. Baš sam malo razmišljao kak bi bilo dobro da se Zaštita u voćnjaku stavi na početnu stranicu foruma uz teme Voćarstvo i Voćne vrste. Onda bi se moglo stavit u tu temu Zaštita u voćnjaku neke teme poput bolesti voćaka, štetnika itd, a svaku godinu bi se mogla otvoriti nova tema Zaštite u voćnjaku koja bi kasnije išla u arhivu kao što imaju vinogradari. Sad nas ima dosta na Voćarstvu koji bi o tome pisali, a bilo bi nam se i lakše snalaziti.
Evidentirano
 Str: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!