VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 13:07:34

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Zaštita u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita u voćnjaku  (Posjeta: 412840 puta)
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #615 na: 25 Lipnja, 2013, 17:32:17 »

Onda vjerojatno na drugoj fotki mačak brusi kanđe  ::)

A šta sada mogu primjeniti ?
Da stavim izolir traku kako bi se moglo u miru obnavljati od vanjskih utjecaja ili šta ?
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #616 na: 26 Lipnja, 2013, 05:41:39 »

Onda vjerojatno na drugoj fotki mačak brusi kanđe  ::)

A šta sada mogu primjeniti ?
Da stavim izolir traku kako bi se moglo u miru obnavljati od vanjskih utjecaja ili šta ?

Najbolje ti je ranu zamazati voćarskim voskom. Zagrabiš s nekim drvcem i dobro u debelom sloju natapkaš, ak treba moreš i dvaput. Ima manjih pakiranja voska po nekih 18 kn.
Evidentirano
53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #617 na: 26 Lipnja, 2013, 15:30:46 »

Haj. Opet ja. Ovo lišće danas uslikao na malini. Imam 20 malina i u izvrsnoj su kondiciji.Lijepo su rodile i unuci naveliko jedu. Presadio sam desetak mladica u velike vaze dok ih ne premjestim kod sina. Do prije 3-4 dana sve bilo OK ali danas listovi puni rupa. Evo fotke pa da ujutro idem u poljo.apoteku.

MOLIM savjet i preporuku. Kad sam zaguglao "bolest lišća maline" i stavio na opciju -slike- nisam vidio ovako "izrešetano" lišće? pa da uvažene članove ne davim sa pitanjima  ::)
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #618 na: 26 Lipnja, 2013, 20:54:41 »

Najbolje ti je ranu zamazati voćarskim voskom. Zagrabiš s nekim drvcem i dobro u debelom sloju natapkaš, ak treba moreš i dvaput. Ima manjih pakiranja voska po nekih 18 kn.

Ok, budem nabavio čim prije voćarski vosak, moram još na nekim mijestima kod drugih voćkica zatvoriti rane, mada neizgleda toliko ozbiljno kak na ovoj jabuki.
Jako mi je stalo do te jabuke Fuji Nagafu 6 jer sam ju tražio mjesec dana pod svijećom na podlozi mm106 !  ;D
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #619 na: 01 Srpnja, 2013, 09:38:52 »

Haj. Opet ja. Ovo lišće danas uslikao na malini. Imam 20 malina i u izvrsnoj su kondiciji.Lijepo su rodile i unuci naveliko jedu. Presadio sam desetak mladica u velike vaze dok ih ne premjestim kod sina. Do prije 3-4 dana sve bilo OK ali danas listovi puni rupa. Evo fotke pa da ujutro idem u poljo.apoteku.

MOLIM savjet i preporuku. Kad sam zaguglao "bolest lišća maline" i stavio na opciju -slike- nisam vidio ovako "izrešetano" lišće? pa da uvažene članove ne davim sa pitanjima  ::)

To je vjerojatno pagusjenica ružine osice. Insekticid širokog spektra bude dovoljan. Štetnici ruže vole napadati maline i kupine.

Šta se tiče pikca, dovoljan je bilo kakav kontaktni fungicid, tu nema nikakavih specijalnih pravila.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #620 na: 01 Srpnja, 2013, 09:40:57 »

Možete li mi pomoći sa ovime nije mi jasno što se događa na kori od jabuke Fuji Nagafu 6.

Zašto postoje rupe i dali je to zabrinjavajuće i što bi trebao napraviti po tom pitanju ?

Rak, trimer, glodavac ili led. Vosak svakako, a drugo i tako ništa se ne može.
Evidentirano

53njac
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #621 na: 01 Srpnja, 2013, 11:44:26 »

HVALA  Razor. Otkinuo list maline i u poljo.apoteci dobio preparat  Direkt. Interesantno napadnuta je samo jedna malina u vazi a ima ih jedna do druge 10 kom. Sad su sve pošpricane i vjerujem zaštičene. DA, u neposrednoj blizini su ženine ruže.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #622 na: 02 Srpnja, 2013, 17:56:45 »

Stavio sam na te dvije rane vocarski vosak po cijeni od 18kn za 200 grama od Fitokola.
Sad mogu samo cekati kako se bude dalje razvijala situacija stom jabukom.
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #623 na: 08 Srpnja, 2013, 18:34:32 »

Jedna jabuka mi je prepuna nečega bijelog što izgleda poput nakupina pjene ili paperja, a puna je i lisnih uši koje sam tretirao Mospilanom, no nije baš bilo osobitog rezultata. Ima li kakvih prijedloga?
Evidentirano
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #624 na: 08 Srpnja, 2013, 22:44:57 »

http://www.bayercropscience.com.hr/Jabucna_krvava_us_/   Pogledaj malo, vjerojatno se o tome radi...
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #625 na: 09 Srpnja, 2013, 06:39:13 »

Je, to je to. Hvala.
Vidim da gadura uzrokuje i gadne posljedice na stablu.
Naveden je Confidor za zaštitu (Dali, Boxer itd.), no čitam Šubićev članak u kojem kaže da nisu baš učinkoviti, kao niti ostali iz te skupine, a usput negativno djeluju na osicu koja je prirodni neprijatelj krvave uši. Jedini koliko toliko učinkovit preparat je Pirimor.
Da dalje ne prepričavam:
http://www.medjimurje.hr/clanak/3022/2013-03-26/krvava-us-u-nasadima-jabuke
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #626 na: 09 Srpnja, 2013, 07:22:40 »

Problem s Pirimorom je što ga ima kupiti jedino u pakiranju od 0,5 kg - znači za 1000 litara  :o . Zvao sam Singentu i kažu da im je to najmanje pakiranje  ::)
Evidentirano

Brckovljani
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #627 na: 09 Srpnja, 2013, 15:28:21 »

Onda ću očito morati nekamo u susjedstvo, jer doista imaju samo pola kg, dok sam evo baš na nekim češkim stranicama našao 2x1,5g za 5 kn :). Još da nađem negdje bliže...
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #628 na: 09 Srpnja, 2013, 17:19:18 »

Onda ću očito morati nekamo u susjedstvo, jer doista imaju samo pola kg, dok sam evo baš na nekim češkim stranicama našao 2x1,5g za 5 kn :). Još da nađem negdje bliže...

I Češka je u EU zar nebi mogao sada naruiti iz Češke ?  ;D
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

WWW Email
« Odgovor #629 na: 09 Srpnja, 2013, 18:04:46 »

Mogao bih, bez problema, tim prije što govorim češki  ;), ali bi poštarina bila deset puta veća od vrijednosti pošiljke  ;D
Evidentirano
 Str: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!