U preparate ti se nekužim baš najbolje, ja ti svratim u normalnu poljoapoteku gdje se ljudi kuže u preparate i onda tam pitam čime špricati protiv ovog ili onog ili čime sada špricati i onda mi ljepo kažu s čime i u kojoj koncetraciji. I ja stime pošpricam tako da se netrebaš previše zamarati s nazivima, jer možda nema u tvojoj apoteki taj preparat već neki drugi, a svi su više manje međusobno slični. Tako nije bilo kraj trećeg mjeseca crvenog ulja od 1litre pa su mi dali modro ulje, ja pitao koja je razlika, i onda su mi rekli da zapravo nije nikakva razlika i jedno i drugo je dobro za špricanje u mirovanju.A prošle godine sam imao takvu navalu lisnih uši na svim voćkama da to nikad nisam dosada vidio i niš skočim u poljoapoteku i da mi ženska jači preparat protiv lisnih ušiju veli da budem trebao svakih 15 dana špricati, ja pošpricao samo jednom i nisam više trebao jer prvim špricanjem već je njih odmah 80% popadalo i ostatak su svremenom isto popadali s lišća i stavio sam naopako lijepljvu traku na deblo protiv mrava i riješio problem.Samo svrati u neku bolju poljoprivrednu apoteku gdje se ljudi kuže u preparate i tamo reci kakva je stvar i s čime špricati oni budu znali.
jel sad prekasno za bilo kakvo špricanje jabuka, trešanja? ništa nije špricano od prošle godine. orezano prije par dana. vegetacija je lagano krenula. tnx
za zaštitu voćnjaka sam totalni bedak,pogotovo me nerviraju natpisi na kutijama-za tretiranje svih vodećih bolesti. malo me zatekla breskva u cvatu pa sam odjurila u dućan i tražila nešto protiv monilije. Trgovkinja mi prodala Star, na uputstvima nije ništa pisalo o monoliji, i sada me brine el to Ok, pogotovo jer sam sada na preporukama pročitala da je star za krastavost i to prije i nakon cvatnje, a ja sam prskala u punom cvatu.Isto tako, kako su kruška i ostale voćke u početku cvjetanja el prekasno da ih tretiram sa Starom? za sada sam prskala samo crvenim uljem.Zapravo sam krenula u vinograd da prskam sa Chromodinom voćke i crvenim uljem lozu, ali u dva dana kako me nije bilo, vegetacija je podivljala.
Jučer poprskao breske Signumom. Zabrinjava me što prema uputstvu za pripravu treba potrebnu količinu razmutiti u malo vode a kad sam to pokušao cjelokupna količina praha se automatski pretvorila u kompaktnu i dosta tvrdu grudu.Pokušao sa toplom vodom isto, prah u vodu isto, voda u prah isto na kraju miješao tu grudu 7-8 min dok se nije otopila. Sad me zanima je li to normalno za ovaj preparat ili ga trebam baciti u glavu onome ko mi je to prodao.
Signum uvijek namočim u vodu i miješam u nekoliko navrata tijekom 15-20 minuta da se dobro i kvaliltetno rastopi inače nastane gusta, kompaktna, ljepljiva masa. Ili možeš u startu dodavati lagano vodu pritom energično miješajući i pazeći da se ne zgruda (slično kao što se radi bešamel).Protiv monilije vršim zaštitu Signumom i Teldorom te su se za sada ova dva sredstva pokazala kao dobra kombinacija.