No dobro,ne treba sad baš na taj bakar gledati s takovim strahopoštovanjem,pa nije to ipak napalm.Ak se i uništi pokoji list,neće to biti kraj svijeta,izrast će novi.Bolje je sad žrtvovat poneki pup,list ili cvijet,nek svojom neintervencijom prepustit sve skupa na milost i nemilost kojekakovim boleštinama koje će svojim daljnjim djelovanjem dovest do propadanja,ne samo ploda,već i mogućnosti uništenja čitavog stabla.
Nije problem u bakru i njegovoj fitotoksičnosti ( crveno ulje ili neki drugi bakreni pripravak se još uvijek može primijeniti na breskvama dok je u stadiju zelenog vrha lista, ali u dozvoljenoj koncentraciji za tu fenofazu), več je problem u učestalosti primjene određenog sredstva na istoj površini u toku godine. Uglavnom treba pročitati uputstva za uporabu od a do ž i poštivati sve što je u njima navedeno.
Ma, sve nas to vrijeme i kiša zaj..... Prije 5 dana se moglo još bakrom oprati breskve, sada više nije pametno, počeli su se otvarati lisni pupovi sve više, a od ponedjeljka sve bude procvjetalo! Prije iduće kiše bude trebalo i moniliju i kovrčavost organskim još jednom, šljive, višnje i trešnje također dolaze za koji dan u tretman.Tko može ući strojem u voćnjak... !Napisao sam preporuku za breskve i marelice, samo da nije te kiše
A jel moze tko to objasniti sto bi se dogodilo ako se prekoraci broj prskanja u istoj godini na istoj povrsini ?I kakvi su to ekoloski preparati koji se cesto spominju ?
ja cu preskočiti tretiranje za moniliju za šljivu i trešnju - dosad tu nisam imamo problema . No svakako ću tretirati višnju, ona mi sva monilična. Pa bumo vidjeli tko živ tko mrtav. Jednostavno ne mogu provesti sve vikende ove godine prskajući voćke!idući vikend 26 litara prognoza ... neka bude i trećina od toga - opet nije dobro. No daleko je to pa se možda i pretvori u sunce.
Danas kupio u poljoapoteci Signum za prskanje bresaka u prevenciji Monilie kojih imam desetak stabala. Sad me zanima da li bi trebao istim sredstvom možda špricati i jezgričavo voće u cvatnji pošto sam pročitao da i njih napada drugi soj tj Monilia fructigena ili se možda jezgričavo štiti drugačije pošto u uputama spominju samo koštičavo?
Jezgričavo voće nema smisla prskati protiv monilije fructigene a kamoli protiv monilie laxa. Monilije ploda je na jezgričavom voću jako malo a i to je uzrokovana zbog oštečenja ploda (stršljeni, previše stisnuti plodovi jedan uz drugog itd.).
Zdrave, hvala na informacijama, to uistinu zlata vrijedi!Zanima me što misliš zašto Signum (a vjerojatno ima još primjera) se ne koristi više za voćarstvo? Meni onako laički nema tu puno logike, obično su karence puno duže za povrtlarstvo nego za voćarstvo (kada se radi o jednom preparatu namjenjenom i za vrt i za voćnjak) ?Jesam li dobro shvatio da bilo tko od nas voćara, povrtlara hobista neće više moći kupiti bilo što osim ekoloških preparata bez te iskaznice?! npr, hoću kupiti Nordox, Teldor, Switch iitd....a ono bez tečaja se mogu češati?!
Signum mi baš nije poznat jer ga nisam imao nikada prilike kupiti negdje u blizini ali na primjer Fastac 10 ec je još lani u hrvatskoj bio registriran za voćarstvo a ove godine koliko vidim na BSF internetnoj stranici, samo za vinogradarstvo i poljoprivredu a u slo. je več davno izbačen iz prodaje, isto je i sa tiltom i masom drugih preparata. Po meni je jedini logični razlog u tome, da su ta sredstva bila dugo godina masovno upotrebljavana na pojedinim kulturama a zamjenjuju ih nova sredstva sa drugim aktivnim tvarima i užeg spektra djelovanja, a možda je tu malo prisutan i fitofarmaceutski lobi.Glede ispita si dobro shvatio. Ideš na trodnevni tečaj od par sati dnevno, položiš, platiš, dobiješ iskaznicu i možeš veselo kupovati bilo koje škropivo.Ove godine moram položiti ispit za motornu pilu za koju je u slo obavezan. Ako ti se što dogodi onda si ga naje. Nema osiguranja, a mogu te i kazniti.