Imal sam grdi napad kruškine buhe prošle godine dal osim crvenog ulja treba još s nečim špricat
Bok! Imam manji voćnjak, 7 jabuka, trešnju, šljivu i krušku. S čim bi prskao preventivno najprije, a imam i jednu jabuku koja je osjetljiva na pepelnicu dosta?
Prošle godine sam imao puno problema s gusjenicama koje su izlazile (i naravno uništile puno mladog lišća) iz pupova (lisnih i cvjetnih) kad su se počeli otvarati. Preventivno prskanje crvenim uljem im očito nije smetalo pa me interesira koji insekticid bi se mogao dodati crvenom ulju ili samo bakru da ih ubije dok su još unutra da mi opet ne naprave štetu. Kod velikih voćaka to nije problem, ali pošto imam puno mladih voćaka unište mi puno potecijalnih budućih grana za formiranje krošnje. To bi vjerovatno trebao biti neki sistemik pa bih molio preporuku za preparat koji se smije mješati s bakrenim preparatima ili eventualno s crvenim uljem.Hvala.
Quote from: bded on 01 Veljače, 2008, 11:02:44Prošle godine sam imao puno problema s gusjenicama koje su izlazile (i naravno uništile puno mladog lišća) iz pupova (lisnih i cvjetnih) kad su se počeli otvarati. Preventivno prskanje crvenim uljem im očito nije smetalo pa me interesira koji insekticid bi se mogao dodati crvenom ulju ili samo bakru da ih ubije dok su još unutra da mi opet ne naprave štetu. Kod velikih voćaka to nije problem, ali pošto imam puno mladih voćaka unište mi puno potecijalnih budućih grana za formiranje krošnje. To bi vjerovatno trebao biti neki sistemik pa bih molio preporuku za preparat koji se smije mješati s bakrenim preparatima ili eventualno s crvenim uljem.Hvala.Kada ti se to točno dogodilo, i na kojim voćkama? Da li si blizu ( voćnjak) neke šumske površine?Da li vidiš kakve zapretke na voćkama? Kakva je boja bila tih gusjenica?Malo bolji opis štete, da li ti je pojeđeno lišće skroz na cijeloj voćki ili samo na pojedinoj grani?Prvo to.
Slike su krupnije, te su gusjenica manje. Ne mora ti ni biti toliko zapredeno. Ovo je jaki napad na slici.Ovo prvo ti je moljac zapredor (Yponomeuta mallinellus), ovaj je na jabuci, ali dolaze ti takvi i na šljivi i na trešnji.Drugo je glogov bijelac (Aporia crataegi), a treće zlatokraj, (Euproctis chrysorrhoea).Zlatokraj, glogov bijelac, dudovac i gubar su ti štetnici golobrsta (sve lišće jedu na drvu, šumski štetnici).Mislim da je nešto od ova prva tri koja sam naveo. Ipak zaštita je većinom slična za sve.Očistiti i spaliti zapredak, zimsko prskanje obaviti s mineralnim uljem uz dodatak insekticida,