Hvala na odgovorima. Imam Baycor i Systhane za fuzikladij ako kiša potraje dulje i ispere preventivu. Koliko poslije kiše mogu s njima špricati jabuke i kruške?
Da li Teldor, Signum, Systhane ili Baycor imalo vrijede za moniliju poslije kiše?
Do kada trebam špricati voćke bornom prihranom? Već sam ih sve 2 puta špricao borom.
Sa čim prskati nakon ove kiše i poslije chorusa? Sa čim tretirati friško posađenu smokvu, u nedjelju joj je pup nabubrio, danas ću vidjeti kako izgleda.Hvala.
Sa čim tretirati friško posađenu smokvu, u nedjelju joj je pup nabubrio, danas ću vidjeti kako izgleda.Hvala.
Ako baš imaš volje možeš crvenim uljem,ako je zeleni vrh pupa idi sa nižim koncetracijama. Kod mene se zaštita smokava bazira na suzbijanju lisnih ušiju,pogotovo štitastih i to u vegetaciji. Preporučujem prskati tek kad ih se uoči.
Postoji hrpa preparata. Pogledajte lanjske postove. Chorus vrijedi desetak dana, pa ne znam da li uopće trebate ( sistemik ). Bilo koji organski fungicid je dobar za preventivnu upotrebu. U smokve se stvarno ne kužim, pitajte Dalmatince da li uopće treba
Vegetacija je uranila 12 dana u odnosu na lani.
Maloprije sam objavio i prilagodio preporuku za trenutnu zaštitu voćaka. U čemu je štos ? Preporuka je lani išla za tu fenofazu 17.04. Danas je 05.04. Vegetacija je uranila 12 dana u odnosu na lani. To znači samo jedno, čuvajte se mraza.Inače u zadnjih desetak dana hrpa je toga izbujalo, više nego šta je trebalo. Tajming zadnjih preporuka i fenofaza je strašno brz, prebrz...
čudno proljeće u dalmaciji, japanske šljive cvjetale na vrijeme početkom ožujka, breskve koje inače kod mene cvjetaju najčešće do 10.03. stale nabubrene od 20.02. a u potpunosti procvjetale tek oko 20.03., čačanske šljive stigle trešnju koja je otvorila na vrijeme oko 01.04., a čačnke inače kod mene se otrijebe od cvijeta redovito oko 20.03.u vinogradu bio u ponedjeljak, 95 posto trseva nema još ni vunasti pup.masline već gube stari list i udaraju mladi izboji ali to je tu negdje,osim što na nekim pozicijama gube i do 50%starog lista, a ne čini mi se da ima paunova oka, inače ovo što je do sada procvalo, prepuno je cvijeta,više nego ijedne od proteklih godina, koliko će se oploditi i zametnuti, vidit ćemo
Nemoguće je davati univerzalnu prognozu i preporuke za područje cijele RH, jer je to 5 sasvim različitih regija svaka sa svojim podregijama. Trebalo bi za svaku regiju napisati posebne preporuke i biti tamo da se vidi fenofaza, šta je posao onih u HPK.Situaciju dodatno pogoršava i nedostatak meteoroloških radara ( Dalmacija primjerice ).