Razor,jel mogu iskoristiti sutra npr.u zaštiti šljive,marelice,breskve Ziram 75WG,jel može zamijeniti Delan,Dodin?Također za moniliju,umjesto ovog kaj si ti naveo imam Switch i Systane,za kojeg isto piše da može,kojeg bi stavio?
Molim pomoć!zeko nili neka druga životinja na par vočaka pojela je koru promjera oko 3 centimetara,Kako sanirati štetu i kako zaštiti voćke.Hvala!
Gledao sam malo, ide ziram 0,2 - 0,3 %, ali mislio sam da se to više ne koristi kod nas. Cink ditiokarbamat fungicid. U biti se ne preporučuje više za ove namjene.
Termin prskanja prije svega ovisi o fenofazi i vremenu, kiši prvenstveno. Pošto nisi naveo koje si voćke sa čime prskao, ne mogu ti reći jesi krivo ili dobro odabrao.Za breskve je zaštita protiv kovrčavosti gotova. Ova najavljena kiša neće stvari promijeniti. Još možete na moniliju utjecati, na kovrčavost, dakle taphrinu, više ne na većini lokacija u kontinentu. Išao sam gledati baš u voćnjak nakon šta me Zagorac pitao, i šta je napravljeno do sad, napravljeno je. Kurativa za kovrčavost breskve ne postoji, a preventiva je gotova jer se već sada vide kovrčavi listovi pod povećalom
da se nadovežem na prethodni post....većina breskvi se i sama "očisti" od plodova u svibnju....zato se mogu primjetiti otpali sitni plodovi u tom peridou ispod stabla...sama regulira koliko može prehraniti
Od voćkica imam samo jabuke i breskve, e sad kako još nisam išao sa crvenim uljem, mislio sam sad za tri dana, ali znam da breskve ne bih smio time jer cvatu, a u cvatnji im smeta bakar. Tu bi sad još trebalo uskočiti prskanje protiv te monilije, a stvarno neznam koje preparate da iskombiniram ni šta se smije a šta ne (malo sam zakasnio s zaštitom voćnjaka )p.s. Razor, inače sam iz Virja, dakle u blizini pa nam je identična klima i uvjeti (pod time mislim "kak pupa i cvate kod tebe, tak je otprilike i kod mene) , a pošto vidim da si osoba od struke, a ne puste teorije, molim te za savjet čime poprskati?Hvala!
Premazati ranu s voćarskim voskom. Ako je voćka oglodana skroz oko debla, znači 360° okolo, može joj se jedino pomoći cijepljenjem na premošćivanje, ali jednostavnije je zamijeniti voćku nego izvoditi taj zahvat.
Pitam odmah dalje. Večeras se očekuje kiša. Špricao sam sve voćke u subotu navečer. Da li je to prerano prije kiše? Znam da bi bilo optimalno špricati par sati prije kiše.
Jabuke i kruške sam špricao Chromodinom. Da li je on isto dobar kao preventivno sredstvo prije kiše ili je bolje ići sa Stoperom ili Mankozebom prije kiše, a s Chromodinom poslije?
Nakon kiše, Delan do 48h i Dodin 60h od ostvarene infekcije ( početak kiše) ako nije tretirano