VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 08:01:47

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Zaštita u voćnjaku
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 64 Dolje Ispis
Autor Tema: Zaštita u voćnjaku  (Posjeta: 412727 puta)
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #120 na: 17 Studenoga, 2009, 12:45:34 »

Ako se nekom dade, bi li mogao poslati neki optimalni program špricanja šljive (stanley).
Tu ima dosta za breskvu i jabuku, al za šljivu manje. Također ne kužim ovo špricanje s ureom i bakrom sad?
Mislim da neki proizvođači imaju program, al se dosta razlikuju što me buni...
Hvala može i na PP.  8)
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #121 na: 17 Studenoga, 2009, 15:59:15 »

Na jabukama i kruškama dobro je obaviti prskanje otopinom ureje 5% prije nego otpadne lišće. Cilj ovog prskanja je smanjenje potencijala zaraze fuzikladijom na proljeće, bolje utjecanje na cvatnju jabuke kao i kruške na proljeće, te sprečavanje listanja jabuka do kasno u jesen i zimu - moguće štete od ranog snijega te loša pripremljenost za zimsko mirovanje. Bit je ovog prskanja da izazovemo defolijaciju voćaka.

Vrijeme je obaviti prvu zaštitu od kovrčavosti breskve i nektarine - Taphrine Deformans. Neposredno nakon ili u tijeku opadanja lišća treba prskati s bakrenim preparatima 1-2% (CUPERBLAU Z, NORDOX, CHAMPION, CAFFARO). Preventivno se s navedenim preparatima prskaju i druge koštićave voćke. Drugi put se prska kad počnu pupovi bubriti u proljeće, a treći put neposredno prije listanja.

Osim kovrčavosti, ovim prskanjem u jesen te kasnije u proljeće, po istom programu, se također suzbijaju još dvije bolesti koje uzrokuju dosta velike štete. To su pjegavost breskve - Fusicoccum carpophillum i bakterijsko sušenje koštićavih voćaka - Pseudomonas mors prunorum f. sp. persicae.

Treba skidati također osušene, mumificirane, plodove kao i suhe grančice kako bi se smanjio potencijal zaraze posebno za moniliju.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #122 na: 17 Studenoga, 2009, 16:42:47 »

Ako se nekom dade, bi li mogao poslati neki optimalni program špricanja šljive (stanley).
Tu ima dosta za breskvu i jabuku, al za šljivu manje. Također ne kužim ovo špricanje s ureom i bakrom sad?
Mislim da neki proizvođači imaju program, al se dosta razlikuju što me buni...
Hvala može i na PP.  8)

opadanje listova u jesen : bakar2% - bolesti koštićavog voća
proljetno prskanje : bakar 2% - bolesti koštićavog voća
bubrenje pupova : crveno ulje 2-3%, ili Nordox ( 0,25% + bijelo ulje 2%) - bolesti koštićavog voća, lisne i štitaste uši
puna cvatnja : teldor, signum, chorus, konker ili kidan - monilija
2/3 cvatnje : zolone, decis, rotor, chromgor itd - šljivina osica.
kraj cvatnje : dithane, kaptan, polyram plamenjača šljive po potrebi ponoviti za moniliju ako je kišovito.
3-4 tjedna iza toga : ista sredstva, plamenjača šljive
kraj svibnja - poč lipnja : zolone, beker, decis, rotor, direkt, šljivin savijač 1. generacija preporuka hzpss
kraj lipnja :  dithane, kaptan, polyram, hrđa šljive
sredina srpnja :zolone, beker, decis, rotor, direkt , šljivin savijač 2.generacija, preporuka hzpss
sredina srpnja : dithane, kaptan, polyram, hrđa šljive
Po potrebi tretirati lisne uši : calypso, mospilan, boxer, confidor.
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #123 na: 17 Studenoga, 2009, 20:04:28 »

Fala!  ;D
Jebate ko bi rekel za šljivu 11 x ! Pa moji međaši 3_4 x samo!
Dobro kaj nema puno skupih osim Teldora.....
Još dok bu i folijarna prihrana.... lepo se bum nahodal...
slatke muke :)
pozdrav
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #124 na: 17 Studenoga, 2009, 23:11:15 »

Najbitnija prskanja su ti u fazi bubrenja pupova s bakrenim preparatima, monilija u cvatnji, šljivina osica krajem cvatnje i savijači poslije. Ostalo je opcionalno i ovisi o godini, nekad treba neki put ne.
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #125 na: 22 Studenoga, 2009, 19:39:21 »

MOLBA !

dal bi bio problem majstore Razor da nam napisete plan zastite za jabuke kao sto ste tu napisali za sljivu.trazio sam po forumu no nema nigdje.iako sam se informirao za svaku bolestinu ponaosob,pa da bi to bilo ovak sve na kupu.

u iscekivanju Vaseg pozitivnog rjesenja ovog zahtjeva  primite nase najiskrenije zahvale.

Vasi forumasi ;)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #126 na: 22 Studenoga, 2009, 21:26:15 »

Za profesionalce ili za hobiste program ??? ;D
Nema problema, napišem ti na private, samo mi odgovori koliko toga imaš! Ne smeta mi i ako može sorte da nabrojiš, nekoliko prskanja je razlike ;)
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #127 na: 22 Studenoga, 2009, 23:13:23 »

Razor,ostalo mi na par jabuka dosta žutog,a i nešto zelenog lišća,jel da ostavim tak ili da pošpricam sa ureom (nisam ih dosad) ili je možda prekasno?
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #128 na: 22 Studenoga, 2009, 23:33:47 »

Mora ti biti lišće zeleno, polužuto. Ako to nije slučaj, ako ti je smeđe, nema efekta!
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #129 na: 24 Studenoga, 2009, 20:15:01 »

danas smuckao smjesu ,sutra  farba vocke
Evidentirano
freelander
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #130 na: 28 Studenoga, 2009, 19:34:15 »

PITANJE
Prije neka dva tjedna posadio sam tri kruške od kojih je jedna jednogodišnja a dvije su dvogodišnje te  sam ih ogradio mrežom za slučaj da ih pokušaju napasti srne ili zečevi (već mi se isto dogodilo).Dali bi bilo dobro premazati (debla) sa „PROTEKTOM“ od Plantelle pošto su to još mlade voćkice ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #131 na: 28 Studenoga, 2009, 20:43:18 »

Dobro je premazati u svakom slučaju voćke koje su osjetljive na mrazopuc s nečim takvim. Kruške su dosta osjetljive na mrazopuc, posebno neke sorte.
Evidentirano

freelander
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #132 na: 29 Studenoga, 2009, 11:43:37 »

Da, ja imam dvije žute Viljamovke i jednu Conference za oprašivanje i premazat ću ih te se nadam da će koristiti u zaštiti i od raznih nametnika.        Fala ti na odgovoru.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #133 na: 03 Prosinca, 2009, 09:31:52 »

Razor,prvo bok, ;) neki dan je onaj meteorolog koji daje prognozu u Plodovima zemlje rekao da možemo i sad pobijeliti voćke.Ne bu nekakvog zahlađenja drugi tjedan pa kaj veliš, po onom receptu od dr.Krpine,jel bolje sad ili na proljeće?
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #134 na: 03 Prosinca, 2009, 11:29:01 »

Razor,prvo bok, ;) neki dan je onaj meteorolog koji daje prognozu u Plodovima zemlje rekao da možemo i sad pobijeliti voćke.Ne bu nekakvog zahlađenja drugi tjedan pa kaj veliš, po onom receptu od dr.Krpine,jel bolje sad ili na proljeće?

bolje ti je sad posto su dobri uvjeti ,ja sam neki dan sa smjesom:5kg gaseno vapno
                                                                                        0,5kg sumpora
                                                                                        0,5kg soli
          zmuckati,ostaviti 24h i kreni uz gemistaciju ;)
Evidentirano
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 64 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!