VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 14:04:13

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Smokva
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 Dolje Ispis
Autor Tema: Smokva  (Posjeta: 35462 puta)
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #15 na: 23 Lipnja, 2009, 23:39:17 »

ja imam, možda, sreće kaj sam totalni jug. smokve su ko, pa i bolje nego na mediteranu. a, kao sto znamo, na latinskom je medium sredina, a teran Zemlja. pozdrav iz podravine. južni obronak bilogore.
Evidentirano

pime ga pime ga
Stari Zeke
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #16 na: 02 Rujna, 2009, 18:14:03 »

Pozdrav,

trenutno sam na otoku Rabu i tu imam smokvu koja ima ogromne slatke plodove. Kako da ju razmnožim i preselim u Turopolje? Čuo sam da se treba granu uzeti i posaditi u teglu, pa onda na proljeće van u zemlju. Molim pomoć: koje visine granu treba uzeti, s kojeg mjesta, kako ju odrezati? Nakon sadnje u teglu koliko često zaljevati? Da i treba neka posebna zemlja ili može ona iz vrta? Hvala!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #17 na: 02 Rujna, 2009, 21:30:38 »

Uzeti jednogodišnju reznicu, zapiknut je u teglu i malo lakši supstrat i primi se.
Uspjelo mi je to baš u ovo vrijeme, preko jeseni se primila i dalje rasla u stanu. To se prima kao korov.
Evidentirano

orsobruno
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #18 na: 29 Srpnja, 2010, 07:57:07 »

Jedno nevažno pitanje, ali iz kurioziteta: Da li razrijeđivati plodove smokve? Iz istog mjesta rastu dva ploda, prošle godine sam primijetio da oba sazriju, ali je jedan uvijek puno manji. Iz Istre sam tako da smokva raste ko korov, mogu eksperimentirati do mile volje. Možda samo na jednoj grani?
Evidentirano
malcolm
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #19 na: 27 Veljače, 2011, 18:52:44 »

Pozdrav (novi sam), koliko bi uspješno bilo sada smokvu razmnožit reznicama? Ako je, stavit u vodu ili može odmah u zemlju?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #20 na: 28 Veljače, 2011, 11:24:52 »

Može i u zemlju, to se prima kao korov. Samo ne van na zimu.
Evidentirano

tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #21 na: 28 Veljače, 2011, 11:51:18 »

Može i u zemlju, to se prima kao korov. Samo ne van na zimu.

Dakle slobodno susjedi drpim grančicu, ima smokvu koja se ne smrzava i obilno svake godine rodi. Zaštičena je od vjetra i na južnoj strani je.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #22 na: 28 Veljače, 2011, 12:09:06 »

Da, samo zrelu reznicu. Može se staviti i pod staklenku da manje gubi vlagu kad se zapikne.
Iz tih razloga za smokvu ne postoje podloge jer se razmnožava baš reznicama i prima kao korov. Ni fitohormoni nisu nužni.
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #23 na: 28 Veljače, 2011, 19:08:36 »

Dakle slobodno susjedi drpim grančicu, ima smokvu koja se ne smrzava i obilno svake godine rodi. Zaštičena je od vjetra i na južnoj strani je.

U nas se smokva sadi na jedinstven način, ubere se grana na otprilike 15cm ispod prvog račvanja tada se odrežu grančice sa strane sve osim jedne, iskopa se rov dužine kolika je osnovna grana,grana se polegne u rov tako da ona grančica što smo je ostavili viri van a osnovna je cijela u zemlji, dobro se ugazi i to je to!
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #24 na: 28 Veljače, 2011, 20:00:20 »

U nas se smokva sadi na jedinstven način, ubere se grana na otprilike 15cm ispod prvog račvanja tada se odrežu grančice sa strane sve osim jedne, iskopa se rov dužine kolika je osnovna grana,grana se polegne u rov tako da ona grančica što smo je ostavili viri van a osnovna je cijela u zemlji, dobro se ugazi i to je to!

Puno hvala na savjetu.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #25 na: 24 Ožujka, 2011, 12:10:44 »

Danas sam si kupila smokvu Petrovku kontejniranu sadnicu od Fragarije u konzmu za 39,99. Ne znam jel skupa ili ne, ali mi je u susjedstvu, gorivo me niš ne košta. popodne ju sadimo na južnu zaštičenu stranu i Bog pomozi.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
petrova.gora
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #26 na: 25 Ožujka, 2011, 17:39:01 »

Danas sam si kupila smokvu Petrovku kontejniranu sadnicu od Fragarije u konzmu za 39,99. Ne znam jel skupa ili ne, ali mi je u susjedstvu, gorivo me niš ne košta. popodne ju sadimo na južnu zaštičenu stranu i Bog pomozi.

tupka, drago mi je da si kupila smokvu i mnogo sam znatizeljan kako izgleda. ajde nam malo opisi kako izgleda ta tvoja smokva: koliko je visoka, da li ima malo vise grana ili samo jedna stabljika, da li su listovi poceli izlaziti, itd.

Srecno!
Evidentirano

sva prava moramo dati ugrozenima, kao sto su: zene, poljoprivrednici, rudari. deca, itd.

*****workers from all countries UNITE!
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #27 na: 25 Ožujka, 2011, 18:42:23 »

tupka, drago mi je da si kupila smokvu i mnogo sam znatizeljan kako izgleda. ajde nam malo opisi kako izgleda ta tvoja smokva: koliko je visoka, da li ima malo vise grana ili samo jedna stabljika, da li su listovi poceli izlaziti, itd.

Srecno!

je, kak ne, već je i puna ploda,. Kad baš zezeš bum ju posliakala
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #28 na: 25 Ožujka, 2011, 18:49:38 »

evo pa gledaj :

Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #29 na: 19 Travnja, 2011, 20:29:22 »

moja nedavno posađena smokva ima prije plodove nego listove, ispričavam se zbog kvalitete slike .

Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
 Str: 1 [2] 3 4 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!