VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 20:03:31

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ekološka i integrirana proizvodnja ili GMO
| |-+  Ekološka i integrirana zaštita, ishrana bilja ili GMO
| | |-+  Sve o kompostu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] Dolje Ispis
Autor Tema: Sve o kompostu  (Posjeta: 48914 puta)
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #75 na: 04 Lipnja, 2012, 18:44:02 »

Nešto mi očito ne štima u izradi komposta.Prošle godine mi je istrunuo zbog previše vode,pa sam ga sad pokrio i povremeno ga zalijevam,tako sam ga i sad mislio malo zalijat,pa sam ga raskopao da vidim kakav je,nisam mogao vjerovat opet čisti gnoj i miris po stajskom gnoju a malo dublje je nešto malo bolji ali još premokar za kompost.
Evidentirano

I onda neš pil
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #76 na: 04 Lipnja, 2012, 20:40:38 »

Nešto mi očito ne štima u izradi komposta.Prošle godine mi je istrunuo zbog previše vode,pa sam ga sad pokrio i povremeno ga zalijevam,tako sam ga i sad mislio malo zalijat,pa sam ga raskopao da vidim kakav je,nisam mogao vjerovat opet čisti gnoj i miris po stajskom gnoju a malo dublje je nešto malo bolji ali još premokar za kompost.

Probaj stavljat malo vise suhe tvari u redovitim navratima. Kompostiste ti nesmije bit potpuno zatvoreno sa svim strana.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #77 na: 05 Lipnja, 2012, 20:07:13 »

Nije mi komposište skroz zatvoreno,napravio sam ga od letava a samo sam gore pokrio da mi kiša ne pada unutra.Možda je greška u tome što žena svaki put kad čisti salatu,otpad baca unutra a to je puno svježe zelene mase.
Evidentirano

I onda neš pil
skip
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #78 na: 18 Rujna, 2012, 06:04:06 »

http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/mlin-cekicar-oglas-5996300

imam ovakav mlin i ne treba mi, zna li netko bi li se mogao preraditi u sjeckalicu granja i bio otpada, i ako bi isplati li se
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #79 na: 22 Studenoga, 2012, 01:17:43 »

Eto ja imam veliku hrpu komposta samo na zemlji bez ograde tak da ga mogu svaki čas premetati.Ono s vrha ide dole,a s dna gore jer se tak brže razgradi.U kompost stavljam ono kaj se brže razgradi:travu,sijeno,slamu,lišče,ako stavim granje onda računam na to da treba puno više vremena da se razgradi.Poljevam samo odozgora da je na vrhu uvjek mokro.Mislim da je najbitnije ono preokretanje i da ne iskopaš grabu pa da ti sve stoji u vodi.Tak mi delamo  u rasadniku za sadnju  cvijeća u teglice. :)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #80 na: 22 Studenoga, 2012, 16:03:46 »

Samo ne orahovo listje u kompost :P
Evidentirano

Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #81 na: 22 Studenoga, 2012, 22:02:20 »

Orah izlučuje kemikaliju zvanu hidrojulgon.Izlučuje ju iz korijena u tlo,a ima je u manjem dijelu i u ostalim biljnim dijelovima:kori,grančicama,ovojnici plodova i u lišču.U dodiru sa zrakom ili česticama tla,inače neotrovan hidrojulgon oksidira se u visokotoksični julgon.Iz otpalog lišča i kore plodova kiša odnosi juglon u tlo.Koji nasreču ne putuje duboko jer je netopiv u vodi.Juglon djeluje na osjetljive biljke tako da otežava klijanje,usporava rast ili čak uzrokuje propadanje nekih sorti.Ovakvo djelovanje jedne biljke da svojim izlučevinama djeluje štetno na druge biljke zovemo alelopatija.Treba naglasiti da se juglon u tlu spontano raspada,a pogotovo brzo propada u tlu bogatom organskom tvari gdje ga razgrađuju mikroorganizmi.Proces kompostiranja odnosno razgradnje biljnih ostataka provode razni mikroorganizmi aerobnim putem.Svojim djelovanjem oni razgrađuju juglon i njegova se koncentracija smanjuje.U tlu juglon se razgradi za 2 mjeseca,a u kompostiranoj hrpi za nekoliko tjedana.Ako želite biti sigurni ostavite lišče,koru i grančice oraha na zasebnoj hrpi 6mj.Nakon toga vremena možete koristiti takav kompost i za osjetljivije biljke na juglon.Može se probat posijat rajčica u taj kompost za probu jer je ona posebno osjetljiva na juglon.No trebalo bi pazit kod kompostiranja na ph jer on često zna padati pa bi mogli zakiseliti zemlju.Pozdrav!
Evidentirano
 Str: 1 ... 4 5 [6] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!