Kako sad to izgleda?Izgleda mi kao interesantna ideja za manje vinograde pa bi bilo dobro da napišeš do sadašnje iskustvo.
postao sam vec negdje fotke kako je izgledalo na pocetku, ne mogu sad naci gdje tocno. Uglavnom dobro se pocelo razvijati, ali ja sam bio odsutan i zelena masa (korov) se previse razvio, vjerojatno zbog preniskog sloja malca, sto je i Ivan komentirao na fotkama. Nakon sto sam uklonio korov sve j bilo ok, cak sam dodao malo slame i do kraja vegetacije nisam vise nista radio. Mozda bi trebalo unositi malc u vise navrata, to cu probat ove godine. mislim da nista ne mozes krivo narpavit ako to isprobas u svojemu vinogradu, mozda na nekoj malo kolicini, a vjerojatno treba i godina dvije da se napravi dobar sloj humusa.pozdrav.
Našao sam na netu da je dobro prvo na tlo staviti kartone (karton od kartonske ambalaže) i na to može ostalo, slama, lišće, ...Ako se stavi karton onda korov ne može niknuti.
Nekako mi se cini da je to puno posla sa kartonom. A i pitanje kooliko mu treba da se razgradi, u slucaju da zelis malo prokopati, pa ti bdue samo smetao. Kaj se tice olova ne znam koliko toga ima u kartonu? ja sam na tu ideju dosao kad sam u jednoj knjizi o ekoloskom vrtlarstvu citao da se u biti zemlja nesmije duboko prekopavati jer se onda samo uniste struktura humusa i mikrorganizmi koji su stvoreni dodavanjem komposta. Znaci dugorocni cilj je samo dodavati kompost i malc bez nekog prekopavanja. E sad koliko to drzi vodu treba isprobati.Ivane kako ces ove godine sa zatravljivanjem? ja sam u zimi zarao izmedju redova nakon 2 godine, jer sam skuzio da mi se djetelina jako prosirila i unistila ostale sorte, pa cu ove godine ponovno sa novim zelenilom,Pozdrav.
a u kojoj knjizi si to procitao?
olovo sam spomenuo zbog toga sto olova ima u novinama zbog tinte pa bi vjerojatno ovisilo i o tome koliko je karton prosaran slovima, tj. tintom. najbolji bi po toj logici bio cisti karton bez ikakvog tiska po njemu.
................................ja sam na tu ideju dosao kad sam u jednoj knjizi o ekoloskom vrtlarstvu citao da se u biti zemlja nesmije duboko prekopavati jer se onda samo uniste struktura humusa i mikrorganizmi koji su stvoreni dodavanjem komposta. Znaci dugorocni cilj je samo dodavati kompost i malc bez nekog prekopavanja. E sad koliko to drzi vodu treba isprobati..............................
talog od kave vrlo je kvalitetna i važna komponenta u kompostnoj hrpi...evo nešto o tome.http://www.howtodothings.com/home-garden/how-to-compost-with-coffee