VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 08:44:27

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 104 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 605954 puta)
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1065 na: 09 Rujna, 2015, 16:16:24 »

Sinoć sam cijedio bijelo grožđe tj rajnski rizling (makedonsko-kupovano). Grožđe je odličnog kvaliteta, možda po koja bobica trula, ali rijetko.

Radio sam sledeće. Grođže sam odvoji od peteljki, dodao 6g/100 kg Vinobrana, 0.8 g Enzima HC, držao nekih 5-6 sati i onda presao, na ručnu presu. Sve mi je izgledalo OK do momenta kad sam počeo da stisakm presu. Onda mi je mošt malo potamnio dok je izlazio iz prese. Bojim se (sumnjam) da su hrastove letvice pustili boju, iako sam koš oprao detaljno i u više voda isprao. Nije bio prljav, samo je stajo od prošle godine.

Ono što me interesuje, kakva je šteta nastala i kolika je?

Poslije sam malo jače za sumporio tj dodao još 9g/100l vinobrna, ubacio bentonit za mošt i stavio u inprovizovan frižider na 8 stepeni da se istaloži.

Neka preporuka u vezi ovoga, šta dalje raditi sa košem. koristim ga godinama i za jabuke i nikad mi se to nije desilo.
Evidentirano
Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #1066 na: 09 Rujna, 2015, 17:51:12 »

Koliko ti je potamnio,jesi prije radio sa rizlingom,sad je poprilično sumporen mogao bi imati problema sa fermentacijom,mislim da je uzbuna bez potrebe jer mošt bude do lagano oker boje ,bilo bi dobro da vidimo tu boju
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1067 na: 09 Rujna, 2015, 18:45:49 »

Nisam nikad radio r. rinzling. Pa prvi dio samootok je bio normalan žuto-zelene boje (normalno mutne), već kad sam počeo stiskati presu u posudi je počlo tamniti, a prije toga sam smakeo samootok (jer je posuda bila puna) pa sam onda stavio drugu. Boja je otprilike da oker, možda malo jača (drugi dio mošta).

Kad budem pretako mošt sa taloga slikam.

Po mom nekom skromnom iskustvu nebi trebalo ova količina sumpora da utiče na vrnje. Koristiću kvasac LALVIN V 1116 (jedino taj imam), on je poprilično otporan i jak. Sad dal je pravi izbor kvasca vidjet ćemo. Pošto sam amater bitno mi je da izgura fermentaciju do kraja.

Edit: Inače koliko vremenski bistrite mošt.
Evidentirano
Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #1068 na: 09 Rujna, 2015, 19:35:48 »

24 sata,bit će to dobro vino.
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #1069 na: 09 Rujna, 2015, 20:39:50 »

Nisam nikad radio r. rinzling. Pa prvi dio samootok je bio normalan žuto-zelene boje (normalno mutne), već kad sam počeo stiskati presu u posudi je počlo tamniti, a prije toga sam smakeo samootok (jer je posuda bila puna) pa sam onda stavio drugu. Boja je otprilike da oker, možda malo jača (drugi dio mošta).

Kad budem pretako mošt sa taloga slikam.

Po mom nekom skromnom iskustvu nebi trebalo ova količina sumpora da utiče na vrnje. Koristiću kvasac LALVIN V 1116 (jedino taj imam), on je poprilično otporan i jak. Sad dal je pravi izbor kvasca vidjet ćemo. Pošto sam amater bitno mi je da izgura fermentaciju do kraja.

Edit: Inače koliko vremenski bistrite mošt.
ako je roba stigla iz makedonije ništa tgu nije čudno.....ima negdje u prijašnjim postovima
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #1070 na: 09 Rujna, 2015, 21:59:23 »

Tatko@ to ti je oksidacija preševine koju ne možeš izbjeći u radu s malim, ručnim prešama. osim ako jako sumporiš, a tada je na vinu veća šteta nego korist. Ne brini, to se svima događa, neki odvajaju taj oksidirani dio, neki ne.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #1071 na: 09 Rujna, 2015, 23:21:17 »

Da, baš kak Mc Ozy kaže, to je oksidacija preševine. Ako toga nema previše i vrenje bude u redu ta boja bi se trebala izgubiti. Samo redovito kontroliraj vrenje.  :)
Evidentirano
tatko
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1072 na: 10 Rujna, 2015, 07:34:32 »

Hvala svima puno na informacijama.

Pretočio sam mošt. Sad ukupna količna izgleda smalnasto-žute boje (zaboravih slikati). Dobro se istaložio. Držao sam negdje oko 28h u frižderu. Od 65 l ukupnog mošta dobio sam oko 8 litara taloga. Izmjerio sam sladere 96 Oe°. Ubacio sam kvasac i dio hrane. Sad da krene samo još vrenje.
Evidentirano
eduard
Novak
**

Email
« Odgovor #1073 na: 11 Rujna, 2015, 06:59:05 »

Jučer odradio berbu: Grožđe skroz ok,hladno samo po sebi, led nisam ni stavljal na masulj, maceracija 3 sata, možda malo više, endozym rapid(tekući)1-3 gr na 100 lit(stavio 2 gr) i aromax 20gr na 100 lit/masulj. Stavio na taloženje, dodao siha gesil 25 gr/100 lit i stavio led da ubrza taloženje. Danas otakanje i prešanje taloga. Lani nisam bil zadovoljan s tim gesil-om  bilo dosta taloga na maloj litraži, al sam svejedno mu dao šansu da ga vidim ove godine. ;)
Evidentirano
eduard
Novak
**

Email
« Odgovor #1074 na: 12 Rujna, 2015, 03:13:29 »

Skinul jućer s taloga, ima ga negdje oko 120 lit sa 730 lit, čini mi se svejedno dosta, makar je bil gesil i led u upotrebi. Ono kaj sam taložil u bednju je skroz ok, a u inox-ici nije baš najbolje. 15% taloga  ??? Neznam jel to puno ili malo
Danas prešamo taloge
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #1075 na: 12 Rujna, 2015, 05:37:14 »

Skinul jućer s taloga, ima ga negdje oko 120 lit sa 730 lit, čini mi se svejedno dosta, makar je bil gesil i led u upotrebi. Ono kaj sam taložil u bednju je skroz ok, a u inox-ici nije baš najbolje. 15% taloga
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
sarago
Novak
**

Email
« Odgovor #1076 na: 12 Rujna, 2015, 08:44:28 »

i kod mene dosta taloga ove godine, 15-20% (u inoxici), usprkos hladjenju, bentonitu i zelatini. Lani za trecinu veci urod, a jako malo taloga, oko 5%
Evidentirano
jura zbrega
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1077 na: 13 Rujna, 2015, 19:18:06 »

Mošt je u bačvi. Bijelo(70%z.silvanac+mješano) imalo 82°Oe.Ubačen tekući sumpor te taloženje do sutra. Crno(zwaigelt) izmjereno 85 °Oe. Izmuljano,ubačen pirovin,enzim Siha uni+Tanin FC, nakon par sati dodan Optired+kvasac Siha 8.Oba grožđa zdrava,samo količina je podbacila-crno zbog fitoplazmi,a bijelo zbog mraza. Sutra pretok bijelog vina te dodatak Optiwhitea i kvasaca.Još sam u dilemi za bijelo -Cross evolution, Whitearome ili Siha 7? Sutra ujutro idem ih kupiti, help me! Napominjem hlađenje bačava nemam, jedino borba sa flašama leda. Ove godine masulj crnog grožđa stavio sam u inoxicu te stavio poklopac i vrenjaču da nema pristupa zraka. Planiram macerirati 6 dana pa prešanje i završno vrenje u bačvi. Dosad sam imao otvorenu maceraciju u škafu,stavljal sam najlon.foliju da spriječim kontakt sa zrakom.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1078 na: 14 Rujna, 2015, 09:46:37 »

Uzmi Whitearome za bijelo. ;)
Sto se crnog tice, pazi si na redukciju. Crni masulj voli kontakt sa zrakom, omeksava tanine i bolje fiksira boju.
Evidentirano

bing
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #1079 na: 14 Rujna, 2015, 15:12:36 »

Prilikom sumporenja bitno je uvijek dobro raspodijeliti sumpor cijelom masom.
ovo i mene zanima. neki samo NASPU SUMPOR šlaufom između plivajućeg poklopca i bačve. da li je to dobro ili treba skinuti plivajući poklopac i onda dodati sumpor pa sve miješati i vratiti poklopac??
Evidentirano
 Str: 1 ... 70 71 [72] 73 74 ... 104 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!