VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 03:27:16

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 104 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 605719 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #90 na: 26 Listopada, 2007, 07:09:33 »

Šta je kiselo, šta je slatko?
Izmjeri kiseline i slador pa se javi. Malo preciznosti molim, osjećaji okusa nisu isti!
Evidentirano

toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #91 na: 18 Kolovoza, 2008, 12:44:15 »

Berbe su pred nama. Tema je mrtva, pa da ju malo probudimo.

Za Quercusa:  da li ima kakvih novosti u ovoj godini dana oko prerade grožđa ili idemo po starom?

Kak sam iz Zagorja, nevrijeme nas je šibalo strašno, mene je malo pokosilo krajem lipnja. Treba čekati s berbom, a ni jedna kiša nije došla normalno već s olujom, pa sad ti čekaj. hm, hm.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #92 na: 18 Kolovoza, 2008, 13:24:31 »

Kod vas u zagorju vjerojatno budete imali podosta kiselina te naravno probleme koje proizlaze iz situacija kada je grožđe oštećeno tučom...još uvik dobar rujan(čitaj suh i sunčan) može spasit dosta toga.
Kod mene gotovo da i nije padalo ništa od sredine lipnja,a neki dan su temp. dosegnule 39°C..
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #93 na: 19 Kolovoza, 2008, 11:53:34 »

Ima novosti, novih kvasaca, Anchor iz Južne Afrike,
nešto novih enzima...
Evidentirano
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #94 na: 23 Rujna, 2008, 18:57:34 »

imam mozda mali problemčić,,
ovak prije 12 dana sam pobro malo traminca i imam oko 200litara mosta,,nisam meto nikakve poseben kvasce nego vrelko,i to pocelo kuvati,nadalje sada kad asam probo ga osjeti se onak bl jutavo po germi ima okus,,,i ima jos oko 30oe secera u sebi,,dali je normalno da ima takav okus,,i kuva jos polagano
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #95 na: 23 Rujna, 2008, 20:28:58 »

Netko od iskusnijih je vec spominjao da mjerenje oechsla refraktometrom vise nije tocno kad pocne vrenje, koliko se sjecam... Ali ako ima jos secera, i vrije, taj dio je normalan.
Sto se tice okusa "po germi", to je okus po kvascima. E, sad... iskusniji ce ti vise reci, ali da ima nesto okusa po kvascima dok vrije nije strasno. Ali ako je jako, ne znam. Jesi talozio most? Sumporio, pa onda dodavao vrelko? Koliko vrelka si dodao?
Evidentirano
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #96 na: 23 Rujna, 2008, 21:32:04 »

zasumporio,nisam odtalozio, te drugi dan metno 5 kesa vrelka,,,,na 200L
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #97 na: 24 Rujna, 2008, 00:40:22 »

kao prvo mislim da je bezveze stavljati obican vrelko u jedan traminac, pogotovo ako je grozde bilo visoke kvalitete.. ??? trebao si staviti neki bolji kvasac. vrenje ce ti nesumnjivo doci do kraja jer 30ak eksla je relativno vrlo nisko a kazes da jos vrije. ovaj miris germe je u biti miris kvasaca, ne znam da li vrelko nesto drugacije (intenzivnije) mirise po germi ali pretpostavljam da da posto se dosta upotrebljava i u kuhinji a ne samo u podrumu. mjerenje refraktometrom nije 100% pouzdano ali je okvirno tocno i moze se pratiti pad secera tijekom vrenja, za to moze posluziti. bitno je samo da ti ne uhvati sumporovodik a ako nisi siguran u prepoznavanje mirisa, on doslovce smrdi na trula jaja i kanalizaciju, ne mozes fulat. ako normalno sve vrije pusti da dode do kraja, zasumpori, pretoci pa ces vidjeti na sto slici to vino..
Evidentirano

kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #98 na: 24 Rujna, 2008, 06:41:47 »

Uh, Ivane, ne znam kako je kod vas u Moslavini, ali ooogroman broj "vikend vinogradara" stavlja vrelko, bar u mojem (pitomackom) kraju. I to oni koji se vec smatraju naprednima, jer stavljaju kvasce! Tako, i ja pokusavam polako utjecati i prosiriti svijest o tome medju ljudima, ali zapravo najveci broj njih voli svoje vino bas takvo kakvo je. A neko kvalitetnije vino im jednostavno nije dobro.
Isto tako pamtim jednu raspravu s jednim Zagorcem (bez ljutnje, Zagorci!) koji se iscudjavao zasto upropastavam grozdje i most presanjem i talozenjem, jer "da ostavim sve nakon trupanja u kaci, dodam 200 l vode i 40 kg secera i ostavim da vrije na zraku dobio bih puno bolje vino!"... ;)
Ljudi su inertni, ali treba im i edukacije. I mislim da je svatko tko dodje na forum zeljan dobrih savjeta, pa je to jako dobar korak.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #99 na: 24 Rujna, 2008, 10:22:46 »

@kos - a cuj, svugdje je tako ali to se drasticno mijenja. mozda ljudi stavljaju "samo" vrelko ali ga stavljaju u razno razne buckurise, tudume, direktore, izabele i francuze ali ako imas jedan traminac onda to bas i nije ista paralela.. jer ko uzgaja i zeli proizvoditi traminac pretpostavljam da je ipak na malo visem stupnju vinogradarsko i vinarskog znanja i svijesti od obicnih hobista pa ipak nece staviti jedan bezvezni vrelko u njega!? ljudima je zapravo najbolje ono sta oni sami naprave pa makar to opcenito bilo lose i pokvareno vino ali je njihovo pa je stoga dobro. nemam ja nista protiv takvih nekih stvari kao sto su stari tradicionalni postupci prerade i vinifikacije grozda (pogotovo bijelog koje rade po principu crnog) i ne stavljanje svega i svacega kao sto rade "moderni" vinari ali tu ipak postoje velike razlike kao sto je npr. uzgoj vrhunskih sorti grozda a ne hibrida, vrhunska higijena i cistoca, iznimna zrelost i zdravstveno stanje grozda i onda se cak i mogu raditi ovakve stvari kao sto je maceracija bijelog grozda, dobit ce se posebna vina koja opet nisu za svakoga, pogledaj samo sta radi Gravner i neki slovenci a i nas Tomac je krenuo malo u tom smjeru sto nije lose ali treba vremena.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #100 na: 25 Rujna, 2008, 07:13:48 »

@kos - a cuj, svugdje je tako ali to se drasticno mijenja. mozda ljudi stavljaju "samo" vrelko ali ga stavljaju u razno razne buckurise, tudume, direktore, izabele i francuze ali ako imas jedan traminac onda to bas i nije ista paralela.. jer ko uzgaja i zeli proizvoditi traminac pretpostavljam da je ipak na malo visem stupnju vinogradarsko i vinarskog znanja i svijesti od obicnih hobista pa ipak nece staviti jedan bezvezni vrelko u njega!?
Vrelko već koju godinu nije bezvezni kvasac! Proizvođać Vrelka je Lallemand!!!
Evidentirano
gramar
Guest

Email
« Odgovor #101 na: 25 Rujna, 2008, 10:04:50 »

Ljudi pozdrav,

ma muči me jedna stvar i čitao sam dosta vaših postova ali nisam našao odgovor koji me muči. Ili ne piše ili ja nisam vidio.

U kojem trenutku se vrši doslađivanje mošta? Prije ili poslije taloženja?

Hvala puno

Mario
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #102 na: 25 Rujna, 2008, 12:39:43 »

Pozdrav svima, imam jedan problem/pitanje u vezi kvasaca (nesto novo, a?  ;D)

Imam 2 identicne inox bacve od 320l, jednaka kolicina mosta je u obje, u jednoj bacvi je most od grasevine u drugoj mijesano bijelo grozdje...

Sladora oboje oko 19% (Baboo, bez korekcije u Oe), sumporene su PYROVIN-om, nesto manje od 8-10g/100L, nakon 30tak sati talozenja, rehidrirani Uvaferm CM kvasci, aklimatizirani na temperaturu mosta (15C) te ubaceni u obje bacve. Temperatura podruma ~15C.

Nakon 24h grasevina je pocela vrlo tiho, jedva primjetno vriti, dok mijesano uopce ne... grasevinu ne diram a mijesano promijesam i ostavljam dodatnih 24h.

Nakon tih 24h, grasevina vrije kao luda, ova mijesana nesto sitno krece, pjena se stvorila i cuje se vrlo tiho pucketanje. Grasevinu ne diram, mijesano jos jednom promijesam i dolazim nakon 24h (to je bilo sinoc). Grasevina sve 5 i dalje, mijesano se cuje jace i pjena je izrazenija ali i dalje je to dosta tiho, malo pucketanje, sve nekako bi - ne bi... neusporedivo s drugom bacvom.

Pitanje je... da li da veceras umijesam nove CM kvasce u tu bacvu ili da ostavim ovako dalje? Ako bi trebao umijesati, koliko kolicinu? Mosta ima oko 280L.

Sve sam, ali bas sve radio aposlutno jednako i u isto vrijeme za obje bacve. Zaista je istina da je svaka bacva i svaki most/vino prica za sebe...

Unaprijed hvala na pomoci.

Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #103 na: 25 Rujna, 2008, 13:24:34 »

Ja bi rađe dodao BC u tu bačvu, da budem siguran da će otkipiti bez problema.
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #104 na: 25 Rujna, 2008, 14:02:22 »

Ja bi rađe dodao BC u tu bačvu, da budem siguran da će otkipiti bez problema.

Znaci, mislis da bi svakako trebalo dodati jos kvasaca? Any idea o kolicini? Na 280L mosta sam dodao oko 75 grama CM, da li bi toliko trebao opet staviti?

I da li bas BC, nisu li overkill? Cini mi se da uvjeti vrenja nisu toliko teski, mozda je greska bila u rehidraciji pa ih je malo prezivjelo...

Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 104 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!