VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 06:43:14

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 104 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 605854 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #930 na: 13 Studenoga, 2012, 17:53:22 »

Koliko ste Oe imali ove godine na Rizlingu? Zbog toga ga se ljudi boje.
Kod tasta je prošle godine natjerao na 19 Baboa a ove godine jedva 17  Baoboa, a  vino ja za dvije razine lošije od prošlogodišnjeg.
Pogledaj si koliko njemacki rizlingi iz Mosela imaju sladora u berbi. ;) A glase za jedne od najboljih.
Rizling nije vino koje ima jako tijelo i to mu nije karakteristika kojom se on usporedjuje s drugim sortama. Ali sve ostalo je. ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #931 na: 13 Studenoga, 2012, 17:54:42 »

prijatelju nebi vjerovao koliko su ljudi dobili dobru sirovinu samo je kod nas jos uvijek glavni parametar secer, bez obzira o kojoj sorti se radilo..

evo vidim na vino.hr-u, dobili nedavno najnoviju berbu jednog uistinu fenomenalnog vina, austrijski zeleni veltlinac od Otta, Am Berg 2011, sa SAMO 11,5% alkohola iako je (krivo) navedeno 12% ali i to je vrlo malo..

http://vino.hr/product_info.php?products_id=926&osCsid=d548b62cfeb137d0d74bded7502ea0d1
Hehe, potpis na ovo. ;)
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #932 na: 13 Studenoga, 2012, 17:55:47 »

Koliko ste Oe imali ove godine na Rizlingu? Zbog toga ga se ljudi boje.
Kod tasta je prošle godine natjerao na 19 Baboa a ove godine jedva 17  Baoboa, a  vino ja za dvije razine lošije od prošlogodišnjeg.
Ha,čuj..pa nemreš svake godine garantirati kaj bu se desilo s vremenom i kakav bu cjelokupni rezultat.Pa to i je čar toga posla.Po tome niko niš nej ni sadil.Uglavnom bilo kako bilo iz njega na kraju uvijek izađe tolerantno vino,ak nisi ono baš full nekaj za j...!
Bilo nekih 17,5  Baboa na kraju,i sad su 8,5 g kiseline,6,2 brixa.Arome se iz dana u dan poboljšavaju i ide to prema nećemu.Mislim da bu za ovu godinu čist OK na kraju.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #933 na: 13 Studenoga, 2012, 17:58:12 »

Riba bus mi poslao bocu svog rizlinga da vidim kakav je? Ako zelis ja ti sibnem nazad bocu svog za komparaciju ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #934 na: 13 Studenoga, 2012, 18:00:18 »

Pogledaj si koliko njemacki rizlingi iz Mosela imaju sladora u berbi. ;) A glase za jedne od najboljih.
Rizling nije vino koje ima jako tijelo i to mu nije karakteristika kojom se on usporedjuje s drugim sortama. Ali sve ostalo je. ;)

e da, ali njima zato ne trebaju visoki seceri i alkoholi da bi dobili izvrsna vina jer postuju terroir, sortu i klimu i to im se itekako odrazava u vinima!

dok kod nas, ako nemas secere iznad 17 u najboljem slucaju dobijes neki iskemijani buckuris za gemist.. :'(
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #935 na: 13 Studenoga, 2012, 18:03:46 »

e da, ali njima zato ne trebaju visoki seceri i alkoholi da bi dobili izvrsna vina jer postuju terroir, sortu i klimu i to im se itekako odrazava u vinima!

dok kod nas, ako nemas secere iznad 17 u najboljem slucaju dobijes neki iskemijani buckuris za gemist.. :'(
Postuju jer drugacije ne ide. ;) A i nije istina da svi rade po eko principu. Dapace, dosta ih radi za nase uvjete konvencionalno sa selekcioniranim kvascima, bentonitom, filtracijama i slicno. ;)
Hm, onda izgleda da kod mene ove godine ne bude pravog vina osim crnjaka i skrleta jer su ostale sorte bile ispod 17. ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #936 na: 13 Studenoga, 2012, 18:11:35 »

Postuju jer drugacije ne ide. ;) A i nije istina da svi rade po eko principu. Dapace, dosta ih radi za nase uvjete konvencionalno sa selekcioniranim kvascima, bentonitom, filtracijama i slicno. ;)
Hm, onda izgleda da kod mene ove godine ne bude pravog vina osim crnjaka i skrleta jer su ostale sorte bile ispod 17. ;)

nisam ni rekao da SVI rade po eko principu ali tamo je bas eko pristup i biodinamika strasno zazivjela, ogroman broj vinara, na tisuce, radi tako, i svi odreda imaju jako dobra do fantasticna vina!

hehe, a ne znam, to si ti rekao, probat cemo.. najbitnije je u takvim vinima kiselina i zivost, ako to imas onda nizi seceri nisu problem.

ali ako nemas nista od toga onda "vrag ti jebi takvo vino".. ;D

ps. kolike su ti ono bile kiseline po sortama?
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #937 na: 13 Studenoga, 2012, 18:18:06 »

Ha,čuj..pa nemreš svake godine garantirati kaj bu se desilo s vremenom i kakav bu cjelokupni rezultat.Pa to i je čar toga posla.Po tome niko niš nej ni sadil.Uglavnom bilo kako bilo iz njega na kraju uvijek izađe tolerantno vino,ak nisi ono baš full nekaj za j...!
Bilo nekih 17,5  Baboa na kraju,i sad su 8,5 g kiseline,6,2 brixa.Arome se iz dana u dan poboljšavaju i ide to prema nećemu.Mislim da bu za ovu godinu čist OK na kraju.

To su dobri šečeri za rizling, ja sam mislio da su vam bili manji jer ste zadnjim mjerenjem prije berbe izmjerili  76 Oe. Ispričavam se jer sam krivo mislil.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #938 na: 13 Studenoga, 2012, 18:29:33 »

prijatelju nebi vjerovao koliko su ljudi dobili dobru sirovinu samo je kod nas jos uvijek glavni parametar secer, bez obzira o kojoj sorti se radilo..

Nažalost je, slažem se sa time :(
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #939 na: 13 Studenoga, 2012, 19:40:59 »

nisam ni rekao da SVI rade po eko principu ali tamo je bas eko pristup i biodinamika strasno zazivjela, ogroman broj vinara, na tisuce, radi tako, i svi odreda imaju jako dobra do fantasticna vina!

hehe, a ne znam, to si ti rekao, probat cemo.. najbitnije je u takvim vinima kiselina i zivost, ako to imas onda nizi seceri nisu problem.

ali ako nemas nista od toga onda "vrag ti jebi takvo vino".. ;D

ps. kolike su ti ono bile kiseline po sortama?
Po sjecanju pisem nisam 100% ziher.
skrlet 7 i 7,5
mjesavina 7
grasevina 7,5
rajnski 8
pinot 7,5

Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #940 na: 13 Studenoga, 2012, 22:06:10 »

evo vidim na vino.hr-u, dobili nedavno najnoviju berbu jednog uistinu fenomenalnog vina, austrijski zeleni veltlinac od Otta, Am Berg 2011, sa SAMO 11,5% alkohola iako je (krivo) navedeno 12% ali i to je vrlo malo..

http://vino.hr/product_info.php?products_id=926&osCsid=d548b62cfeb137d0d74bded7502ea0d1

nije losa cijena u Hr, tu u AT kosta oko 8-9€. Budem isprobal 2012 berbu.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #941 na: 14 Studenoga, 2012, 00:46:07 »

nije losa cijena u Hr, tu u AT kosta oko 8-9€. Budem isprobal 2012 berbu.

pa mislim da i nije toliko losa, pogotovo kada vidis kakvo vino dobijes za te novce..

zasto 2012, pa sada je tek pustena u prodaju 2011..
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #942 na: 16 Studenoga, 2012, 16:13:15 »

Riba bus mi poslao bocu svog rizlinga da vidim kakav je? Ako zelis ja ti sibnem nazad bocu svog za komparaciju ;)
Ah,ah...sjebala mi se tehnika  >:( .Jedva sam uspel skalupit nekaj iz tri rezervna kompa sa tavana  :) .Čuj nek odstoji još koje vrijeme da se ustabili i smiri,pa se onda čujemo.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #943 na: 16 Studenoga, 2012, 16:15:05 »

To su dobri šečeri za rizling, ja sam mislio da su vam bili manji jer ste zadnjim mjerenjem prije berbe izmjerili  76 Oe. Ispričavam se jer sam krivo mislil.

U pravu si.Krivo sam stisnul broj.Umjeasto 6 sam puknul 7,a poslije nisam mogel ispravit do sad zbog tehničkog kvara.Tak da je rezultat 16,5 Baboa.
Evidentirano
joja_flash
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #944 na: 12 Rujna, 2013, 17:18:24 »

dali je ko koristio prosle godine siha gesil i kakva su iskustva??
Evidentirano
 Str: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 104 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!