Samo ne znam sta je sa kontaminacijom bakterijama, kvascima itd...Ja definitivno ne bi to ponovo na svoje vino osim ako ne prodje proces rerafinacije i ciscenja.
Ja ne stavljam ulje do drugog pretoka jer volim misliti da na taj nacin ostavljam nesto zraka za mikrooksigenaciju, kao sto je slucaj sa drvenim bacvama
Prije mi je pojelo post, pa evo ponovno:i kaj ne oksidira vino na taj nacin?ja nakon burnog vrenja (otprilike 10 dana) spsutam plutajuci skroz dolje i sa zracnicom ga zatvaram tako da zrak nema pristupa. Tako stoji otprilike ond jos 2 tjednaa i onda stavjam sumpor i nakon tjedan dana radim prvi pretok. Nakon prvoga pretoka ne koristim vise zracnicu nego ulje, jer imam osjecaj da mi vino brze gubi kvalitetu kad kad se stvara zrak ispod poklopca, jer on ne pada paralelno sa vinom.. To je za avino koje ide u potrosnju.Vino koje odlezava u bacvi drvenoj , nakon burnog vrenja jednostavno dotocim do vrha i onda ista procedura ko i kod vina u inoxu.pozdrav.
@kiternas: pasterizacija ulja ne znam koliko efikasno moze unistiti patogene, a da ne osteti polimerne lance samog ulja.