VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 18:47:27

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Kupina i malina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Kupina i malina  (Posjeta: 92358 puta)
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #120 na: 28 Ožujka, 2012, 07:01:16 »

Pozdrav svima. Evo, ja krenuo u svoju ljubav, kupine. Posadio sam 54 komada kupina i nešto tajberija. Prilikom sađenja sam uz zemlju svakoj biljci stavio i malo domaćeg humusa. Da li bi bilo dobro i čime dohraniti malo biljke sada? (eventualno one za koje nisam imao dovoljno humusa). Čitam da bi bilo dobro sa nekim gnojivom sa više fosfora. Također, ono što me muči je veličina nekih sadnica. Evo na slici se vidi jedna od većih. Da li bi bilo dobro odrezati je i ostaviti 2-3 pupa pa da stabljika jača ili ostavim tako. Još mi je rekla gđs od koje sam kupio sadnice da neka prvu godinu trgam lišće i eventualne cvjetove pa da tako ojačam sam korijen i biljku. Kada to radim, već sada mogu trgati to lišće koje dolazi? Kupine su mi skoro sve prolistale što se nebi reklo za tajberi. Jel on kasnije počinje? Hvala i pozdrav
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #121 na: 28 Ožujka, 2012, 08:46:51 »

Zašto bi za boga miloga trgao lišće ??   ::)

Što se tiće cvjetova, ja sam ih rezao, nema smisla da ide u plod, bolje da se ukorijene...odreži stabljiku na jedno 4-5 pupa..ovu na slici sreži u pola i dobro je....teško je reći što dati od gnojiva..daj malo dwetaljnije što si do sada otprilike dao ?
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #122 na: 28 Ožujka, 2012, 08:52:57 »

a to za lišće, tako su mi rekli pa pitam radje i tu nekog tko zna više. ;)

uz zemlju sam izmiješao malo domaćeg humusa i ništa drugo. zadnjih par sadnica nisam ni imao više humusa nego sam stavio samo zemlju pa bi tu valjda trebalo nešto staviti sigurno. tnx

sve je posađeno prije 3 tjedna.

btw: koji kupinjak imaš, svaka čast...
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #123 na: 28 Ožujka, 2012, 09:07:15 »

hvala na pohvalama...

uglavnom, lišće ne dirati a gospođu kad drugi put vidiš pitaj ju što je time htjela reći i ako je to rekla onda neka razmisli o promjeni zanimanja :)

gle, kupi si vreću Organik Plantelle i posipaj oko svake kupine nekih 200 grama i zakopaj motikom...neće im biti previše sigurno...a od mineralnog možda da dodaš malo dušika, KANa recimo...
mislim sve ti je to okvirno što govorim, neznamo pravo stanje hranjiva u tlu pa ovo je malo nezahvalno ali sigurno neće biti sviška biljci...jel bilo što na toj zemlji prije ?

jesi ih zalijevao i par dana nakon sadnje ?
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #124 na: 28 Ožujka, 2012, 09:22:18 »

prije 3 godine je tamo bio kukuruz i krumpir. predlani sam preorao i posadio ljulj i djetelinu. nikakvog gnojenja u međuvremenu nije bilo tako da vjerujem da nekog gnojiva u zemlji i nema, prazno ko barut.. zalijevam redovito svaka 3-4 dana cca 1 l po biljci. prečesto možda? zemlja je dosta suha.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #125 na: 28 Ožujka, 2012, 09:28:00 »

Na ovakvu sušu nije previše, i ja sam već pustio navodnjavanje lagano tako da neće bit previše...ako je takva situacija sa tlom onda neće biti previše, slobodno dodaj Organika i KANa..KANa dodajpola čaše od jogurta..

kasnije kada dođe lišće moći ćeš ići i sa folijarnom prihranom....
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #126 na: 28 Ožujka, 2012, 09:36:55 »

Na ovakvu sušu nije previše, i ja sam već pustio navodnjavanje lagano tako da neće bit previše...ako je takva situacija sa tlom onda neće biti previše, slobodno dodaj Organika i KANa..KANa dodajpola čaše od jogurta..

kasnije kada dođe lišće moći ćeš ići i sa folijarnom prihranom....

hvala ti puno. KAN je samo jedna vrsta? (znam da recimo NPK ima više vrsta i imam njega 15-15-15 doma, pa bolje da pitam). također, kupit ću Organik i staviti. folijarna prihrana sa UREOM ili...? kad se lišće razeleni?  btw. kakva je rodnost tvojih kupina po grmu, informativno? od sorata imam Dirksen i Loch Ness.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #127 na: 28 Ožujka, 2012, 09:47:22 »

KAN je KAN, ne moš ga fulat :)

15-15-15 izbjegni, uzmi neku formulaciju sa više kalija u sebi...

folijarno imaš dosta gnojiva na tržištu, ja npr koristim iz PA-VINa neka gnojiva, više imaš tu http://www.pavin.hr/Group.aspx?Group=24

a sad što se tiće rodnosti ima razlike i teško mi je ocijenit, cca oko 5 kg recimo..ja imam Thornfree, Dirksen i nešto sitno Hull Thornlesa..dirksen nekako najviše rodi, sa thornfreeom sam po kvaliteti najviše zadovoljan a Hull mislim da ću vadit van iz nasada i probat posadit Black Saten..
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #128 na: 28 Ožujka, 2012, 10:51:30 »

KAN je KAN, ne moš ga fulat :)

15-15-15 izbjegni, uzmi neku formulaciju sa više kalija u sebi...

folijarno imaš dosta gnojiva na tržištu, ja npr koristim iz PA-VINa neka gnojiva, više imaš tu http://www.pavin.hr/Group.aspx?Group=24

a sad što se tiće rodnosti ima razlike i teško mi je ocijenit, cca oko 5 kg recimo..ja imam Thornfree, Dirksen i nešto sitno Hull Thornlesa..dirksen nekako najviše rodi, sa thornfreeom sam po kvaliteti najviše zadovoljan a Hull mislim da ću vadit van iz nasada i probat posadit Black Saten..

zakon. u jednom danu toliko korisnih informacija... nemam baš koga previše pitati, pa mi je ovo super. nego, kad stavljam folijarno gnojivo?
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #129 na: 28 Ožujka, 2012, 10:56:56 »

Pa gle, sve ovisi, a najviše naravno o biljci i kako listovi na njoj izgledaju..nedostaci hranjiva na listu će se pokazati, a možda će sve bit ok pa možda folijarno neće ni trebati ići, to se sve vidi u nasadu...

ono što će ove godine sigurno trebati (jer najavljuju opet i dalje ovu mutavu sušu koja traje već previše) je DRIN ili nekakav biostimulator koji će biljci pomoći u tom stresu...s DRINom možeš slobodno čim se listovi porastu, odnosno dok se stvori zelena masa...

Nema problema, pitaj, ako ću znati odgovorim ako ne netko drugi će nadopuniti :)
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #130 na: 28 Ožujka, 2012, 11:09:49 »

ok. kupit ću sve što je potrebno i zalijevati koliko mogu. bed mi je što nemam blizu vode, ali imam volju pa vodu vozim do tog mjesta. hvala ti pa ako će me nešto zanimati, javim ti se.

ps: http://www.youtube.com/watch?v=GS0e1vfqor4

ovo si ti? moja priča je isto slična. svaki slobodan trenutak u voćnjak, sada kupine i plan je čim više... tvoj kupinjak izgleda ko knjižnica, super. barem imam ideju kako bi to trebalo izgledati. ugodan dan i čim više kiše želim :)
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #131 na: 10 Travnja, 2012, 12:00:10 »

2 jutra bio mraz. jel ih to sad ubilo? nekako su mi listići omlohavili...  :'( :'(
Evidentirano
gramoxon
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #132 na: 11 Travnja, 2012, 09:20:38 »

Drin !!!!
Evidentirano
zealous
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #133 na: 11 Travnja, 2012, 12:40:03 »

mislio sam na njega. znači, sad je vrijeme za drin? koliko, omjer?
Evidentirano
gramoxon
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #134 na: 11 Travnja, 2012, 13:21:46 »

1 - 1,5 ml na 1 l vode. slobodno dodaš okvašivač
Evidentirano
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!