VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 19:09:34

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Kupina i malina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 Dolje Ispis
Autor Tema: Kupina i malina  (Posjeta: 92362 puta)
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #105 na: 21 Srpnja, 2011, 17:38:20 »

ock...tnx....
ja se time bavim iz hobija..negdje prije u postovima je mislim i slika tog mojeg manjeg nasada...

i onda mi se bila javila ljubičasta pjegavost koja je prešla sa starih na mlade izdanke...sve sam krčio i krenuo iznova...sad je ock kaj se tiče pjegavosti....nema je...
Evidentirano
gramoxon
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #106 na: 22 Srpnja, 2011, 07:38:05 »

Pa nisam ti ni ja nekaj bolji ali mi ide na živce da mi nasad propada a treba mu jako malo tretiranja. Imam i voćnjak i vrt pa ti sve praparate kombiniram, pogotovo one koji idu na puno voćnih vrsta a nisu registrirani ali u Europi se koriste. Prati Šubića iz savjetodavne i dobiješ puno takvih savjeta. Ako hvataš Čakovećku televiziju (sad se zove srce) zna se i tam pojaviti a i u Gospodarskom listu puno piše.
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #107 na: 22 Srpnja, 2011, 09:09:24 »

da..imam čakovečku (srce)....

žalosno je samo da za sve postoje registrirani preparati,ali za kupine ne,nego se moramo snalaziti i sami kombinirati dok ne pronađemo najbolju kombinaciju....

mogli bi napraviti neki plan zaštite i staviti na forum  ;D
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #108 na: 22 Srpnja, 2011, 09:40:28 »

Plan zaštite za kupinu:

http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCQQFjAC&url=http%3A%2F%2Fherbos.hr%2Flgs.axd%3Ft%3D16%26id%3D1845&rct=j&q=kalendar%20za%C5%A1tite%20kupine&ei=-zYpToWBM4aMswaP1OWFDA&usg=AFQjCNG8g52Bbiz72CJpp2wAW0ZAHgIOBg&sig2=VtGA9KyPjb1QAIfgPXUp3w&cad=rja

snalazit se, kombinirat, odmah nakon berbe (ili i tijekom) izrezivati stare izboje koji su obrani ilii koji su suhi i time se može punooo toga riješiti...izuzev prošle godine koja je zagrdila sa količinom kiše, tu je svaka zaštita nažalost nastradala :(
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #109 na: 22 Srpnja, 2011, 09:41:19 »

Još neki planovi zaštite:

http://www.agrochem-maks.com/index.php?option=com_content&view=article&id=117&catid=19&Itemid=99

http://www.fitopromet.hr/programi-zastite-i-gnojidbe/program-zastite-i-gnojidbe-za-kupine/program-zastite-i-gnojidbe-za-kupine/16-56.html
Evidentirano
gramoxon
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #110 na: 22 Srpnja, 2011, 10:13:53 »

da..imam čakovečku (srce)....

žalosno je samo da za sve postoje registrirani preparati,ali za kupine ne,nego se moramo snalaziti i sami kombinirati dok ne pronađemo najbolju kombinaciju....

mogli bi napraviti neki plan zaštite i staviti na forum  ;D
Ima puno planova zaštite ali kod mene je dosta bitno, a pretpostavljam i tebi kao hobisti, veličina pakiranja. Primjer: Score i Difcor ista stvar ali jedan pakiran po 1 dcl drugi 50 ml, trebaš malo. Ako imaš jabuke i kruške iskoristiš na njima. Diabolic je rješavao hrđu sa Cabrio topom jer je našao na internetu da je ta aktivna tvar je super, u Hrv. nije registrirana.  
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #111 na: 19 Listopada, 2011, 16:58:48 »

SADNJA KUPINA

Negdje prije u postovima je bilo postavljeno pitanje pa sam malo pisao o tome. Danas sam morao posaditi par kupina na prazna mjesta pa sam to popratio fotkanjem (mobitel). Stavio bih više fotki no ne dozvoljava mi. Ugalvnom,to su zagrobani vrhovi mladica još tamo u kolovozu. Sad je vrijeme sadnje pa sam posadio na potrebno mjesto. Ja sam podsađivao par praznih mjesta. Ova praksa sa flašom se pokazala jako dobrom u zaštiti od sjevernih hladnih vjetrova i pozebe. Ako kome nekaj nije jasno,neka pita.

* Fotografija0050.jpg (49.98 kB, 336x448 - (hitova: 1080 ).)

* 2.jpg (52.8 kB, 336x448 - (hitova: 1079 ).)

* 3.jpg (44.96 kB, 336x448 - (hitova: 1021 ).)

* 4.jpg (51.92 kB, 336x448 - (hitova: 1068 ).)
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #112 na: 19 Listopada, 2011, 17:44:14 »

Hehehee, meni nije jasno :D

vidim da je navodnjavanje dosta nisko, kako mehanički obrađuješ prostor unutar redova ? Ili su u pitanju herbicidi ?
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #113 na: 19 Listopada, 2011, 19:05:59 »

Da..nisko jer je vezano uz doljnju žicu koja je na 20 cm od zemlje. Ima to svoj razlog, no nije pitanje.
Međuredno se trava kosi, a pojas unutar redova se tretira herbicidima (totalnim naravno) no u odraslom nasadu.
U mladom nasadu taj dio može odraditi samo motika.
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #114 na: 19 Listopada, 2011, 19:09:28 »

Evo kak to izgleda u praksi (kod mene)

* 11.jpg (50.17 kB, 336x448 - (hitova: 1038 ).)
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #115 na: 20 Listopada, 2011, 08:51:22 »

zanima me ta niska žica...pretpostavljam da je tako niska zbog navodnjavanja, odnosno ne želiš da ti kapa voda iz velike visine ili je nešto drugo ?

među redovima i ja kosim, odnosno od ove godine i malčiram jer sam nabavio malčer, a između kupina se dosad udaralo samo motikom... sad sam pribavio i roto drljaču ali ove godine još s njom nisam imao priliku obrađivati :)

nisam nikad koristio herbicid u kupinama, jel ti ne zanese i na mlade izboje herbicid, oni su praktički "uvijek" mladi ?
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #116 na: 20 Listopada, 2011, 11:09:38 »

E..zakaj je žica na samo 20 cm od zemlje.
Prije nego sam sadio kupine,obišao sam par postojećih proizvođača i dali mi savjet da ne stavim doljnju žicu previsoko. Dok mlada kupina počne rasti tak da odmah praktički sama uđe u prostor između žica i nema dodatnog posla uvlačenja. Tak da se kao mala može odmah pravilno usmjeriti u pravcu reda. Naravno dok se kupina raširi to je prava šuma pa da se donekle drži pod kontrolom.
Naravno,plus je i zbog navodnjavanja  da ne pljušti na zemlju sa velike visine.

Nema zanošenja herbicida jer se naravno tretira po vremenu bez imalo vjetra i to sa ručnom leđnom špricom koja dolje ima ljevak. Fino se spusti skroz do trave i onda nema zanošenja herbicida.

To je mali hobi nasad tako da je moguće raditi na ovaj način.
Ako je veći,onda malč.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #117 na: 20 Listopada, 2011, 11:23:20 »

Ideja OK, ali žica bi mi svakako smetala u mojoj obradi, bilo motikom bilo roto drljačom :)

ali kad krene porast prvih izboja ionako se ide u vezivanje izboja sa vezačicom uz stare izboje pa se usmjeravaju.

Konkretno imam jednu žicu na tom donjem dijelu (https://picasaweb.google.com/Matija.Zabic/OPGZabicKUPINJAK#5422128162757681858) pa mogu birati s koje strane ću pustiti izboj da raste.

Na navodnjavanju nemam prevelik pritisak pa pljuštanje nije veliko, a ove godine je zemlja bila i žednaa pa je upijala kontinuirano :)

Nisam pobornik herbicida, ali nisam ni protiv, imaju svoju primjenu na nekim lokacijama i kod mene (uz ograde, nepoljoprivredne površine) :)  pa ako je mali hobi nasad, zašto ih ne izbaciš iz nasada/upotrebe ?
Evidentirano
VUKY
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #118 na: 20 Listopada, 2011, 16:30:16 »

Ima 100 grmova kupine i priznam ne da mi se to sve motikom prolaziti jer nekih 30 m dalje je i vinograd pa i tu ima posla.
Tako da herbicid odradi svoje.

Kad smo kod kupina,vjerovatno radiš vino? Ja radim desertno.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #119 na: 21 Listopada, 2011, 09:35:13 »

Pošten odgovor ;)

I ja isto desertno radim, nekako su ljudi navikli na tu varijantu :)
Evidentirano
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!