Jučer me pitao susjed, stariji gospodin, da mu cijepim neke stare sorte jabuka iz vinograda kojima bi on želio produžiti vrstu.A to zato jer je vidio da ja cijepim dosta uspješno svoje jabučice, uglavnom na pup i na vegetativne podloge.Pošto se radi o starim sortama bilo bi to najbolje cijepiti na divljaka jabuke kojega nemamo na raspolaganju pa sam mislio da mu možda to cijepim na podlogu A2 radije nego na M106. Međutim, deda tvrdi da su oni nekad te i takve jabuke cijepili na divlju krušku kojih on ima baš u odgovarajućoj debljini.Znamo da su jabuka i kruška srodne ali i donekle udaljene vrste.Molim nekoga tko je iskusniji cjepiljar i tko možda to zna da mi potvrdi ili opovrgne:Može li se pup jabučne plemke uspješno cijepiti (recimo čip-okulacijom) na divljaku starinske kruške?
Hvala na opisu tvog rada Siki.No ja ipak ne dobih eksplicitan odgovor tipa može li jabuka na krušku ili ne može.Ja osobno mislim da ne može ali mi je susjed svojom tvrdnjom poljuljao znanje.Možda netko ipak zna "iz prve ruke" jer je probao?I još me zanima da li netko zna gdje ima za kupiti sadnice divlje kruške i jabuke kod nas?Na koncu, imam ja više susjeda od tog jednog.Drugi je ovih dana narezao (uspravne jednogodišnje grane) vodopije s kruške viljamovke i popikao ih u zemlju te mi tumači kako će to pustiti korijen i biti voćka istovjetna onoj s koje su grane skinute.Može li to biti istina?