Daj reci koliko si obavio tretiranja u ovoj godini jer vidim da su lisca na obadva drveta zdrava. Za Jonatan znam da je prema opisu dosta osjetljiva sorta zbog cega su naveli kao razlog napustanja u plantaznom uzgoju.
Pa ja i nemam neka loša iskustva sa njim niti sam primjetio da je nešto posebno osjetljiv čak naprotiv još najmanje mi na njemu opadaju plodovi.Što se tiče zaštite ne provodim je po nekim standardima jer izbjegavam špricati voćnjak kad jabuke već malo poodrastu ili ako vidim da nema potrebe zbog povoljnog vremena.Ove god tri šprica fungicidima 1 sumpor-ditan 2 antracol-nativo 3 nativo i dva šprica protiv uši 1- dali 2-kraft s tim da mi je zadnji špric bio negdje krajem 6 mjeseca.Premda sad vidim da sam trebao tretirati protiv savijača jer vidim sad na Canadi i jednoj zimskoj podosta štete koju mi radi.
Pa naravno. Negdje sam pročitao da je godišnji prosjek špricanja voćnjaka kod nas 25 a u EU i više tak da se ja tješim da je ovo kod mene još uvijek jako dobro.
Za sutra najavljuju mraz ponegdje i zanima me da li će on oštetiti plodove na jabukama? Neke su za brati ali neke još ne , danas budem obrao zrele ali me zanima zbog ovih koje nisu.
Evo baš probao Granny smith - ne znam jel je ubrana nezrela ili što, no idared mi je bolja. God Granny mi fali punoća i bogatstvo okusa (kiselo-slatko-kiselo, ne znam kak da to objasnim), dok je Granny onak, dosadno kisela (ja inače volim kiselo!).
Cital jucer u Vecernjem da sad ne trazim link,neki Englez,ljubitelj jabuka,nije imal prostora pa je godinama jednu jabuku cijepio i uspio natrpati na tu jednu 250 sorti Ak je istina,kak pa je to moguce,odnosno kakav majstor moras biti za to?
Evo pobrali smo danas za svaki slučaj Jonathan i dvije kante Kanade a i na oba stabla ostalo je još puno onih plodova koji još trebaju zrijati ako uspiju .Usput pobrali i papriku da je ne spali mraz,biti će za u zamrzivač ili za filete.
Cital jucer u Vecernjem da sad ne trazim link,neki Englez,ljubitelj jabuka,nije imal prostora pa je godinama jednu jabuku cijepio i uspio natrpati na tu jednu 250 sorti Roll Eyes Ak je istina,kak pa je to moguce,odnosno kakav majstor moras biti za to?