EntuzijastOpa limaš lijepe stare sorte, dali si jeo ove zadnje dvije jabuke šareni kardinal i ovčji nos, kakvog su okusa ?Čuo sam od bake i oca da je jabuka Kanada odlična jabuka po okusu i rodnosti dolazi početkom listopada. Malo sam izguglao i zbilja se vodi kao stara jabuka iz 1771. iz Francuske s odličnim okusom i čuva se do siječnja ili veljače, i ima redovitu rodnost.Od jabuka sam uvalio skoro sve novije sorte osim Zlatnog delišea i James Grieve iz 19.st., sad bi htio još uvaliti neke stare i ukusne sorte onako iz gušta tako da imam na umu da uvalim Kanadu i možda još pokoju staru jabuku s redovnom rodnošću i dobrim okusom s pristojnim čuvanjem.
Koliko dugo se čuvaju te Kanade?
London Peping Vrlo stara engleska diploidna sorta, poznata još od 1580. Dozrijeva početkom listopada, plodovi su postojani od prosinca do travnja. Spada među najukusnije i visoko kvalitetne stolne sorte. Pogodan je za upotrebu u svježem stanju i za skladištenje. Plodovi slabo podnose transport. Prednosti su sorte dobra rodnost i postojanost plodova.
Spada među najukusnije i visoko kvalitetne stolne sorte.
Hm, a za koju to sortu ne piše
Entuzijast, da li one tvoje petrovke dolaze nekako u vrijeme žetve ? Da li su bijele sa crveno ljubičastim prugama kad su zrele ? Da li brašnjave ?Jako me asociraju na jednu staru sortu koje više nema kod nas a dolazila je u vrijeme žetve i prije Margetinke. Zamijenila ju je sorta Bjeličnik, koja nije ni do koljena ovoj.
Pa više je cijela ljubičaste boje ako je na suncu a ako je u hladu onda je zelenkasto ljubičasta i doista dozrijeva tu negdje oko žetve ali mislim da znam tu sortu o kojoj govoriš a nisam siguran da je to ova.Dosta su brašnjave odmah kad dozriju imam osjećaj kao da su od stiropora evo u prilogu slike od danas pa procijeni.