VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 01:43:14

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Jabuka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 45 Dolje Ispis
Autor Tema: Jabuka  (Posjeta: 305490 puta)
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #210 na: 28 Siječnja, 2013, 18:44:48 »

Najnezahvalniji za čuvanje mi se čini Golden Delicious, brzo mu se smežura kožica od nedostatka vlage i njega moramo popapati do kraja 12-tog mjeseca jer ga poslije nitko neće, posebice ove godine kako je bila suša, na sam okus je bio suh i spužvast - bljak
Idared i Granny Smith bez problema se drže krozi drugi mjesec, ali ih prije popapamo tak da neznam koliko bi se duže od toga mogle čuvati ;D
Pinkicu popapamo tokom prvog mjeseca odmah nakon Golden Delicious, ali drži i ona kroz drugi mjesec sigurno
Jonagold i Breaburn sam posadio prije dvije godine pa čekaj magare dok trava naraste :D  A Gloster sam posadio prošle znači važi isto :D

Upravilu do kraja drugog mjeseca ja sam bez jabuka  ;D

S tim da mislim da ima velikog utjecaja KAD se vrši berba jabuka. Mišljenja sam da što ju zeleniju, tvrđu ubereš (al naravno blizu roka zrelosti) to ju je lakše i duže moguće očuvat, samo onda znaju biti dosta kiselije, pa zato moraš "čekati", ali mislim da upravo ta kiselina ih dobro čuva i drži...
Prije dvije godine imao sam hrpetinu jabuka, rodilo ko ludo, nisam imao dovoljno kašeta, pa sam čak stavljao u vreće od krumpira i davao rodbini, ali mi je bilo žao da ne propadne tokom skladištenja pa sam potapao jabuke u otopinu vinobrana i čini mi se kalcijevog klorida. Vinobran ubije nešto tih gljivica na kožici jabuke, a Kalcijev klorid stvori jednu zaštitnu opnicu, načini kožicu jabuke "masnom" pod prstima i očuvao se idared dosta dugo... Samo to je gnjavaža s tim potapanjem jabuka jer moraš to osušiti, a to ne ide nikako... :-[
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #211 na: 28 Siječnja, 2013, 19:08:43 »

ma u slučajevima kad jabuke prerode najveći je problem pomanjkanje vremena, a ne što s njima.

mogu se skladištiti, mogu se koristiti za sok (sam kaj su kvalitetni sokovnici bezobrazno skupi  >:( - mislim to mi nikak nije jasno, da jedan sokovnik košta više od TV!?), mogu se staviti za ocat, može se speć rakija (Calvados!), mogu se štrudle radit... al mi kaj imamo i vrt i vinograd i vikendaši jednostavno ne stignemo....
Evidentirano

Brckovljani
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #212 na: 28 Siječnja, 2013, 19:36:00 »

Slicno iskustvo ! Prvo jedemo Zlatni delises  , mislim ne iskljucivo njega ali uglavnom . On je vec u 12-om mjesecu djelimicno smezuran !
Do sredine drugogm mjeseca jedemo sve druge osim grenija . Evo sad je kraj prvog a on je tvrd ko krumpir( mislim na Greni Smith )  . I ako imam sve zube vlastite bojim se zagrist jabuku da mi ne ostanu u jabuaci . Bude dobar do pocetka Maja !

Napravio oko 350 litara soka od jabuka i ima ga jos nekih 150 l ! Nesto perfektno  !Svakom bi preporucio !
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #213 na: 28 Siječnja, 2013, 19:40:50 »

kako radite taj sok od jabuke?
Dal ga sumporite, taložite, stavljate askorbinsku kiselinu, filtrirate????

Može malo pojašnjenje cijelog procesa dobivanja soka?

Hvala
Evidentirano
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #214 na: 28 Siječnja, 2013, 20:07:52 »

Imas ovdje dosta receno :

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=759.0

Moje iskustvo od ove godine je pasterizacija na 80-82 C i brzo hladjenje sa hladnjakom za pivo .Talozio 48 h i takodje hladio s ovim aparatom .
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #215 na: 28 Siječnja, 2013, 23:25:39 »

kako radite taj sok od jabuke?
Dal ga sumporite, taložite, stavljate askorbinsku kiselinu, filtrirate????

Može malo pojašnjenje cijelog procesa dobivanja soka?

Hvala

Koji sok, vino, jabukovača, cider ;D ;D ;D

Sokovnik za obradu, mala prešica, može i ona za čvarke, inoksica od 100 litara, korekcija sladora i kiselina! Uživaj dalje :D ;D

Nestalo vina, ovo me spasilo, stvarno mi je dobro ispalo!
Evidentirano

nigrica
Guest

Email
« Odgovor #216 na: 28 Siječnja, 2013, 23:31:27 »

a nemoj tako, ne znaju svi tehnologiju.  :P
dakle, samo nizak pH, odnosno kiselina štiti sok od kvarenja? zar ne treba ipak neke dodatke?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #217 na: 28 Siječnja, 2013, 23:41:40 »

Nužno je sumporenje, bilo vina,  bilo soka!

Šta se tiče sokovnika, možda i nije nužan, ako se ima nekakav drugi uređaj za usitnjavanje!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #218 na: 28 Siječnja, 2013, 23:45:57 »

Za dobar sok treba imati tri sorte. Sami sok, vino ili poslije ocat nije dobar samo od jedne sorte. Radi se mješavina dvije ili tri sorte!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #219 na: 28 Siječnja, 2013, 23:52:09 »

Za sve koji imaju probleme sa skladištenjem jabuka! Operu se jabuke u kombinaciji vinobrana, kalcija i okvašivača!

Pospreme se po pet komada u pvc vrećice od kile, onako rosne, zavežu gumicom i ostave na miru!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #220 na: 29 Siječnja, 2013, 00:03:09 »

WOW :) pokrenuo se  voćarski dio. Rasturamo trenutno vinare ;D ;D ;D Tako i treba ;)

Šta se tiče sorata po copyrightom! Nije to tako lako nabaviti i bit će sve teže u budućnosti!

Ali, imam jedno pitanje, osim samog kolekcionarstva, po čemu su vam te sorte bolje od trenutno postojećih???
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #221 na: 29 Siječnja, 2013, 00:27:06 »

da, Grany Smith gubi kiselinu kako dozrijeva i stari, u principu svaka jabuka postaje slađa nakon što odstoji... Ali da bi tu jabukicu pojeo u samoj berbi, moraš dobro, dobro tolerirati kiselinu  :D :D :D, kad odstoji je super!
Pod mojim nekim uvjetima skladištenja, drži otprilike jednako dobro kao i idared...

Idared je jedna od najgorih sorata po kvaliteti!
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #222 na: 29 Siječnja, 2013, 00:45:01 »

Super da ste podijelili svoja iskustva čuvanja različitih sorata jabuka !
Sad bar znamo okvirno prema iskustva pojedinaca kak se koja sorta čuva bez hladnjače koju nije zahvalno kupiti za osobne potrebe zbog plićeg džepa.  ;D

WOW :) pokrenuo se  voćarski dio. Rasturamo trenutno vinare ;D ;D ;D Tako i treba ;)

Šta se tiče sorata po copyrightom! Nije to tako lako nabaviti i bit će sve teže u budućnosti!

Ali, imam jedno pitanje, osim samog kolekcionarstva, po čemu su vam te sorte bolje od trenutno postojećih???

Znaš onu priču o Adamu i Evi ?
E tada odmah znaš i odgovor, najbolja jabuka je ona zabranjena jabuka !  :D :D :D

Idared je jedna od najgorih sorata po kvaliteti!

Nemoj tako kad nemaš druge i ta je dobra !  :D
Pogotovo u usporedbi s nekim starim sortama zbog čega se i išlo na to da se križaju i stvore nove sorte, među njima kao novija je i ta Idared.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #223 na: 29 Siječnja, 2013, 00:45:55 »

ma u slučajevima kad jabuke prerode najveći je problem pomanjkanje vremena, a ne što s njima.

Koriste se raznorazne metode za prorjeđivanje plodova. Ovisno o sorti i fiziologiji sorte, hormonalni i kemijski preparati su najučinkovitiji, bez radnika!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #224 na: 29 Siječnja, 2013, 00:48:26 »

@SAS imam dva idareda, no sve su bolje od nje ove druge ;D
Evidentirano

Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 45 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!