nitko mi ne odgovori za uzgojni oblik gornje marelice (mađarska najbolja) na podlozi vinogradarske breskvevreteno ili vaza?hvala
A koliko imaš mijesta u dužini i širini (radijus) od voćkica, a da ti pritom nesmeta ?Inače za marelicu je općenito najbolji uzgojni oblik vaza.
na jednu stranu mi je zid udaljen cca 2 m nisam niti planirao na tom mjestu marelicu, ali je tako ispalomožda bi bilo pametnije ići na vazu,obraćajući pozornost na raspored grana s obzirom na zid
2m ti je dosta na vinogradskoj breskvi računaš ugrubo 4m promijera krošnje teško da bude voćkica imala tako veliku krošnju na toj podlozi.Uklanjaj grane koje rastu okomito prema zidu jer neće vidjeti sunca od zida, krošnje i debla, al ako upadaju pod kutem od 45° prema zidu imaš već razmak više od 2.5m i te grane budu vidjele sunca.Ja bih išao s tri grane u obliku Mercedesovog znaka onako u oblik vaze, možda čak i s dvije etaže tako da imaš 6 grana da ti da pristojan rod.Ak ima ko pametnu nek predloži drugi prijedlog.
otprilike sam si tako i mislio, samo nisam znao za vazu u dvije etaže, time bih dobio na visini ako bi širina pravila problemostavit ću za sada produljnicu, pa ćemo vidjeti šta i drugi kažuhvala
Jel se nekom dogodilo da ima na breskvama i nektarinama puno plodova blizanaca.Događalo mi se je da je bilo tu i tamo po koji blizanac, ali ove godine ih je nenormalno puno na sortama Early redhaven, Redhaven i nektarini Stark redgold. Svaka treča nije blizanac.Ostavio sam par plodova da vidim kakvi budu kad dozore.
Prorijedio divlju breskvu nadam se vecim plodovima.Nektarinu Fantasia koju sam prosle godine posadio bolje rodi od neke cijepljene breskve koja ima dobrih 7-8 godina cak uz onu kovrcavost lisca koje sam spominjao. Uglavnom imam mi se cini na toj nektarini 6 kosturnih grana i na svakoj sam ostavio po jedan ili dva plodica da mogu jos ove godine probati kakvog su okusa.Nemam pojma sta je toj breskvi cak ju nisam ove godine orezivao osim sto sam uzeo par plemki radi pokusaja cijeplhenja, tako da nisam mogao pogrijesiti u rezidbi koje nije bilo. Lijepo je cvala, al jako malo ima plodova morat cu uslikati tu breskvu. No mislim da od nje nece biti nista jako je slabo bujna i slabo napreduje.Imam jednu divlju breskvu i jednu marelicu koju sam posadio prije dvije god i probat cu izvesti vretrenasti uzgojni oblik pa cu vidjeti kak ce ispasti.
Meni nektarina dobro rodi, ali je jako napada trulež prlodova kad počinje zoriti, tako da dok dozori ostane samo trečina plodova za pojesti.Slikaj breskvu, da vidimo što bi moglo biti.Za marelicu neznam, ali za breskvu mislim da češ je bez problema uspjeti uzgojiti u vretenastom obliku ako več nije prevelika za kakvu veču korekciju, jer koštičavo voće ne podnosi baš dobro rigurozne zahvate u krošnji. Inače kod breskve je puno više posla kod tog uzgojnog oblika nego kod jabuka. Treba je jako paziti kod zimske i ljetne rezidbe. Breskva rađa na dugačkim jednogodišnjim kiticama i može ti se vrlo brzo dogoditi da ti se sav rod preseli na kraj grana.
U p.m. Zbog prevelikih oborina poćeli su mi plodovi nektarine jednostavno pucati.I kaj sad,tu mi pomoći nema,valjda bu ostal koji do kraja,..a tak je lijepo rodna