fućkaj ga SAS, to kaj ti marelica ne bu na džanarici, nije garancija da ti ju neće strepiti kap.Evo, naša dva bezuspješna pokušaja za marelicu su bila - prvo je bila na marelici sjemenjaku, a drugi put cijepljena na bistricu. I oba puta ju je strefila kap. Na kraju sam se odlučio da ću posaditi/cijepiti nekoliko marelica na raznim varijantama, pa valjda će jedna uspjeti.
1. Kad se radi okuliranje? Imam previše breskvi, a ništa marelica, pa bi probao?2. Bi li marelice iznikle iz koštica, nešto kao "vinogradarska marelica" ?
Ha radi se oko sredine 8. mjeseca! I takvo okuliranje ima zbog visoke temperature prilično visok primitak. Važno je (po meni) dva dana prije cijepljenja dobro zaljevati podlogu na koju cijepiš da bude fino u soku pa da se kora lakše odvaja za "T" rez, a za okulaciju uzeti pup samo sa peteljkom lista! i ako nakon okulacije ta peteljka za cca 5 - 7 dana otpadne sama od sebe ili doslovno na blagi dodir, znači da je cijepljenje bilo uspješno, ak nije još imaš vremena ponoviti postupak! Problem je s marelicom podloga, pisali smo već o tome... Potraži malo... Vidio sam jučer jednu marelicu na glogu, čovjek pljuje po tome, nikako zadovoljan... A isto tako važna je i nadmorska visina!Sretno!
Budem i ja išao sjemenjake marelica uzgajati. Lako se plemka cijepi. Opet mi se jedna marelica, naravno na džanarici osušila, ni 2 godine stara , ide mi to više na živce da nema nikakve druge podloge za marelicu, osim ove u rasadnicima