Ja u petak namjeravam špricati s Pergado F + Nativo + Chromosul. Razmišljam da umjesto Nativa stavim Topas. Kaj vam se čini bolje? A sad riječ, dvije o trgovcima... frendu neki dan uvalili za špric Chromosul + Tilt + Fastac + Galben (ne znam koji). Kako vam se to čini, jel bude djelovalo ili ne?Ja sam poprilično skeptičan prema Tiltu (prastaro sredstvo koje je koristio još moj deda 90-ih, ne spominje se ni u jednoj preporuci) i Galbenu ( aktivna tvar je benaksil iz skupine fenilamida...priča se da ove godine prilično slabo djeluju). Meni se nakon prskanja s Ridomil Gold Pepite ( također fenilamid) pojavila peronospora pa sam morao popravljati s Mikal Premium F. Sada je stanje ok.
Meni se Nativo čini bolje od Topasa za ovu fazu ili Postalon, Crystal, Vivando, Talendo itd. Tilt je meni ok i koristim ga dosta u cvijećarstvu na krizantemama, ali ga sad nebi koristil u vinogradu. Tiltu i Topasu treba dodati sumpor radi spriječavanja pojave rezistentnosti. Kod mene je podbacil ridomil u vinogradu, voćnjaku, povrtlarstvu i cvijećarstvu u zadnjih par godina i ne mislim ga više koristiti kao i večinu fenilamida. Ja budem uskoro Nordox, a za kraj quadris ako bude potrebno.
Triazoli se baš ne preporučaju u tretiranjima nakon cvatnje,a to bi bili neki od njih:Baycor, Vectra, Alto, Atemi, Score, Sumi 8, Punch, Clarinet, Anvil, Meteor, Sabithane, Systhane, Topas, Bumper, Tilt, Folicur, Bayleton, Alvin, Cros, Rotondo, Indar, Almax, Fond, Domark, Palis, Trapez, Difcor