Bok!Tu kod mene isto pada svaki dan. Zadnje sam šprical u ponedjeljak, danas je petak, palo je već 75 l kiše. Drugi tjedan čim se zemlja ocijedi jurim s traktorom i ponoviti priču. Cvatnja? Mislim najranije kroz dva tjedna, jedino ak nebude neko ludo toplo vrijeme. Slijedom toga budem još jednom s nekim kontaktnim protiv peronospore + vivando i supora, ili nekaj slično protiv pepelnice. Nakon toga neka prihrana.Ima možda netko kakva iskustva s biostimulatorom Auxym ( kaj ga je Šubić koristil u Međimurju, pisalo u novom Gospodarskom, a je skup).Pitam iz razloga jer svake, ali baš svake normalne godine imam problema s botritisom, već neznam kak i kad da špricam. Peronospore i pepelnice se nađem tek tolko da vidim kak izgleda, ali ova gnjiloća me ubija.
Sigurno je botritis?
Ja mislim da da. Moljci? Pa oni jedino mogli izbušiti jagodice koje bi onda počele pucati i truliti (gnjileti). Nakon svega toga ne mogu točno znati na čemu sam.
I mene dost mući na Rajnskom,i još pokušavam naći rješenje.No,do sad još nisam uspio na zadovoljavajućem nivou,usprkos kojekakovim zahvatima.Najvjerojatnije neki ludi klon koji je preosjetljiv na tu bolest.
Ja ne spricam prije kraja sljedeceg tjedna, kad ocekujem pocetak cvatnje sardonea, s obzirom na najavljeno zatopljenje, a francuz kod mene vec cvate. Iako je ovaj tjedan bilo dosta hladno vegetacija kod mene, a ni susjeda nije previse usporena. Koristit cu nativo, mikal premium i rotor
Ja budem isto to. Ljuta trava na ljutu ranu. Fight Fire With Fire. Yeah.
Ja planiram u ponedjeljak ili utorak špric s Forum Star + Karathane. Nekak mi se čini da cvatanja negu tak skoro...
A bor ?
Kod mene je došlo do male promjene... ići će Forum Star + Nativo. Razlog promjene je da sam na uputama Karathanea pročitao da se ne preporuča miješanje sa sredstvima u prahu i granulama (WP, WG, DF ... ) i da se ne preporuča primjena iznad 25 °C, a s druge strane Nativo je kontaktni + sistemik pa mi se to čini nekak bolje. Karathane je odličan preparat,mislim na Karathane Gold 350EC,zapravo jedini koji more nešto učiniti kad već je napad pepelnice,koristio sam ga dosta i nigdje nisam pročital da se ne smije miješati s ovim kaj si ti naveo,ne znam kakve su to upute i nije iznad 25°C nego 28°C,kaj nije pametno ni sa sumporom ići,no i Nativo je ok Ak je botritis, onda bi trebalo već prije jedanput cvatnje krenuti s nečim kaj ima bar sekundarno djelovanje na botritis (npr. Forum Star), full obratit pozornost na moljce, a prije berbe skidati lišće da bi se povećao protok zraka oko grozdova.Za pocetak je dosta recimo uz taj Forum Star kod kojeg folpet ima to sekundarno djelovanje i to 1.špricanje poslije cvatnje,a ne prije,dodati npr.Collis koji je kombinacija Strobya i Cantusa,znači djeluje i na pepelnicu i rani botritis i ne treba botriticid u svako špricanje,za prosječno trsje je dosta poslije cvatnje,pred zatvaranje grozda i na kraju pred berbu,a moljci kako gdje,1.generacija ne radi veliku štetu,čak malo prorijedi,ako,bobice i grozd je manje zbijen