VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:44:30

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2014. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 44 Dolje Ispis
Autor Tema: 2014. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 305450 puta)
master-vinar34
Mlađi novak
*

Email
« na: 26 Siječnja, 2014, 13:19:02 »

Jedno pitanje vezano za Nordox. Da li ga je potrebno rastopit u toploj vodi prije upotrebe za vrijeme niskih temperatura?
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #1 na: 26 Siječnja, 2014, 15:43:36 »

U toploj vidi će se prije otopiti i bolje mada ja ga nisam nikad,zato sam ga duže i jače morao miješati kako bi se otopio.
Evidentirano

I onda neš pil
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #2 na: 26 Siječnja, 2014, 16:02:37 »

Ovih sam dana pregledao stanje zaštitnih sredstava i vidio sam da sam pri kraju sa svime. Dakle, savršena prilika za sistematizaciju i nabavu novih zaštitnih sredstava.

Što se tiče bakra nemam nekih dvojbi, tu ide Nordox. Koja biste ostala sredstva preporučili protiv pepelnice, plamenjače, moljaca. Ideja je da imam na raspolaganju što manje različitih sredstava koji bi omogućavali kompletnu zaštitu...(
Evidentirano

Brckovljani
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #3 na: 29 Siječnja, 2014, 08:18:16 »

@Što se tiče bakra nemam nekih dvojbi, tu ide Nordox. Koja biste ostala sredstva preporučili protiv pepelnice, plamenjače, moljaca. Ideja je da imam na raspolaganju što manje različitih sredstava koji bi omogućavali kompletnu zaštitu...

Nordox je u redu,(za zimsko možeš i neki drugi bakarni preparat,npr. Cuprablau Z 0,8-1 %)a za ostalo ti sam Bog nemre pomoći.Sredstava je milion za kojekakve bolesti i štetnike.U toj šumi ćeš morati sam odlućit za koja ćeš se opredijelit.Neka se koriste jednom,neka dva,neka tri puta u sezoni.Po nećijoj preporuci si složi kalendar prskanja i njega se onda drži,ak ti se pokaže u redu,..s tim da i sam tretman moraš pogodit na vrijeme,i u skladu s vremenskim uvjetima i jaćinom napada bolesti,te u tu svrhu koristit preparat određene snage djelovanja.Najbolje proćitati prijašnje postove i pokušati se tu pronaći,jer tu ćeš naći i što se s ćime smije mućkati,a što ne.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #4 na: 29 Siječnja, 2014, 10:33:14 »

Preparati se u pravilu ne kupuju unaprijed za cijelu godinu ali da ih ja kupujem evo kako bi to izgledalo.

Nordox + sumpor - prva dva prskanja
Universalis + sumpor - iduća dva prskanja (umjesto universalisa može i bilo koji kontakni preparat za peronosporu na bazi folpana-makozeba i sl)
Mikal premium + folicur + sumpor - iduća dva-tri prskanja (umjesto mikala možete i melody duo ili profiler a umjesto folicura bilo koji triazol tipa domark,topas i sl)
Ridomil comby + talendo - iduća dva prskanja (možete koristiti i bakrene ridomile ako je cvatnja prošla a umjesto taledna, crystal ili vivando)
Nordox + sumpor - zadnja prskanje   (ako bar želite)

Za moljca preporučam izbjegavanje piretroida i korištenje affirma,matcha,avaunta..bitno je odrediti trenutak aplikacije.
Za sivu plijesan chorus ili pyrus ili botril iza cvatnje, te switch ili teldor za zadnje prskanje.

Razmake prskanja prilagodite uvjetima na terenu,ali ovo bi trebalo biti dovoljno.
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #5 na: 29 Siječnja, 2014, 14:23:41 »

Preparati se u pravilu ne kupuju unaprijed za cijelu godinu ali da ih ja kupujem evo kako bi to izgledalo.

Nordox + sumpor - prva dva prskanja
Universalis + sumpor - iduća dva prskanja (umjesto universalisa može i bilo koji kontakni preparat za peronosporu na bazi folpana-makozeba i sl)
Mikal premium + folicur + sumpor - iduća dva-tri prskanja (umjesto mikala možete i melody duo ili profiler a umjesto folicura bilo koji triazol tipa domark,topas i sl)
Ridomil comby + talendo - iduća dva prskanja (možete koristiti i bakrene ridomile ako je cvatnja prošla a umjesto taledna, crystal ili vivando)
Nordox + sumpor - zadnja prskanje   (ako bar želite)

Za moljca preporučam izbjegavanje piretroida i korištenje affirma,matcha,avaunta..bitno je odrediti trenutak aplikacije.
Za sivu plijesan chorus ili pyrus ili botril iza cvatnje, te switch ili teldor za zadnje prskanje.

Razmake prskanja prilagodite uvjetima na terenu,ali ovo bi trebalo biti dovoljno.

Zaboravil si grinju Kad i s čime?
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #6 na: 29 Siječnja, 2014, 18:08:15 »

Sumpor.
Prskanje pred početak vegetacije (max do  fenofaze vunastog pupa) u dozi od 2-4 %. U vegetaciji  0.3% do 0.5%.

Zbog par postotaka zahvaćenosti grinjom nemojte koristiti akaricide.

Ukoliko je ipak napad kompleksniji uz sumpor možete koristiti demitan u početnim fazama rasta.

Demitan je učinkovitiji ako se koristi krajem srpnja jer je tada brojnost grinja najveća. Zato ga čuvajte jer se koristi max 2x.
Evidentirano
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #7 na: 31 Siječnja, 2014, 18:23:07 »

Bok ekipa.
Malo se oporavljam, ali evo i jednog pitanja.

Da li znate za gotovi preparat (naziv na slovenskom - žvepleno apnena brozga)?
Pakiran je u 10 i 20 litara.
Mislim da ide 40 l vode i 10 l toga za zimski špric (vunasti pup).

Navodno da je jako dobar za suzbijanje crne pjegavosti, a i ostalih zaostalih boleština na rozgvi.

Ako tko ima kakvu info ili možda iskustvo u vezi ovog.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
trebor
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 31 Siječnja, 2014, 21:58:08 »

Na slovenskom: http://domaci-vrt.blogspot.com/2013/03/izdelava-zvepleno-apnene-brozge-zab.html ili
 http://www.borovnica.eu/2012/calendar.php?view=event&calEid=1195&sid=1f349d120a9b949433429e759f434ffd
Evidentirano

Tko pije umjereno, može piti koliko hoće.
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #9 na: 31 Siječnja, 2014, 22:19:11 »

Bok ekipa.

Navodno da je jako dobar za suzbijanje crne pjegavosti, a i ostalih zaostalih boleština na rozgvi.

Moj susjed to koristi i jako je zadovoljan time. Ja sam jos uvijek na klasici nordox+sumpor iako sam razmisljao o tome
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #10 na: 31 Siječnja, 2014, 22:58:27 »

:) izgleda ok preparat...treba probati  :-X
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #11 na: 02 Veljače, 2014, 12:09:37 »

Bok ekipa.

Slovenci to puno koriste,mislim da tog nema kod nas,nije ni preskupo,vele da je u redu,jedino ima gadan miris,htio bi i ja to probati,nisam dosad
Evidentirano

dock
Novak
**

Email
« Odgovor #12 na: 02 Veljače, 2014, 20:24:09 »

:-\
http://www.tportal.hr/vijesti/znanost/313058/Mislite-da-je-organska-hrana-zdravija-Razmislite-opet.html
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 02 Veljače, 2014, 20:57:19 »

zanimljiv članak. Jedina zamjerka da su "istraživanje" obavili amerikanci.
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
Rašpa
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #14 na: 03 Veljače, 2014, 09:29:53 »

Ja mislim da je prvo pitanje koliko želiš izgubiti da bi dobio.
Ako si spreman izgubiti desetak posto uroda, stalno kontroliraš stanje u vinogradu ili vočnjaku. Kad primijetiš prve znakove bolesti, odmah reagiraš.
Ja sam na taj način jedne godine imao samo tri prskanja vinograda, a kad nisam bio u mogučnosti svakodnevne kontrole, preventivno sam prskao 10 puta.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 44 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!