Evo kada je već riječ o cijepljenu, a kako je sada siječanj i loza u mirovanju, tema je vrijedna spomena. Pregledavajući prije napisane postove, s većinom se slažem, ali bi nadodao i nešto novoga. Riječ, dvije o precijepljivanju, naročito važno za očuvanje starih sorata (a u Hrv ih ima dosta; osobno sam radio na Teranu, Muškatu ruži i Muškatu momjanskom, ali bez obzira na sortu priča je slična).
Kod starih sorata, radio sam precijepljivanje na raskol (ako je stari trs) ili jezičac. Najbolje rezultate sam imao kod uzgojnog oblika Guyot, i cijepljenjem mladica koje su izrasle iz reznika. Radi se o prošlogodišnjoj mladici, te je zarastanje reza tada odlično. Ono što je bitno je sakupljanje reznica u vrijeme mirovanja vegetacije (zima) i čuvanje u hladnjaku; rezove na reznici umočiti u vosak i zamotati pvc folijom (onom kuhinjskom). Prilikom zimske rezidbe, mladice namjenjene precjepljivanju ne rezati. Kada krene vegetacija (pupanje, ne suzenje), uzeti reznice iz hladnjaka, rezati na dva pupa i precijepiti mladice koje su "u soku".
Ovo je vrlo bitno za primitak - podloga u soku, plemka u mirovanju. Zaveazti i namazati voskom. Primitak vrlo visok. Slično se može cijepiti i u zeleno, no to je period ljeta, nedostatak vode zna biti kritičan faktor a i temperature zraka su visoke (umor) i ima vegetacije na sve strane. Meni je ovo proljetno precjepljivanje puno elegantnije i lakše za izvesti.
Osim očuvanja starih sorata, ovakav način precjepljivanja je dobar i za brzu promjenu sortimenta (dok sam radio u Italiji, na taj smo način precjepljivali chardonnay na pinot sivi). Na trsu ove godine ostaje lucanj za rod stare sorte, a iz pupa na plemki razvija se mladica/lucanj za slijedeću godinu (rodnih 6-8 pupova) s novom sortom. Nema pauze i gubitka u prinosu (novcu).
I ono što je najbitnije, cijepi se na visini prve žice, tako da nema klečanja i žuljanja koljena.
Za sada samo nekoliko slika, ako bude interesa stavim cijeli foto vodič s uputom.

Cijep na jezičac, "majka" precjepljivanja