VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 15:35:45

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Rezidba, uzgojni oblici, vezanje vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 40 Dolje Ispis
Autor Tema: Rezidba, uzgojni oblici, vezanje vinove loze  (Posjeta: 317225 puta)
kgliso
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #450 na: 11 Veljače, 2014, 18:46:12 »

Da li je rano mladi vinograd, prošle godine sađen rezati ili da pričekam i da to obavim Ožujku.Stariji govoru da pričekam i da se ne žurim. Šta Vi preporučujete.
Evidentirano
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #451 na: 11 Veljače, 2014, 19:07:30 »

Da li je rano mladi vinograd, prošle godine sađen rezati ili da pričekam i da to obavim Ožujku.Stariji govoru da pričekam i da se ne žurim. Šta Vi preporučujete.

Ako se ne varam rezal ga budeš na dva pupa, a sada dali ga budeš rezal sada ili za mjesec dana po mojem dođe ti na isto, VINCEKOV je prošlo i radovi u vinogradu su počeli! Ja isto u subotu krečem u akciju. Ovu subotu razmetal 500 kuna po vinogradu, a ako Bog da lepog vremena u subotu roštilj i rezidba.
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
kgliso
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #452 na: 11 Veljače, 2014, 19:16:31 »

Ako ga sad budem rezao bojim se da će ranije krenuti vegetacija, pošto sam u dalmaciji.
Evidentirano
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #453 na: 11 Veljače, 2014, 19:47:58 »

Ako ga sad budem rezao bojim se da će ranije krenuti vegetacija, pošto sam u dalmaciji.
vegetacija ti ovisi o klimatskim uvijetima ( toplini zraka i tla) a ne o rezidbi. Zašto misliš da bi rezidba potaknula vegetaciju?
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #454 na: 11 Veljače, 2014, 20:24:59 »

ovak se reže :D http://www.youtube.com/watch?v=JxgXB1v9q-Y
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #455 na: 11 Veljače, 2014, 21:47:55 »

ovak se reže :D http://www.youtube.com/watch?v=JxgXB1v9q-Y

A gdje je tu draž i zadovoljstvo :(
Ma razumijem ja da ti ljudi rade hektare  vinograda ali takvo mi je vinogradarstvo nekak bez duše :(
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #456 na: 12 Veljače, 2014, 11:37:36 »

Evo jedan članak što se tiče rezidbe voćaka!

http://www.gospodarski.hr/Publication/2014/2/kad-krenuti-u-rezidbu-voaka/7925#.UupIWLQliSo
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #457 na: 21 Veljače, 2014, 14:36:37 »

Jel mi može netko dati savjet kako orezati sortu babić i plavinu u trećoj godini, koji uzgojni oblik bi bio najpovoljniji za ove sorte.
Razmak između sadnica i redova je 1,3 x 1,5.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #458 na: 21 Veljače, 2014, 22:01:52 »

Evo jedan članak što se tiče rezidbe voćaka!

http://www.gospodarski.hr/Publication/2014/2/kad-krenuti-u-rezidbu-voaka/7925#.UupIWLQliSo
Nije mi baš jasno iz članka zašto ranija rezidba pokreće kolanje sokova!? Kakve veze ima unutarnja "hidraulika", kapilarna higroskopija, kak da to velim, s orezanom ili neorezanom biljkom? Ja sam mislio da se tu radi samo o toplini i vlagi. Ponaša li se slično i vinova loza?

PS evo našao nešto, ako je to odgovor. U neorezanoj biljci preko zime vlada podtlak. Rezidbom se oslobađaju, oštećuju, otvaraju provodni snopovi i podtlak nestaje, te sokovi kreću prema gore u sve organe biljke, voćke ili loze. Jer korijen je i po zimi aktivan. Jesam li shvatio, jel to to?

Znači rana rezidba, ranije tjeranje, veća opasnost od mrazeva.

Prerana, jesenska rezidba, kasnije tjeranje, jer se rez zasuši, nastaje podtlak koji ostaje u biljci valjda do travnja i kasni proljetno kretanje sokova koje se oslobađa tek pravovremenom rezidbom. Hm !

Kasna rezidba, plač loze, gubitak hraniva, tekućine, nema potrebnog tlaka za tjeranje pupova, kasnije tjeranje, slabije mladice.

Dakle, pravovremenom rezidbom, pred kretanje vegetacije probuditi, otvoriti, pokrenuti biljku. Uf što se sad osjećam pametan.  ;D
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #459 na: 22 Veljače, 2014, 11:56:00 »

Rana rezidba nije dobra za sorte koje rano kreću u vegetaciju poput Chardonnaya, a za ove kasnije nebi trebalo biti problema. Bolje je prvo orezivati kasnije sorte pa zatim ranije, ako se gleda na opasnost od proljetnih mrazeva.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #460 na: 23 Listopada, 2014, 12:19:12 »

Kakva vam je situacija s nedozrelom rozgom? Vidim ih mnoštvo kod susjeda, a i kod sebe više nego ikad, tako da se lagano brinem za rezidbu. Posebno mi je loša situacija na škrletu, lijepo razvijena, krupna rozga, a većinom zelena, nedozrela. Nasad je na zavjesama tako da su mi bitni prvih tri do pet pupova, ali i toga će nedostajati. Nije gnojeno već 4 godine, već tek neki dan deponirao koktel gnojiva na cca 25 cm.

Ako budem morao rezati kratko na pup dva, prepolovit ću urod, dobiti neobuzdanu zelenu masu s predebelim rozgama i šumom nepotrebnih izboja ...

Čujem da se mnogi odlučuu na jesensko špricanje bakrom, može li to pomoći, kako, ako vegetacija zaspi, sokovi krenu dolje? Ili sazrijevanje rozge nema s tim veze? Do kad u jesen uopće traje sazrijevanje? Ima li veze s opadanjem lišća? Do prvih mrazeva? Ili se već radi o običnom sušenju? Zna li netko nešto detaljnije?
Evidentirano

46.086344, 16.117566
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #461 na: 23 Listopada, 2014, 15:00:34 »

Po  mome mišljenju ak je otpalo.il već požutjelo lišće nema smisla prskat s ciljem dozrijevanja rozgvi.Zbog nekih drugih bolesti vjerojatno da,al to ne prakticiram.Moguće bih da poskidam lucnjeva,no nisam do sad išo na taj sistem,pa onda zimsko prskanje obavljam nakon rezidbe.
Evidentirano
hrga100
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #462 na: 23 Prosinca, 2014, 10:20:35 »

Pozdrav,

konačno je i moj vinograd stasao i trebam odrediti uzgojni oblik. Imam 370 cijepova, 30 sauvignona, 40 chardonnaya i 300 graševina, kober5bb. Vinograd je zasađen u blizini Novog Marofa.
Od ove količine bi htio dobiti 500-550kg grožđa.

Koji uzgojni oblik mi preporučate? Ja sam mislio na jednokraki guyot. Možda još sa jednim rodnim reznikom?
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #463 na: 23 Prosinca, 2014, 13:49:53 »

Pozdrav,

konačno je i moj vinograd stasao i trebam odrediti uzgojni oblik. Imam 370 cijepova, 30 sauvignona, 40 chardonnaya i 300 graševina, kober5bb. Vinograd je zasađen u blizini Novog Marofa.
Od ove količine bi htio dobiti 500-550kg grožđa.

Koji uzgojni oblik mi preporučate? Ja sam mislio na jednokraki guyot. Možda još sa jednim rodnim reznikom?

Stasao?... dal je dignut na visinu uzgoja (kolika je) i ima 2-3 rozgve ili...  . Koliki ti je razmak  u redu i između redova?
S obzirom da želiš 550 kg grožđa ne treba biti preveliko opterečenje cca 10-15 rodnih pupova po trsu.
Iz osobnog iskustva preporučam ti kordonac jer ne moraš svake godine skidati lucnjeve(palice) i ponovno vezati nove.Kad jednom izvučeš krak ili krakove samo rezeš  na 2-3 pupa. Grožđe ti je sve na istoj visini.
Guyot sa dva reznika (jedan uzgojni + jedan rodni)  također je dobar izbor osim kaj svake godine treba skidati lucanj i opet vezati novi.
U svakom slučaju iz ovolikog broja trsova na navedenim sortama uz srednje opterečenje izlazi ti oko 800 kg grožđa.

Puno sreće i uspjeha.
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #464 na: 23 Prosinca, 2014, 14:18:19 »

Kada orezuješ sorte koje traže dugi rez na reznike zar si višestruko ne umanjuješ prinose. Dobar dio vinskih sorti ima rodne pupove tek od četvrtog petog pupa ( tj najrodnije)
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
 Str: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 40 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!