VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 09:55:55

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Rezidba, uzgojni oblici, vezanje vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 40 Dolje Ispis
Autor Tema: Rezidba, uzgojni oblici, vezanje vinove loze  (Posjeta: 317184 puta)
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #435 na: 24 Srpnja, 2012, 08:16:19 »

ma radimo mi jos zemlje duhana itd a i starci su mi zaposleni poljoprivreda im je ono poslje posla jedino sto sam ja stano na raspolaganju na poljoprivredi

ma nisam ni mislio to novo uzimati ima tih polovni za 10 ak tisuca kn
a i to bi se dogovorio s par vinogradara u mom kraju
pa bi to nekako zajedno kupili
imam par ljudi s kojima bi se dalo nesto zajednicki imati jel ljudi drze do svojega mislim vinograd ai mehanizacije a imamo nekih 20 ak ha svi zajedno
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #436 na: 15 Kolovoza, 2012, 11:26:10 »

Raspravljali smo u ožujku i nismo dovršili raspravu.

... mene zanima kakva je razllika u vezidbi lucnjeva prema brbu ili nizbrdo?

Svejedno, "...  potrebno je da vršni pup pri vezanju lucnjeva dođe ispod osnove savijenog lucnja !"
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #437 na: 18 Veljače, 2013, 18:02:48 »

Pošto sam se odlucil ove godine orezat vinograd na jedan lucanj i jedan reznik trebam neki savjet.
Četvrta je godina trs je dignut na visinu i imam po 4 mladice. Gornja mi je lucanj, a donja reznik to mi je jasno i nemam s tim problema.
Neznam kakva su vaša iskustva s jednim reznikom, mislim kaj ako se na njemu iz nekog razloga ošteti ili strga jedan pup. Jer onda iduce godine nemaš lucanj, jedino iz pricuvnih pupova. Dali je dobro ispod reznika ostaviti još jedan na jedan pup? Videl sam da neki to ostavljaju ili da možda ostavim lucanj i dva reznika?
Možda se bezveze brinem jer najrađe bi jedan lucanj i jedan reznik, al nebi htel nekaj zeznuti.
Proučil sam vec sve o rezidbi i zanimaju me iskustva nekoga tko reže na taj način. ???
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #438 na: 18 Veljače, 2013, 18:24:42 »

U slučaju da ti iz reznika potjera samo jedna rozgva, onda možeš opet sljedeće godine sa ovogodišnjeg lucnja uzeti prvu mladicu za lucanja , a sa reznika za reznik.  Jedino bi preporučio da se ove godine pusti reznik na dobroj visini  a ne previsoko jer se trs s vremenom uvjek diše. To govorim iz prakse. Mnogi na tome pogriješe. Kod mene se isto u četvrtoj  godini vinograd rezao na 1 lucanj i 1 reznik, ukupno na 10 pupova. Sad kada je u sedmoj dobiva malo duži lucanj i 1-2 reznika. Govorim o graševini i chardonnayu.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #439 na: 18 Veljače, 2013, 19:28:35 »

a kaj tebe sprječava da ostaviš kolko hoćeš,prevencije radi,a poslije u zelenoj rezidbi poskidaš višak i ostaviš ono kaj ti treba,il te zadovoljava
Evidentirano
krešo
Mlađi novak
*

karlovac

Email
« Odgovor #440 na: 18 Veljače, 2013, 22:59:36 »

Baš kako ti Riba veli, ostavi slobodno na rezniku 3 oka i to ne računajući onaj nulti na početku u račvištu.
Poslije kad potjera lako otrgaš višak.
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #441 na: 19 Veljače, 2013, 00:38:58 »

Budem svakak ostavil po tri oka na rezniku pa kasnije odrežem na dva. Imam Chardonnay, a prošle godine su mi neki pupovi stradali od mraza iako je vinograd na bregu.Tak da sad budem ipak radi prevencije ostavil malo više pupova pa poslije to prikratim. Fala dečki sad mi bude lakše rezati. :)
Evidentirano
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #442 na: 22 Travnja, 2013, 15:41:59 »

imam muškat žuti 3 godina, kakvih 150 trsi (barem mislim da je, jer tip koji mi ga je prodal, je rekel da slušam policisko izvješće, koja je sorta) pa me zanima koji bi mi uzgojni oblik preporučili.
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
pasulj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #443 na: 28 Kolovoza, 2013, 13:41:24 »

postovanje
ja sam pocetnik amater u vinogradarstvu i ljubitelj vina
ove godine sam kupio vikendicu sa oko 120 čokoti-trsova portugizera
vinograd je bio zapusten 2 godine, prva žica jako nisko 15-35cm, razmak izmedju redova je oko 1m, razmak medju čokotima u redu 40-80cm
stubovi su stari i truli pa planiram da na prolece lijem nove betonske
trazio sam dosta na internetu ali nisam nasao literature i informacije o ovoj sorti
interesuje me koji je pogodan uzgojni oblik za portugizer 
takodje bi bio zahvan za svaku informaciju (prednosti, mane, osetljivost na odredjene bolesti, prinos, slast) o ovoj sorti jer osim informacije da je stara sorta i da rano sazreva nisam nasao nista

unapred zahvalan vas novi clan
Evidentirano
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #444 na: 28 Kolovoza, 2013, 21:43:39 »

majstore kao br jedan kakvo ti vino voliš
ovo oko sadnje armatur se ne bih mjesao jel mi u slavoniji ne radimo tako vinograde

kakvi su stupovi drveni ili posto su truli vjernojatno su drveni ,,, najbolje ti je ih zamjeniti betonskim stupovima
uzgojni oblik ako kazes da je razmak među sadnicama od 40 do 80 cm onda ti odgovara JEDNOSTRUKi GYOV  ako neznasš kakav je to ,,, to upisili na google
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
pasulj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #445 na: 29 Kolovoza, 2013, 07:47:47 »

volim ja i belo i crveno vino da popijem sve zavisi da li je posle jela ili za hladjenje u vrelim letnjim danima  :)
da stubovi su drveni mada ima tu svega i cevi metalnih i običnih letava da pripomognu, vinograd je na pesku-subotička peščara. što se tiče visine prve zice slažem se da je to jako nisko.
upravo zbog loših stubova koje ću menjati sada imam priliku da to postavim kako treba
verovatno ću postaviti prvu žicu na 70cm.
što se tiče uzgojnog oblika našao sam na internetu da pojedinim sortama odgovaraju odredjeni uzgojni oblici (gyov, kordunica, kratka rezidba, duga rezidba..) al za portugizer nisam mogao da nadjem sta se preporučuje, zato velika hvala na savetu.

kada već pričamo o vinu, u redovima ima dosta praznih mesta da li neko ima ideju-preporuku kojom sortom da popunim ta mesta, koja sorta bi se uklopila u  ukus i vreme sazrevanja portugizera?
Evidentirano
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #446 na: 25 Siječnja, 2014, 21:21:42 »

Da pitam, dali je bolje u četvrtoj godini ostaviti palicu ili samo reznike? Sorta je muškat žuti.
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #447 na: 26 Siječnja, 2014, 15:37:50 »

Ja mislim da možeš osobito ako su čokoti debeli oko 3-4cm.Ja sam na svojima ostavljao u trećoj godini,no ne na muškatu.
Evidentirano

I onda neš pil
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #448 na: 26 Siječnja, 2014, 15:45:15 »

Pasulj, posadi Lovrijenac, također rana sorta, a vino će ti biti tamnije, punijeg okusa i sposobnije za odležavanje.
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #449 na: 27 Siječnja, 2014, 08:57:06 »

Da pitam, dali je bolje u četvrtoj godini ostaviti palicu ili samo reznike? Sorta je muškat žuti.
Možeš na palicu i reznik,al možeš i samo na dva reznika pa time dobivaš ojaćanu glavu samog trsa i i malo veći razmak između tih dvaju reznika u sljedećoj godini(dobivaš na samoj prozraćnosti),no jednu si godinu umanjen za veći urod po tom sistemu,al ti je bolji oblik samog trsa.
Evidentirano
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 40 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!