VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
09 Lipnja, 2026, 03:41:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Orah
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 Dolje Ispis
Autor Tema: Orah  (Posjeta: 40327 puta)
Juznjak
Novak
**

Email
« Odgovor #30 na: 26 Kolovoza, 2009, 17:17:18 »

Ja kada udjem nesto kupiti u butigu potrosim jos toliko na stvari koje nisam imao namjeru kupiti u trenutku ulaska u prodavaonicu. Ja sam relativno novi ovdje. Obnavljam zapustene moje obiteljske vinograde i krajobraz pokusavam revitalizirati te me sve zanima.
Ako treba potrositi 5 postova da bi se otkrilo sto tko nudi (i) ispod standa onda neka tako i ostane. Pokusavam razumjeti sustav djelovanja. Mozda bih posadio dva-tri oraha kod sebe. I drugih vocaka takodjer.
Evidentirano
basket
Mlađi novak
*

Sremac

Email
« Odgovor #31 na: 23 Ožujka, 2010, 17:28:07 »

Molim za savet !

Imam nekoliko malih oraha ( oko 1 m ) i nekoliko lešnika (oko 2-3 m). Kako ih tretirati, tek je početak vegetacije, crnih pega na listu (orah) i rupica na plodovima lešnika ? Naravno, i svih ostalih djavola koji ih napadaju.
Evidentirano

Sremac
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #32 na: 23 Ožujka, 2010, 18:06:31 »

Crvenim uljem, bakrenim preparatima, organskim fungicidima.
Sve je isto, kao kod voćki. Za bakterioze koje napadaju orah se koriste bakreni preparati.
Evidentirano

basket
Mlađi novak
*

Sremac

Email
« Odgovor #33 na: 23 Ožujka, 2010, 18:27:02 »

Hvala !

Čitajući postove na forumu, ja tako i uradio. Lozu prskao u koncentraciji 3x bakrom, a ja i po orasima i lešnicima i ružama. Kada na lozi bude vuneni pup, spremio sam crveno ulje ja ću ponoviti. A u kasnijoj fazi, da li se orasi i lešnici prskaju samo bakrom ili mogu i sredstvima za lozu, ili nešto treće ?
Evidentirano

Sremac
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #34 na: 23 Ožujka, 2010, 20:51:55 »

Mogu se prskati sa svakim sredstvom kao i voćke i loza, samo ako to tehnički možete izvesti za orahe.
Ruže, dapače, treba ih prskati više nego lozu. Bakar + ulje ili gotov preparat, insekticid + ulje kasnije, dalje organski fungicidi i insekticidi, dosta komplicirano! Ruže su jako osjetljive, posebno određene sorte!!!
Evidentirano

Ferdo
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #35 na: 22 Travnja, 2010, 08:30:04 »

Dobio sam jesanas (10-ak komada) sadnice oraha sorta Seiferdorfer.
Na webu su informacije o sortnim karakteristikama vrlo oskudne pa molim sve koji znaju nešto o toj sorti da informaciju podjele s nama.
Evidentirano
bellagio
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #36 na: 06 Srpnja, 2010, 15:59:47 »

Pozdrav svima!
Imam i ja problema s orahom. Ne znam koliko je godina staro drvo, promjer debla nekih 40-ak cm, visina sigurno preko 20 m.
Je li to ona pjegavost o kojoj se priča u ovoj temi?

A ovo?

Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #37 na: 06 Srpnja, 2010, 23:18:31 »

Bakterioza na prve dve slike ( Xanthomonas sp. ), mislim, bakar preventiva trebalo je, efekta više nema.
Treća slika je klasičan lišaj, ako ne smeta, nema ni štete!
Stalno prisutna stvar, orah se mora prskati, a kako srediti 20m orah sa prskalicom ???
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #38 na: 04 Veljače, 2011, 20:23:10 »

Danas sam porušio jedan orah,smeta mi jer ću na tom mjestu napraviti šupu.Na mjestima reza voda je doslovno curila.Nikad još nisam vidio da ima toliko vode na nekom drvetu kad se reže.Sad imam jedno pitanje kako bi najlakše izvadio panj.Nekad sam pročitao u gospodarskom listu da se s nećim pošprica i da se panj kao raspadne,ali se više ne sjećam jer je to bilo dosta davno.
Evidentirano

I onda neš pil
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #39 na: 04 Veljače, 2011, 20:55:33 »

Bakterioza na prve dve slike ( Xanthomonas sp. ), mislim, bakar preventiva trebalo je, efekta više nema.
Treća slika je klasičan lišaj, ako ne smeta, nema ni štete!
Stalno prisutna stvar, orah se mora prskati, a kako srediti 20m orah sa prskalicom ???

prskati iz helikoptera ;)
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #40 na: 04 Veljače, 2011, 20:56:55 »

Danas sam porušio jedan orah,smeta mi jer ću na tom mjestu napraviti šupu.Na mjestima reza voda je doslovno curila.Nikad još nisam vidio da ima toliko vode na nekom drvetu kad se reže.Sad imam jedno pitanje kako bi najlakše izvadio panj.Nekad sam pročitao u gospodarskom listu da se s nećim pošprica i da se panj kao raspadne,ali se više ne sjećam jer je to bilo dosta davno.

Odkopaj, izvuci sa traktorom, operi sa minivošem i daj ženi da posadi cvijeće.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #41 na: 05 Veljače, 2011, 11:16:34 »

Ako ga ne buš fizički vadio,probaj ga zalijati nerazrijeđenim glifosatom (Herbokor,Cidokor,Roundup),ali to bu potrajalo ak je panj poveći,bilo bi najbolje traktor,bager,lopata,sjekira  ;)
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #42 na: 05 Veljače, 2011, 14:25:59 »

he,he,al izvadit orahov korijen nije šala...ima ga masu,a i velićina mu je impresivna :P
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #43 na: 06 Veljače, 2011, 18:44:58 »

he,he,al izvadit orahov korijen nije šala...ima ga masu,a i velićina mu je impresivna :P

vele da oraha u zemlji ima isto kolko ga je u krošnji...pa sad ti vidi...tak vele, neznam ja
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #44 na: 07 Veljače, 2011, 22:27:08 »

Nije baš tako bilo u mojem slučaju. Ja sam ga isto vadio, ali ima posla cijeli dan, nije prosječno veći od do 30% krošnje.
Preporuka, mehanizacija u svakom slučaju ;D
Ne znam da li je tko vadio korijen od akacije/bagrema ručno. To je 50+% volumena krošnje :o
Vadio sam na mlađim drvima, pa se namučio, na kraju sam ipak platio ICB 200kn za sat vremena da to sredi.
Šta je to bilo, na 5 metara od panja korijen zadebljava i dijeli se na još dva stabla :o :o :o. Na 50 cm dubine vrat korijena duplo veći nego promjer debla sječenog drva :P itd. Izgubite volju za posao kad to vidite...
Evidentirano

Str: 1 2 [3] 4 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!