VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 22:53:37

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vrtlarstvo
| |-+  Vrtlarstvo
| | |-+  Rajčica
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 9 Dolje Ispis
Autor Tema: Rajčica  (Posjeta: 76022 puta)
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« na: 09 Svibnja, 2013, 06:01:18 »

E,tu ima poprilićno problema.
Pošto smo je svi uglavnom zasadili,pa nek onda neko ko ima iskustva u njezinoj proizvodnji da kakav isprobani recept njezne zaštite,a kako bismo je spasili od paleži i truljenja plodova.
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #1 na: 09 Svibnja, 2013, 06:31:13 »

Na ovom forumu sam dobila savjet posipati vapno. Istina lanjska godina je bila izuzetna. Zbog suše je bio manji napad bolest svugdje. Mi smo prije frazanja posipali dosta vapna po tlu i sve pofrezali. Ni jedan paradajz nije imao ni točkicu na sebi. Svi su bili zdravi i ispravni, a ni jednom nisu bili špricani. Dobro pognojeno tlo i vapno. Isto sam napravila i ove godine. Mislim da je to najjednostavnije rješenje.

Na kraju sezone, ono što se nije pretvorilo u pekmez, nakiselilo, napravili pelati ili zalijalo s uljem, sam stavila u najlon vrečice jedan do drugoga i pomalo su sazrijevali. Do božića smo jeli svoj netretirani, fini domaći paradajz.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #2 na: 12 Svibnja, 2013, 18:50:23 »

to ste odoka sipali vapno ili ste imali neku mjeru?
Evidentirano

Brckovljani
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #3 na: 12 Svibnja, 2013, 20:52:23 »

da, od oka.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #4 na: 12 Svibnja, 2013, 21:08:23 »

E,tu ima poprilićno problema.
Pošto smo je svi uglavnom zasadili,pa nek onda neko ko ima iskustva u njezinoj proizvodnji da kakav isprobani recept njezne zaštite,a kako bismo je spasili od paleži i truljenja plodova.

Natkriti je nečim da na nju ne pada kiša i rosa.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #5 na: 14 Svibnja, 2013, 18:27:35 »

da, od oka.

ako se dobro pognoji ne bi trebalo biti problema, samo vodi računa o tome da vapno "ždere" humus.

mi smo prošle godine posipali vapna po preporuci, nakon rađene analize tla ali nije baš nešto pomoglo. Vršna trulež zahvatila 70 % plodova - pretpostavljam da je zbog visokih temperatura bilo onemogućeno biljci uzimanje kalcija iz tla (vapno, ljuske od jajeta).

Ono što veli Zdrave mi se čini dobrom idejom, mislio sam i zasjeniti rajčice kako bi snizio ljetne temperature, ali jednostavno ne stignem....
Evidentirano

Brckovljani
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #6 na: 14 Svibnja, 2013, 20:44:09 »

Kako se rajčice slobodno svake godine sade na isto mjesto, moje su iza vikendice u hladu. Dio ću morati udaljiti i staviti na sunce zbog očuvanja sorte, bumo vidli kak bude. ®uta kruškica mi je na najjačem suncu svake godine, niti ju ne sadim, sama se zasijava, među cvijećem i zdrava je i prepuna ploda. Dalmatiner mi je najbolji skroz u sjeni. Sve zavisi od sorte.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #7 na: 15 Svibnja, 2013, 14:15:58 »

ako se dobro pognoji ne bi trebalo biti problema, samo vodi računa o tome da vapno "ždere" humus.

mi smo prošle godine posipali vapna po preporuci, nakon rađene analize tla ali nije baš nešto pomoglo. Vršna trulež zahvatila 70 % plodova - pretpostavljam da je zbog visokih temperatura bilo onemogućeno biljci uzimanje kalcija iz tla (vapno, ljuske od jajeta).

Ono što veli Zdrave mi se čini dobrom idejom, mislio sam i zasjeniti rajčice kako bi snizio ljetne temperature, ali jednostavno ne stignem....

Pa bilo bi ju dobro zasjenit sa onom mrežom za zasjenjivanje, a ima ih kaj daju 30 % sjene pa do 70%. Može se složit i drvena konstrukcija, a odma je i zaštita protiv tuče. Vele da budu žestoke vrućine ovo ljeto. Svakak paradajz treba dosta vode, na početku zaštitu nekim fungicidima, trgat zaperke i prihrana kristalon za plod....
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #8 na: 15 Svibnja, 2013, 19:06:50 »

Sve to lijepo zvuči u teoriji, ali jednostavno ne stignem sve. Da imam dovoljno vremena napravio bi upravo to... ali nemam :/

kad si već spomenuo kristalon, što je to točno ? Tekuće mineralno gnojivo? (ja u principu izbjegavam mineralna gnojiva)....
Evidentirano

Brckovljani
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #9 na: 15 Svibnja, 2013, 21:48:35 »

Sve to lijepo zvuči u teoriji, ali jednostavno ne stignem sve. Da imam dovoljno vremena napravio bi upravo to... ali nemam :/

kad si već spomenuo kristalon, što je to točno ? Tekuće mineralno gnojivo? (ja u principu izbjegavam mineralna gnojiva)....

A onda za tebe nije kristalon, ak uzgajaš rajčicu na ekološki način. Ja stavim neku prihranu dok je rajčica mala, ali svakak cijenim i poštujem eko način jer je teži..... :)
Evidentirano
eduard
Novak
**

Email
« Odgovor #10 na: 22 Svibnja, 2013, 16:08:43 »

Dal to znači, i čak sam to pročitao na forumu, da kalcifikacija i gnojidba idu odvojeno u razmaku od 6 mjeseci, jedan od drugog?
Dal je to točno!
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #11 na: 22 Svibnja, 2013, 17:42:40 »

Iskreno da ti velim ne znam to  o propisanom razmaku - ja, koliko mogu,  pazim na razmak gnojenja i kalcifikacije. Šest mjeseci mi je predugo, jer kalcij ide na jesen, da ga jesenske kiše i vlaga što više otope u tlo. A sadim već u ožujku ili travnju.

Ja sam pred dvije godine napravio kalcifikaciju po analizi, ove godine unosim stajski gnoj ali isključivo na gredice, prije sadnje (na mom većem vrtu). Nekak mi je glupo razbacati gnoj po cijelom vrtu pa onda gnojim i korove (pred proljetno oranje) .

Na manjem vrtu, koji štiham ručno razbacao sam gnojivo najesen... ove jeseni ću ga kalcizirati, a onda na proljeće ću unositi gnoj u gredice.  Dosta malčiram u tom malom vrtu pa će biti i humusnija zemlja, valjda...
Evidentirano

Brckovljani
eduard
Novak
**

Email
« Odgovor #12 na: 23 Svibnja, 2013, 07:18:26 »

To mi se čini sasvim ok! ;)
Evidentirano
tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #13 na: 23 Svibnja, 2013, 07:30:05 »

Meni se čini ekonomičnije i bolje stavljati gnoj pod svaku presadnicu, nego rastepati po cijelom vrtu. Ove sam godine tak sadila krumpir. Mislim da ću od sad sve tak. Veća jamica, gnoj, tanki sloj zemlje i presadnica, voda i zatrpati. Ko stavlja zeolit, njega pomiješati sa gnojem.
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #14 na: 28 Svibnja, 2013, 17:26:43 »

Kao što je na početku navedeno, rajčica nam ima nekak najviše problema.

Ja sam se dosad susretao s plamenjačom, nekakvim crvenim malim paucima i - pokazalo se najgore dosad - vršna trulež.

U temi zaštita u vrtu primjetio sam da ljudi tretiraju već kad se počinju formirati plodovi, mi smo znali (sada je prekasno, već su pred cvatnju) pošpricati bakrom cca tjedan dana poslije sadnje. Prošle godine sam i prskao pravim domaćim mlijekom (razblaženo), ali paradajz mi je bio sav u truleži.

Ima li smisla djelovati preventivno na trulež ili da  čekam prve znakove?

Evidentirano

Brckovljani
 Str: [1] 2 3 ... 9 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!