VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:19:51

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 629484 puta)
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #450 na: 28 Siječnja, 2010, 01:40:03 »

koshpa prijatelju, vidis tocno sam si tak mislio jer su mi vrlo dobro poznate takve situacije.. da netko kaze da mu sorta ne valja a u biti nije probao pravo vino od te sorte, cisti chardonnay.. i jos ne znas sta je Chablis..!? :o Chablis ti je dio Burgundije u Francuskoj gdje je nastala sorta chardonnay i tamo se proizvode najbolji chardonnayi na svijetu, to je domovina chardonnaya, kao kod nas Moslavina za skrlet. odvoji 150-200 kn za jedan bolji Chablis (imas u vrutku i vivatu) pa ces vidjeti sta je pravi iskreni chardonnay sa velikim utjecajem terroira - pun, slan, mineralan, suh, svjez, odlicne kiseline i nezamislivo ciste i precizne sortne arome. meni su to jedna od najboljih vina samo je steta sta ih kod nas nema malo vise, svega mozda 10ak na hrvatskom trzistu..

http://en.wikipedia.org/wiki/Chablis_wine

Od komercijalnih probao sam Ilocki podrumi Chardonnay, Kutjevo Aureus Chardonnay, Erdutski vrhunski Chardonnay i Chardonnay od Zdjelarevica.

na ovo si nazalost bacio novce.. :'(
Evidentirano

tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #451 na: 28 Siječnja, 2010, 08:41:57 »

koshpa prijatelju, vidis tocno sam si tak mislio jer su mi vrlo dobro poznate takve situacije.. da netko kaze da mu sorta ne valja a u biti nije probao pravo vino od te sorte, cisti chardonnay.. i jos ne znas sta je Chablis..!? :o Chablis ti je dio Burgundije u Francuskoj gdje je nastala sorta chardonnay i tamo se proizvode najbolji chardonnayi na svijetu, to je domovina chardonnaya, kao kod nas Moslavina za skrlet. odvoji 150-200 kn za jedan bolji Chablis (imas u vrutku i vivatu) pa ces vidjeti sta je pravi iskreni chardonnay sa velikim utjecajem terroira - pun, slan, mineralan, suh, svjez, odlicne kiseline i nezamislivo ciste i precizne sortne arome. meni su to jedna od najboljih vina samo je steta sta ih kod nas nema malo vise, svega mozda 10ak na hrvatskom trzistu..

dobar je i iločki chardonnay
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #452 na: 28 Siječnja, 2010, 11:16:54 »

Pa mislim da je ono gore navedeno dovoljno da dobijem dojam o nekoj sorti. Nije valjda da moram dat 200kn za butelju da bi saznao kako pravi Chardonnay izgleda, a jos k tome postoji mogucnost da mi nece odgovarati. Fuckas onda takvu sortu
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #453 na: 28 Siječnja, 2010, 11:40:10 »

Moj favorit je rajnski rizling...

a dalje, e tu se nemogu odlučiti... volim i z.silvanac, škrlet, graševinu, chardonnay... tu je već prava gužva!

ali eto, složio bih se sa ivanom da volim svako vino koje je dobro napravljeno!
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #454 na: 28 Siječnja, 2010, 12:33:37 »

, složio bih se sa ivanom da volim svako vino koje je dobro napravljeno!

Tako ima priča od davnina:Pitali švabu koji je auto najbolji,a on kaže novi.
Evidentirano

I onda neš pil
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #455 na: 28 Siječnja, 2010, 15:53:46 »

Pa mislim da je ono gore navedeno dovoljno da dobijem dojam o nekoj sorti. Nije valjda da moram dat 200kn za butelju da bi saznao kako pravi Chardonnay izgleda, a jos k tome postoji mogucnost da mi nece odgovarati. Fuckas onda takvu sortu

a cuj, to je tako.. isto ko npr. da neko posadi skrlet u njemackoj i neki njemac kaze kako mu ne valja sorta. dodi fino u domovinu skrleta i u moslavinu pa probaj pravi i originalni skrlet pa tek onda sudi o sorti. o tome ja pricam, ne mozes znati i reci da li je nesto bolje ili losije ako nisi pio ono pravo.. vrlo jednostavno.

danas bio u etigrafu u zagrebu i kod frenda pa se zaletio do vrutka, uzeo 2 kartona vina, (dobili crno venje od enjingija) pa sam malo bas gledao chablise, opcenito imaju dosta snizenja i ima vrlo dobrih chablisa za 100-120 kn. kad to probas onda ces shvatit da to nije ni blizu ovim chardonnayima sta si ti probao.. ::)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #456 na: 28 Siječnja, 2010, 16:58:04 »

Sve to stoji, ali po tome se kod nas nista nebi trebalo saditi osim autohtonih sorti jer nikad necemo dobit npr. Chardonnay ko Francuzi koliko god da su kvalitetni i dobri.
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #457 na: 28 Siječnja, 2010, 17:04:08 »

Skrenuli ste s teme totalno. Ovdje se radi kome paše koje vino. Koshpa je reko da njemu ne paše chardonnay i to stoji. Ja recimo nisam neki fan pinota bijeloga...pa taman da je i sađen u Burgundiji...

Ivane, jednom si pričao da svaki podrum daje štih svome vinu, da je svako vino posebno. Naša vina su drugačija od francuskih, nemožeš usporešivati njihov chardonnay sa našim, kao i naš rajnski sa njemačkim. Svaka sorta nosi svoja obilježja jasno, ali također svaki kraj nosi svoja obilježja.

Graševina iz Međimurja je totalno drukčija od one Iločke..
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #458 na: 28 Siječnja, 2010, 17:08:47 »

Sve to stoji, ali po tome se kod nas nista nebi trebalo saditi osim autohtonih sorti jer nikad necemo dobit npr. Chardonnay ko Francuzi koliko god da su kvalitetni i dobri.

pa naravno, u tom pravcu i ide vinska industrija. bazira se na autohtonim proizvodima i sortama kojih nema nigdje drugdje u svijetu. nitko ne moze konkurirati australiji u masovnoj proizvodnji shiraza, cileu ili kaliforniji u chardonnayu ili cabernetu, itd. mi imamo mnogo autohtonih sorti i one su jedina nasa prava vrijednost u svijetu i po tome se isticemo. a sta mislis zasto sisacko-moslavacka zupanija i opcina popovaca daju poticaje za sadnju skrleta, frankovke i moslavca? zagrebacka zupanija brije na kraljevinu, istra na malvaziju, teran i refosk, dalmatinci na babic, plavac, posip, slavonci na grasevinu (iako nije ful "njihova").. ubuduce ce prolaziti samo domace i autohtone sorte jer one su odraz pojedine zemlje. ne treba nesta pokusati kopirati i imitirati jer opce je poznata stvar da je original uvijek bolji i kvalitetniji od kopije. prema tome moramo razvijati i poticati autohtone sorte. ja ubuduce samo sadim skrlet, frankovku i eventualno crni pinot. zelja mi je i posaditi moslavac, njega bi imao samo za predikate.. ;)

Moslavac, sve je to ok, nekome pase jedno nekome drugo, nekome ne pase chardonnay.. ali mislim da je malo bezveze reci da ti ne pase neka sorta a prakticki nisi nikad pio dobro vino od nje. kao da kazes da ti je audi sranje a nisi nikada u nijedan audi niti sjeo.. kuzis, ne mozes reci da ti se nesto ne svida a jedva da si to probao.. no ok, nije bitno, covjek ne voli chardonnay, ja sam mu probao objasniti da mu da sansu i da proba chardonnay koji to zbilja jest.

koshpa, kad nekad dodes do mene ja cu ti otvoriti jedan dobar chablis da te razvujerim.. ;D

ps. skrenuli smo s teme ali to je ionako moja uza specijalnost.. 8)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #459 na: 28 Siječnja, 2010, 17:34:59 »

Hm dobar chardonnay? Pa nebi rekao da su vina koja su dobila visoka srebra >17,5 i zlata na izlozbi u KT losa vina. A isto tako ne vjerujem da je Aureus Kutjevo, Erdutski vrhunski i Krauthakerov los Chardonnay. Ako jesti, onda im treba rec neka se ostave proizvodnje tog vina jer nikad nece dobiti kvalitetu Francuza.
A s ovime grijesis sto mislis da ce ti prolazit samo autohtone sorte. Sorry, ali za Skrlet van nase zupanije zna jako jako malo ljudi, a kamoli za Moslavac ili Disecu raninu. Ljudi ti uvijek idu na provjereno. Koliko god festi smo imali u podrumu ljudi probaju skrlet, kazu mm da dobar je, ali se toci i pije grasevina. Isto tako po restoranima i birtijama. Skrlet mozes prodati u Moslavini jer je tu na cijeni, ali odes 200km dalje i nitko nema pojma sto je to. To ti je cinjenica.
Nebi ja da mi otvoris Chablis vec da probamo tvoj Chardonnay. ;) Moramo se dogovorit da se nadjemo kad se jednom ovremeni pa da malo isprobamo tvoja i moja vina. ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #460 na: 28 Siječnja, 2010, 17:50:36 »

joj covjece, ti sve gledas preko nekih lokalnih izlozbi i ko je gdje dobio srebro a ko zlato.. to nije niti najmanje bitno, barem ne pravom uzivaocu vina. pa nisu to losa vina i nijedno nikada nece biti ko francusko ali to sam proizvodac niti ne zeli niti moze kopirati francusko vino. postoji nesto sto se zove stil i moda i sta je trenutno "in" i jedino tako se moze govoriti u kontekstu o vinima. da li znas sta je pojam kalifornijskog chardonnaya a sta europskog/francuskog, koja je razlika izmedu ta dva stila..? prvo moras razluciti neke stvari a onda o njima pricati jer nije svaki rajnski rizling - rajnski rizling.. postoji mnogo stilova koje uvjetuje nacin vinificiranja kao i sam polozaj vinograda i njegova obrada.

ovo sa autohtonim sortama ti sigurno ne stoji i ne znam koliko si upucen u neka svjestka zbivanja i trendove potrosnje vina i slicno ali u modi su definitivno autohtone sorte i ubuducnosti ce se one sve vise traziti bez obzira radilo se o hrvatskoj, austriji ili kini.. pa ko je kriv sto za skrlet van zupanije zna jako malo ljudi!? mi sami, tj. vinari i proizvodaci vina. a ruku na srce, daj mi reci jednog moslavackog vinara koji ima malo vece ambicije sa skrletom nego da ga proda unutar svog sela za 20 kn.. kad pricas o skrletu i o tome kaj se rade toci, to vjerojatno mislis na gemiste, ne? ja ne pricam o gemistima i birtijama nego o vinu. cinjenica ti je ovo za autohtone sorte i to si mozes pitati kojeg god ozbiljnijeg vinara hoces pa ce ti reci da je tako, a da ne spominjem neke jace likove koji pisu i prate sve stvari vezane uz vino i proizvodnju grozda i vina.. da li ikada procitao ijedan broj nekog stranog vinskog magazina ili casopisa i sta pisu ljudi koji na svjetskoj razini degustiraju i pisu o vinima, da li si ikad citao Decanter npr..!? ili barem nas Svijet u casi.. ::)

a sad je opet zahladilo.. naci cemo se ako ne prije onda za mjesec-dva, kad krenu radovi u vinogradu pa se mozes zaletit do mene u popovacu.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #461 na: 28 Siječnja, 2010, 17:58:43 »

Ma ne pratim ja trendove u vinarstvu niti strane casopise. Svijet u casi tu i tamo. Nije uopce stvar u tome koliko sam kompetentan komentirat svjetske trendove, vec u tome da meni niti jedan probani Chardonnay nije odgovarao, cak ne mogu ni reci sta tocno mi smeta kod te sorte. Isto je s Tramincom, Zlahtinom i Malvazijom.
Ne govorim i vinima za gemiste. Sto se samog skrleta tice naravno da ga ne moze promovirati kad nitko nema ozbiljne kolicine. A nitko nece saditi ozbiljne kolicine kad nemaju trziste gdje bi ga prodali jer vino samo po sebi nema potencijala za cuvanje, a u istoj godini tesko da ce itko prodat sve zalihe.. Si probao proslogodisnji Skrlet od Florijanovica? Ako jesi u barem 2 navrata onda znas o cemu pricam. ;)
Evidentirano

wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #462 na: 28 Siječnja, 2010, 18:54:30 »

meni je Grasevina najomiljenija sorta :P
Evidentirano

Zivot je prekratak, da bi pili losa vina!
ozren007
Novak
**

Email
« Odgovor #463 na: 28 Siječnja, 2010, 20:17:07 »

svježa i lagana malvazija, dobro rashlađena ljeti mi je zakon............coronicu obožavam............graševina mi je isto ok (Saše Časića fenomenalna, pogotovo jer znam da radi spontane fermentacije) ali ima je ovdje jako puno pa mi je već pomalo isforsirarana,  jako volim rizlinge i ja, ali malo sam ih popio zbilja dobrih, više ih je bilo prosječnih ili manje prosječnih, da ne velim loših........
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #464 na: 28 Siječnja, 2010, 21:36:43 »

Ne bih sada tu ocjenjivao vrhunska vina,predikate,izborne berbe...a od običnih mogu reč da najviše volin popiti vina proizvedena na dalmatinskom kršu,po mogućnosti autohtona.Znači višku vugavu,pelješku-korčulansku maraštinu,hercegovačku žilavku,općenito plavac mali sa otoka i pelješca,te kupažu merlot-cabernet te zlataricu iz dalmatiske zagore. Nemam baš neki poriv isprobavati kontinentalne sorte pa sam na ove navikao.
I među ovima šta sam nabrojao ima škarta al bar znam što mogu očekivat od pojedine sorte :)
Evidentirano
 Str: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!