Dali je netko pokušal ugustiti mošt?
Ja sam imal dva pokušaja:1.Zagrijaval sam mošt u otvorenoj posudi i mješal sam ga tak da mi ispari čim više vode.Dobil sam koncentraciju od 52% ali mi je dobil visoku boju i fruktoza se je karamelizirala tak da je imal miris po karameli .2.Poučen prethodnim iskustvom stavil sam ga u exspres lonac i na najtišoj vatri kuhal (pod tlakom je niže vrelište) tak da je voda isparila i nije se karameliziralo.Imal je 47%
Kuhal sam na struju.Kad je zavrelo smanjil sam na najmanje.mješati u exspresu nisam mogel.Kuhalo se otprilike 1 i pol sat dok nije isparilo cca 50 posto tekučine.
Muškat žuti mi polako gubi miris, okus, u biti to više nije ni blizu vino od prije mjesec dana. Imam ga još par litri pa nije neka šteta ali me zanima zašto? Jel ima netko iskustva sa muškatom, pa da je imal takve problem?
To je nekako karakteristika aromaticnih sorti, a posebice ove godine kada ni struktura vina nije zadovoljavajuca. Moj je primjerice izgubio puno aromatike nakon filtracije no sad je to na tom istom nivou. Takodjer treba imati u vidu da kvasci koji stvaraju fermentativne arome (estere i tiole) jako brzo gube svoja pozitivna svojstva. Zato se ja nekako uvijek odlucujem za one koji ravijaju terpenske, sortne arome.Ono sto se moze uciniti je kontrolirati, sumpore redovito, koristiti C vitamin. U samom procesu prerade grozdja paziti na oksidaciju jer kisik je najveci neprijatelj terpena, tiola i estera. Koristiti c vitamin, tanine i suhi led tijekom maceracije i/ili inaktivne kvasce bogate glutationom.
Tesko je reci. Probaj s plutenim i navojnim pa nam javi. Vino u tanku, s obzirom da je vece zapremina u igri sporije stari, ali se i sporije razvija. Ja sam za Uskrs isprobavao rizling iz 2013. koji je buteljiran u 11om mjesecu i ovaj iz tanka. Iz tanka je svjeziji iz boce ugladjeniji i kompleksniji.Mislim da s muskatom nema smisla pretjerano dugo cekati rpije nego li ide u bocu. Osim ak nije rijec o vrhunskoj sirovini, dakle ove godine toga nema.