Quote from: goranin on 02 Listopada, 2007, 11:08:35Još jedamput hvala ti na savjetu.Nije mi samo jasno što znači što prije pretočiti. U subotu 29. rujna sam ga prekinuo stavio sam sumpovin, bentonita i želatinu, kada da ga skinem sa taloga to jest pretočim. Slobodni sumpor sam mjerio tu je oko 25 mg/l.zato jer dok ti se sumpor veze i pocne raditi svoje, vino ti moze otkipiti do kraja, tj. do suhoga jer to su vrlo male razlike, 4 ili 7 g/l, to prevrije za dan, dva, nista se ne dogada trenutno, zato sam rekao da ga pretocis sto prije kako bi ga odvojio od taloga kvasaca.
Još jedamput hvala ti na savjetu.Nije mi samo jasno što znači što prije pretočiti. U subotu 29. rujna sam ga prekinuo stavio sam sumpovin, bentonita i želatinu, kada da ga skinem sa taloga to jest pretočim. Slobodni sumpor sam mjerio tu je oko 25 mg/l.
Ovakva je situacija. Obrao sam 4.9. rizvanac, 90 Oe, otaložio ga drugi dan ledom. Dodao kvasce CEG i pola hrane za kvasce (10 g/hl). Vrenje je krenulo vrlo lagano. Nakon 6-7 dana krenulo je burnije vrenje, temp. mošta mi se popela čak na 22.5 C. Nakon toga se lagano smiruje, dodajem i drugu polovicu hrane (10 g/hl) i nastavlja vriti jednakim intenzitetom, vrlo umjereno na nekih 19-20 C. Takava situacija traje i do danas. Znači, vrlo tiho vrenje jedva primjetno, ali vrije. Mjerim refraktometrom jučer, 27 Oe. ®elim suho vino. Moje je pitanje, trebam li se zabrinuti da će mi se vrenje prekinuti?
Nisam skužio da se rasprava nastavila i dalje. Drago mi je da se ljudi trude sudjelovat. Na okusu se osjeti slatkasto, kao polu suho recimo. Aroma je odlična, tipična za rizvanac. Fermentacija traje mjesec dana, a oscilacija temperatura osim nakon malo burnijeg vrenja zapravo da i nema. U zadnja dva tjedna temp je konstantna. Ja sam kupio Uvaferm BC i di amonij za svaki slučaj. Trenutno sam u Zagrebu pa nemogu dati najnovije podatke, ali sutra ću znati detaljnije sve. Hoće li, ako budem išao sa sekundarnom fermentacijom, to imati utjecaja na aromu sa kojom sa trenutno vrlo zadovoljan? Stvarno nemam iskustva sa ovako dugačkom fermentacijom, ovo mi je prvi put da radim rizvanac sa CEG kvascima.
Mislim da će sa rizvancem biti sve u redu. Vino je još uvijek mutno, malo još radi. Slador se više niti ne osjeća. Opet sam mjerio refraktometrom koji pokazuje 27 Oe, ali mislim da je moj refraktometar nepouzdan u ovom stadiju. Jer uzeo sam jedno prošlogodišnje vino, za koje znam da je suho, mjerio ga na refraktometru i on opet pokaže 27 Oe. Tako da ću vjerovati organoleptici i neću ništa dirati. Ali sad kad sam kušao ostala vina, portugizac, koji je završio sa vrenjem prije dva tjedna, primjetio sam neugodan miris, mislim da je sumporovodik. Mislim da je tek u početnom stadiju. Da pretačem? Malolaktika mi nije bitna za portugizac, jer je i onako slab sa kiselinom.
Čuo sam da neki, za poluslatka i slatka vina, zamrznu mošt kod taloženja (nekoliko litara - ovisno koliko žele napraviti slatkog vina).Zatim se taj mošt dodaje u vino u toku prvog pretoka uz mjerenje neprovrelog šećera.Što mislite o toj metodi.