VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
24 Ožujak, 2025, 14:19:37

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.
________________________________

Sretna nova 2023.
________________________________

Sretna nova 2022.
________________________________

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.706 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Polusuha, poluslatka i slatka vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Polusuha, poluslatka i slatka vina  (Posjeta: 209329 puta)
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #15 na: 07 Rujan, 2007, 13:44:04 »

Plumbe, i Ivan i ja imamo razumijevanja i ta jako puno, ali vjeruj mi, nekad nam se jednostavno ne da više ponavljati, a posebice ne ono što je već napisano na stranicama i forumu.
I ja sam posebno osjetljiv kada govore o kvaliteti grožđe, spominju vrhunsku kvalitetu, a gledaj samo nakupljen slador. nekad se jednostavno naježim na takve konstatacije.
Kao i na zaustavljanje vrenja kod vina gdje je grožđe pobrano sa 14, 15 do 17 sladora!!!
da je šećer, kiselina i voda sve što nam je potrebno za vino, ne bi ni sadili grožđe.

hvala Quercus, da i ti jednom mene podrzis.. 8) velika je istina sta ljudi rade sa grozdem koje ima 15 sladora, vino ima 10 alkohola i 10 ostatka secera.. i gdje je tu sad vino?
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #16 na: 07 Rujan, 2007, 13:54:14 »

 ;D
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 111



Email
« Odgovor #17 na: 23 Rujan, 2007, 23:29:14 »

Imao sam sladora 20%, kiseline 7%, SO2 mi je ok.
sada me interesira kako napraviti vino koje ima slatkatst ukus.  je li dovoljno prekinuti ga prije ili ima još nekih mogučnosti.
usput dobio sam na 350 čokota starosti 3-6 godina oko 800 L vina to jest mošta, dali mislite da je trebalo malo skinuti grožđa u proljeće.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #18 na: 24 Rujan, 2007, 08:02:06 »

to je prinos oko 4 kg po čokotu što je dosta. trebalo bi malo reducirati tu količinu ili pojačano folijarno prihraniti, što bi značilo jednom u 10 dana.
Kod ostavljanja sladora, odnosno zasutavljanja vrenja, već je bilo puno riječi. Uglavnom sumporenje pojačano, pretok sa prvog taloga čim prije, i stabilizacija vina.
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 111



Email
« Odgovor #19 na: 24 Rujan, 2007, 17:43:04 »

Kada, na koliko Oe prekinuti vrenje da se dobije polu suho ili slatko vino
i sa čime je najbolje prekinuti vrenje da ne zavrije u proljeće ponovo
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #20 na: 24 Rujan, 2007, 18:59:10 »

E, pa nije isto polusuho i slatko vino!
Prvo se tu odluči!
Ovisi dosta toga o sorti vina, čuvanju i tehnologiji proizvodnje istoga, temperaturi podruma, a ponajviše o osobnom iskustvu! Dosta je toga već i pisano po forumu, pogledaj malo!
Ne mogu ti ja ko iz topa odgovoriti to je tako i tako! Dosta toga proizlazi iz osobnog iskustva te tehnologije i uvjeta koje imaš u podrumu! Previše varijabli !
Evidentirano

plumbeR
Guest


Email
« Odgovor #21 na: 26 Rujan, 2007, 13:16:29 »

Htio bi napraviti polusuho vino (Graševina).
Prema knjigama bi trebalo zaustaviti vrenje kod 4-12 ostatka šećera u g/l!
Imate li neki savijet?
Prije 4 nego 12?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #22 na: 26 Rujan, 2007, 15:54:57 »

Od 0-4 g/l su ti suha vina, tako da ćeš vjerojatno morati na više zaustaviti ako hoćeš nešto osjetiti, posebno s graševinom koja ima više kiseline.
Evidentirano

goranin
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 111



Email
« Odgovor #23 na: 26 Rujan, 2007, 22:22:51 »

E, pa nije isto polusuho i slatko vino!
Prvo se tu odluči!
Ovisi dosta toga o sorti vina, čuvanju i tehnologiji proizvodnje istoga, temperaturi podruma, a ponajviše o osobnom iskustvu! Dosta je toga već i pisano po forumu, pogledaj malo!
Ne mogu ti ja ko iz topa odgovoriti to je tako i tako! Dosta toga proizlazi iz osobnog iskustva te tehnologije i uvjeta koje imaš u podrumu! Previše varijabli !

Oprosti nisam baš bio precizan u onome što me zanima.

Znači imam 90% chardonnay i ostatak bijeli pinot obe sorte su pomjašane u biti htio bi za ženski dio obitelji a ima ih dosta napraviti vino koje će biti onako malo slatkasto ako mi možeš u tome pomeći. Inače podrum mi ima uvijek između 12 i 15 stupnjeva  što se tiče iskustva o tome tako, tako.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #24 na: 26 Rujan, 2007, 23:42:44 »

Kada, na koliko Oe prekinuti vrenje da se dobije polu suho ili slatko vino
i sa čime je najbolje prekinuti vrenje da ne zavrije u proljeće ponovo

nemoj da ti vino ispadne preslatko jer neces biti zadovoljan, pogotovo ako ga pijes s vodom, tj. imas obicaj raditi gemiste ili bevandu. e sada, do 4 g/l ti je suho vino, a do 12 g/l polusuho, pa ne bi trebao ostaviti bas previse secera, ako ga samo zelis malo osjetiti, preporucam nekih 6-8 g/l maksimalno. pogotovo s obzirom na ovu godinu kada su opcenito kiseline nesto nize od prosjeka.. zaustavi vrenje izmedu 25-30 Oe ili oko 7% secera, ako mjeris oboje refraktometrom, sto nije najpouzdanija metoda. dodaj malo vise sumpora nego inace, 15-20 g vinobrana/100 l vina i drzo slobodni SO2 iznad 25-30 mg/l, sto prije ga pretoci i pazi da odvojis sto vise taloga sa dna bacve. drzi ga na nizim temperaturama, ispod 15 °C ako mozes, a kasnije ako mozes provedi finiju filtriraciju, npr. K100 min. ili najbolje EK.
Evidentirano

goranin
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 111



Email
« Odgovor #25 na: 27 Rujan, 2007, 08:26:27 »

hvala na savjetu samo ovo sa filtracijom je problem jer nemam mogučnosti. Ok vidjet ću, ne mislim toga napraviti puno cca 100 l pa kako bude ukoliko mi ne bude nešto kako treba obratit ću se ponovo stručnjacima u forumu hvala
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 111



Email
« Odgovor #26 na: 02 Listopad, 2007, 11:08:35 »

Još jedamput hvala ti na savjetu.
Nije mi samo jasno što znači što prije pretočiti. U subotu 29. rujna sam ga prekinuo stavio sam sumpovin, bentonita i želatinu, kada da ga skinem sa taloga to jest pretočim. Slobodni sumpor sam mjerio tu je oko 25 mg/l.
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #27 na: 02 Listopad, 2007, 16:14:51 »

Još jedamput hvala ti na savjetu.
Nije mi samo jasno što znači što prije pretočiti. U subotu 29. rujna sam ga prekinuo stavio sam sumpovin, bentonita i želatinu, kada da ga skinem sa taloga to jest pretočim. Slobodni sumpor sam mjerio tu je oko 25 mg/l.

zato jer dok ti se sumpor veze i pocne raditi svoje, vino ti moze otkipiti do kraja, tj. do suhoga jer to su vrlo male razlike, 4 ili 7 g/l, to prevrije za dan, dva, nista se ne dogada trenutno, zato sam rekao da ga pretocis sto prije kako bi ga odvojio od taloga kvasaca.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #28 na: 03 Listopad, 2007, 06:49:06 »

Prvi pretok, tj onaj gdje skidamo vino sa taloga se u većini slučajeva ne radi sa enološkim sredstvima. Razlog je vrlo jednostavan: kako se talog ne bi pokvario treba ga povremeno promiješati (tehnologija stajanja na kvascima), no ako smo dodali želatinu, bentonit čemu onda miješati? Njih moramo pustiti da sjednu dolje! I sad, ako se talog krenuo kvariti, a mi moramo pretočiti, a želatina i bentonit nisu učinili svoje....
Evidentirano
Kauboj
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 103



Email
« Odgovor #29 na: 03 Listopad, 2007, 07:07:16 »

Ovakva je situacija. Obrao sam 4.9. rizvanac, 90 Oe, otaložio ga drugi dan ledom. Dodao kvasce CEG i pola hrane za kvasce (10 g/hl). Vrenje je krenulo vrlo lagano. Nakon 6-7 dana krenulo je burnije vrenje, temp. mošta mi se popela čak na 22.5 C. Nakon toga se lagano smiruje, dodajem i drugu polovicu hrane (10 g/hl) i nastavlja vriti jednakim intenzitetom, vrlo umjereno na nekih 19-20 C. Takava situacija traje i do danas. Znači, vrlo tiho vrenje jedva primjetno, ali vrije. Mjerim refraktometrom jučer, 27 Oe. ®elim suho vino. Moje je pitanje, trebam li se zabrinuti da će mi se vrenje prekinuti?
Evidentirano

Non progredi est regredi
 Str: 1 [2] 3 4 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!