Plumbe, i Ivan i ja imamo razumijevanja i ta jako puno, ali vjeruj mi, nekad nam se jednostavno ne da više ponavljati, a posebice ne ono što je već napisano na stranicama i forumu.I ja sam posebno osjetljiv kada govore o kvaliteti grožđe, spominju vrhunsku kvalitetu, a gledaj samo nakupljen slador. nekad se jednostavno naježim na takve konstatacije.Kao i na zaustavljanje vrenja kod vina gdje je grožđe pobrano sa 14, 15 do 17 sladora!!!da je šećer, kiselina i voda sve što nam je potrebno za vino, ne bi ni sadili grožđe.
E, pa nije isto polusuho i slatko vino!Prvo se tu odluči!Ovisi dosta toga o sorti vina, čuvanju i tehnologiji proizvodnje istoga, temperaturi podruma, a ponajviše o osobnom iskustvu! Dosta je toga već i pisano po forumu, pogledaj malo!Ne mogu ti ja ko iz topa odgovoriti to je tako i tako! Dosta toga proizlazi iz osobnog iskustva te tehnologije i uvjeta koje imaš u podrumu! Previše varijabli !
Kada, na koliko Oe prekinuti vrenje da se dobije polu suho ili slatko vinoi sa čime je najbolje prekinuti vrenje da ne zavrije u proljeće ponovo
Još jedamput hvala ti na savjetu.Nije mi samo jasno što znači što prije pretočiti. U subotu 29. rujna sam ga prekinuo stavio sam sumpovin, bentonita i želatinu, kada da ga skinem sa taloga to jest pretočim. Slobodni sumpor sam mjerio tu je oko 25 mg/l.