Dali je potrebno uz Forum star staviti i neki Botricid imam Chardonay. Nisam do sada nikad nakon cvatnje stavljao sredstvo za botritis i nisam u ovom stadiju imao problema sa botritisom samo kasnije kod zorenja ako je u toj fazi bilo puno kiše. Pitanje: dali ako se sada ne prska protiv botritisa može imati to utjecaj i kod zrenja kada i onako prskam sa Switchom koji je prva liga samo što puno košta.
Zadnje prskanje botricidom ti se veze na vremenske prilike, tak da se tu moze nesto prisparati. Nevezano za tebe ove godine sam odlucil prskati po potrebi, blizu mi je suma, tak da me malo muci gamad, pa svaki put dobro razmislim o upotrebi insekticida, a gamad vjerojatno jako dobro tamani grinje, jer ove godine nisam uopce koristio akaricide, savjet mi je dal strucnjak koji ne prodaje materijal.Ja prosle godine nisam koristio switch za zqdnje prskanje, jer nije bilo potrebe, najzesci su mi likovi koji su u godini kao sto je prosla prskali sa svim i svačim i to po dvanaest puta i onda mi tvrde da je to to i da nisu imali nikakve bolesti. Sa svakim prskanjem trujes se dvaput, kad spricas i kad pijes to vino; tak da ne treba bezveze bacati novac u vjetar. Ove godine do sada sam prskao 4 puta i ako bude sve dobro proslo ne mislim jos vise od triput. Dosta mi pomazu savjeti sa foruma i portalu, a i covjek iz bayera na predavanju u udruzi je rekao da je za nase podrucje 7-9 prskanja sasvim dovoljno, naravno ako se prska pravim preparatima u pravo vrijeme.Kad vec imam trenutak inspiracije, ajde da navedem kako su prosle godine oko 15.8. prodavali switch i cuprablau, onima koji se boje da nece imati par litara vina manje ili neznaju ili su jednostavno glupi. Ovime nisam htio nikog uvrijediti, ali mislim da san obuhvatio sve kategorije pogresaka.Jebi ga nismo svi agronomi, ali ipak bi trebali procitati da se netko bogati na njhov racun. Zalosno ali istinito. I na kraju jos samo da kazem, mogu navesti cak i ducan, ali neznam dal smijem, zbog dobre reklame, kak u pm mogu prije cvatnje davati star ili neki drugi kontaktni fungicid, osim ako se nije prodao pa ga imaju viska. I kad kazem covjeku da su ga zajebali i da si kupi forum star ili nekaj na bazi al fosetila smije mi se jer ja nisam agronom, a onaj koji mu je prodal materijal je. Neznam da bih se smijal ili plakal, cijenim struku, ali oni koji prodaju materijal su na prvom mjestu trgovci a onda sve ostalo
a kaj to znači' dođe mi da plače, sve zdravo, rodno, prošla cvatnja, odem skidat zapereke, naoko sve idealno a kad tamo.... pa užasni gubitak će biti,. skoro pa nema grozda iz kojeg ne iscuri. a od nekih nije ništa ostalo.
Puno tu na forumu ima osebujnih likova i kvazi stručnjaka. Pa gledam ovu raspravu o zaštiti od botritisa ama baš svugdje i u svakoj literaturi se navodi da se tretira odmah nakon cvatnje, pred zatvaranje grozda i u početku šare. E sad naravno da sve ovisi o godini pa i sortimentu ali većina ljudi tu ima vrlo male vinograde i ne znam u čemu je problem, to su rekao bih zanemarivi troškovi!
Ja nisam strucnjak, ali nekog vraga sam naucil s godinama i od starog. U regiji hrvatsko zagorje prosle godine nije bilo pitrebno koristiti botricide, osim nakon tuce, a tko hoce nek sprica i svakih 7 dana i baca novac i na kraju krajeva nepotrbno sam sebe truje. Botricidi bas i nisu tak jeftini, 300ml teldora platil sam 400 kn. Meni su botricidi po prskanju najskuplji preparati, neznam kak si dosel do tog da je to zanemarivo