VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 18:02:05

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2013. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 53 Dolje Ispis
Autor Tema: 2013. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 333666 puta)
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #45 na: 05 Ožujka, 2013, 20:00:22 »

Hvala na informacijama, to je upravo ono što sam želio znati.

Nda, da pogodim pravi trenutak trebao bi kupiti feromonske zamke, što opet naravno košta... a onda na kraju krajeva bi tam trebao biti svaki dan i brojati savijače... nit sam tamo svaki dan nit imam vremena brojati savijače  >:(
Evidentirano

Brckovljani
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #46 na: 06 Ožujka, 2013, 20:31:34 »

Što mislite ima li smisla sad sa bakrom ići dok ne krene vegetacija ili čekati vunasti pup pa crvenim uljem??
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #47 na: 06 Ožujka, 2013, 21:45:07 »

Pitanje za stručnjake:

jeste li koristili RUNNER 240 SC?

Gdje bi ste ga smjestili po štetnosti u odnosu na ostale insekticide (kako u vinogradarstvu tako i u voćarstvu)?

Jesam, koristio sam ga lani za grožđanog moljca na nasadu. Nisam imao posebnih problema, no moram napomenuti da uvjeti su bili takvi, da nije bilo prevelike opasnosti za botritis, jer ako je i koja boba napadnuta bila, odmah se osušila bez utjecaja na grozd.

Ima više regulatora razvoja, no kako veli Zagorac, treba se držati uputstava primjene. Definitivno je prihvatljiviji od drugih vrsta insekticida jer djeluje na razvoj ličinaka - tzv agonist ekdisona leptira. Ubrzava presvlačenje leptira uz hipertrofiju epidermalnih stanica. Primjena u voćarstvu, vinogradarstvu i šumarstvu.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #48 na: 06 Ožujka, 2013, 21:50:27 »

Što mislite ima li smisla sad sa bakrom ići dok ne krene vegetacija ili čekati vunasti pup pa crvenim uljem??

Pisali smo o tome. No, ako se i breskve prskaju u bubrenju pupova, ne vidim zašto bi loza bila iznimka?!
Evidentirano

thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #49 na: 07 Ožujka, 2013, 15:21:08 »

Ni ja, samo pitam.  ;)
Evidentirano
mkrznar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #50 na: 19 Ožujka, 2013, 12:55:26 »

Pozdrav ekipo

Ja uglavno nabavljam SZB u Slo, i tam se narvno svaki put posavjetujem. Već duže vrijeme pratim i na stranicama Kmetijsko gozdarskog zavoda Maribor i preporuke. Zadnje dvije godine preporučaju da se koncentracija SZB smanji za 40 - 60 %. Ja sam tako radil lanjske godine i nije bilo nikakvih bolesti, mada se mora uzeti u obzir da je kod mene od 10 lipnja pa do sredine kolovaza palo jako malo kiše. U privitku dajem na uvid njihov savjet od prošle godine pa Vas molim da prokomentirate taj zadnji odlomak koji govori o smanjenju za 40-60 %

* vinogradnistvo1.pdf (132.3 kB - (downloada: 310 ).)
Evidentirano

Miro Krznar, Vinica
mkrznar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #51 na: 19 Ožujka, 2013, 12:58:10 »

Pozdrav ekipo

Ja uglavno nabavljam SZB u Slo, i tam se narvno svaki put posavjetujem. Već duže vrijeme pratim i na stranicama Kmetijsko gozdarskog zavoda Maribor i preporuke. Zadnje dvije godine preporučaju da se koncentracija SZB smanji za 40 - 60 %. Ja sam tako radil lanjske godine i nije bilo nikakvih bolesti, mada se mora uzeti u obzir da je kod mene od 10 lipnja pa do sredine kolovaza palo jako malo kiše. U privitku dajem na uvid njihov savjet od prošle godine pa Vas molim da prokomentirate taj zadnji odlomak koji govori o smanjenju za 40-60 %

Zaboravih reči da s obzirom na povečanje lisne mase (habitusa biljke) preporučaju i rast koncentracije do puih 100 % (nakon cvatnje)
Evidentirano

Miro Krznar, Vinica
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #52 na: 19 Ožujka, 2013, 13:50:38 »

što preporučate sa zaštitom vinograda u idućih tjedan dana?

u četvrtak opet kiša, jel ima smisla špricati sutra, prije kiše?

A onda od petka pa nadalje pad temperatura i to značajan, idući tjedan opet snijeg predviđaju  :o
Evidentirano

Brckovljani
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #53 na: 19 Ožujka, 2013, 20:02:31 »

Neznam ima li smisla prskati sad dok je još nestabilno vrijeme, a pogotovo ako zovu snijeg kod tebe. Ja čekam da se što više približi vegetacija pa onda bakrom dok je loza u mirovanju, pa u fenofazi B bakar+sumpor, itd. što ide već po redu.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #54 na: 19 Ožujka, 2013, 20:11:03 »

Ne dirajte ništa dok ne dođe fenonofaza B i bubrenje pupova. Bakar i sumpor u maximalnim dozama za tu fenofazu će biti sasvim dovoljni.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #55 na: 19 Ožujka, 2013, 21:04:57 »

Ne dirajte ništa dok ne dođe fenonofaza B i bubrenje pupova. Bakar i sumpor u maximalnim dozama za tu fenofazu će biti sasvim dovoljni.
Ne znam kak kod vas,ali mi u Sibiru cemo se nacekati fenofaze B    >:( ::)
Evidentirano

thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #56 na: 02 Travnja, 2013, 16:13:23 »

Unatoč ovom ludom vremenu kod mene je počelo lagano bubrenje pupova. Imate li kakav prijedlog, da li početi prskati jer kod mene prognoziraju ljepše vrijeme bez padalina do kraja tjedna??
I btw. koja doza bakra i sumpora ide na 100L?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #57 na: 02 Travnja, 2013, 20:32:12 »

Jesi ti siguran da si dobro vidio. Kod mene snijeg, nula °C, vjetar, marelice su rekle zbogom cvatnji za neka bolja vremena, breskve ni približno, loza ništa, blato, mokro, hladno :o Sada mrazevi dolaze nakon ovog pogoršanja :o :o
Evidentirano

jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #58 na: 02 Travnja, 2013, 21:34:32 »

Jesi ti siguran da si dobro vidio. Kod mene snijeg, nula °C, vjetar, marelice su rekle zbogom cvatnji za neka bolja vremena, breskve ni približno, loza ništa, blato, mokro, hladno :o Sada mrazevi dolaze nakon ovog pogoršanja :o :o

Vjerujem da je dobro vidio... I kod mene krenula rana breskva i to su pupovi već debljine zrnca graška :( 
Loza još miruje zasad (Fala Bogu...)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #59 na: 02 Travnja, 2013, 21:55:38 »

Vjerujem da je dobro vidio... I kod mene krenula rana breskva i to su pupovi već debljine zrnca graška :( 
Loza još miruje zasad (Fala Bogu...)

Ali, tema je zaštita vinograda. Kada pitam za bubrenje pupova ovdje, mislim za vinovu lozu. Možete vidjeti iz konteksta.
Naravno, da su breskve već nabubrile, već desetak dana su takve i čekaju svoj red da procvatu, kad im vrijeme omogući.
Evidentirano

Str: 1 2 3 [4] 5 6 ... 53 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!