Quote from: Zagorac on 08 Listopada, 2007, 00:33:41Quote from: Ivan on 07 Listopada, 2007, 23:42:45Quote from: soundofsilence on 07 Listopada, 2007, 18:21:40Ovak imam 2 hektara vinograda i na proljeće dizem jos 3 hektara mladoga. Dakle imam ga dosta. Zanima me jel ima netko iskustava sa borovom smolom i hepoksidnim smolama?? Čuo sam da to nije bas legalno mjesati u materijal. Ivo Enjingi sprica samo 3 puta godisnje sa bakrom i sumporom i dodaje hepoksidne smole, ali zar to nije ilegalno. Da li to netko od Vas radi ili zna stogod o tome.raspravljali smo o tome vec ove godine na zastitnim sredstvima. preparat se kod nas gotovo i ne moze nabaviti ali nekolicina nas ga je upotrebljavala.Pozdrav Ivane,izgleda da se pojavio uvoznik i kod nas za NU-FILM 17, evo link http://www.fitopromet.hr/novosti.php . hehe, da, izgleda da ga ima i kod nas ali jesi procitao koju mu je osnovna namjena, pazi ovo: NU FILM 17 – sredstvo za sprečavanje gubitaka pri žetvi ( priljepljivač – polimerizator), NU – FILM 17 je sredstvo za sprečavanje gubitaka pri žetvi koje na komuškama uljane repice i sjemenkama mahunarki formira polimerni film i značajno smanjuje rasipanje sjemena po tlu tj. gubitak prinosa. to su i meni govorili iz Danona i kod nas uopce nije registriran za vinogradarstvo, tj. za mijesanje sa pesticidima ali svejedno, bitno da se moze kupiti kod nas..
Quote from: Ivan on 07 Listopada, 2007, 23:42:45Quote from: soundofsilence on 07 Listopada, 2007, 18:21:40Ovak imam 2 hektara vinograda i na proljeće dizem jos 3 hektara mladoga. Dakle imam ga dosta. Zanima me jel ima netko iskustava sa borovom smolom i hepoksidnim smolama?? Čuo sam da to nije bas legalno mjesati u materijal. Ivo Enjingi sprica samo 3 puta godisnje sa bakrom i sumporom i dodaje hepoksidne smole, ali zar to nije ilegalno. Da li to netko od Vas radi ili zna stogod o tome.raspravljali smo o tome vec ove godine na zastitnim sredstvima. preparat se kod nas gotovo i ne moze nabaviti ali nekolicina nas ga je upotrebljavala.Pozdrav Ivane,izgleda da se pojavio uvoznik i kod nas za NU-FILM 17, evo link http://www.fitopromet.hr/novosti.php .
Quote from: soundofsilence on 07 Listopada, 2007, 18:21:40Ovak imam 2 hektara vinograda i na proljeće dizem jos 3 hektara mladoga. Dakle imam ga dosta. Zanima me jel ima netko iskustava sa borovom smolom i hepoksidnim smolama?? Čuo sam da to nije bas legalno mjesati u materijal. Ivo Enjingi sprica samo 3 puta godisnje sa bakrom i sumporom i dodaje hepoksidne smole, ali zar to nije ilegalno. Da li to netko od Vas radi ili zna stogod o tome.raspravljali smo o tome vec ove godine na zastitnim sredstvima. preparat se kod nas gotovo i ne moze nabaviti ali nekolicina nas ga je upotrebljavala.
Ovak imam 2 hektara vinograda i na proljeće dizem jos 3 hektara mladoga. Dakle imam ga dosta. Zanima me jel ima netko iskustava sa borovom smolom i hepoksidnim smolama?? Čuo sam da to nije bas legalno mjesati u materijal. Ivo Enjingi sprica samo 3 puta godisnje sa bakrom i sumporom i dodaje hepoksidne smole, ali zar to nije ilegalno. Da li to netko od Vas radi ili zna stogod o tome.
I koja su vasa iskustva s time? naravno oni koji su to radli?
Isto ko Ivan prvi puta na par špricanja, znam da je u SLO odobren za eko proizvodnju, pretpostavljam da nije bezveze odobreno, konkretno govorim o preparatu NU-FILM 17 koji se radi na bazi smola četinara, ne znam, bilo je dosta kiša subjektivni osjećaj mi je da je učinio svoje i pomogao, namjeravam ga i dalje upotrebljavati, a o epoksidnim smolama kod špricanja nemam pojma osim da se upotrebljavaju npr.u građevinarstvu.
Quote from: soundofsilence on 08 Listopada, 2007, 15:19:01Sandofan.. e ta dobra stara vremenaaaa....cccc, to ti je preparata kojega nema na nasem tržistu već cccaaa 5 godina. to je bilo nesta savrseno za plamenjacu. A onda ga vise odjedanput nema iz meni nepoznatih razloga.Sandofan je po kemijskom sastavu identičan slijedećim proizvodima koji su danas u upotrebi kao zamjena:Pretpostavljam da se radi o sandofanu m s mankozebom, žutom prahu, s obzirom da ih je bilo 3 vrste između postojećeg i oni s folpetom i bakromTo su ridomil gold, ridomil mz, galben, baldo, matador.Inače, bitan je kemijski sastav proizvoda, a ne naziv, naziv se mijenja po potrebi i reklami!Mala stavka iz povijesti. Benalaksil je otkriven 1978. g. Sandofan je bio samo jedan u nizu sredstava te grupe.Ridomil gold slavi 29. rođendan. Ima godina na plećima skoro kao i ja!
Sandofan.. e ta dobra stara vremenaaaa....cccc, to ti je preparata kojega nema na nasem tržistu već cccaaa 5 godina. to je bilo nesta savrseno za plamenjacu. A onda ga vise odjedanput nema iz meni nepoznatih razloga.
Bakar i sumpor. Tako bar kažu kod mene neki vinogradari. Kako to meni nema logike ("Treba znati kako određene bolesti prezimljuju"), a to sam pročitao u raznim savjetima ovdje, ja čekam njih, ali do sada nisam ni jednog vidio sa špricom. Do tada jedino ponekad mogu koristiti špricer.LP
Čemu prskati nakon berbe Protiv čega? Treba znati kako određene bolesti prezimljuju i proporcionalno tome primijeniti zaštitu, a ne napamet prskati.