VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 07:38:30

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2007. - Prskanje (zaštita vinograda)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: 2007. - Prskanje (zaštita vinograda)  (Posjeta: 147081 puta)
crava
Mlađi novak
*

Email
« na: 12 Siječnja, 2007, 16:43:52 »

pozdrav ekipi
evo kod mene okolica Vrbovca ljudi se spremaju na špricanje ili su več pošpricali sa 3% cupra blau i 1% cossan, neznam jel je to pametno ili...
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #1 na: 12 Siječnja, 2007, 19:09:11 »

Štetiti nikako ne može. Svakako bude trebalo jako kvalitetno bakreno prskanje obaviti nakon rezidbe, ako ovakvo vrijeme potraje. Sve beštije i bolesti će prezimiti bez problema ako se temperatura ne snizi.
Sad jedino mislim, da bi trebalo pričekati još sa rezidbom.
Zadnje dvije godine, taman dok sam trebao ići rezati svoje, najviše snijega je napadalo upravo početkom 3. mjeseca.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #2 na: 12 Siječnja, 2007, 19:18:59 »

Štetiti nikako ne može. Svakako bude trebalo jako kvalitetno bakreno prskanje obaviti nakon rezidbe, ako ovakvo vrijeme potraje. Sve beštije i bolesti će prezimiti bez problema ako se temperatura ne snizi.
Sad jedino mislim, da bi trebalo pričekati još sa rezidbom.
Zadnje dvije godine, taman dok sam trebao ići rezati svoje, najviše snijega je napadalo upravo početkom 3. mjeseca.

Pozdrav ;),
ja ću za dan-dva završiti sa orezivanjem, 550 komada, nije to previše posla, nego jel misliš dal je bolje pošpricati odmah nakon rezidbe, jer prognoza veli da bude još barem 10-ak dana lijepo vrijeme i stignem, ako hoću ili pričekati da prođe smrzotina i snijeg u veljači, jer ipak je nemoguće da to vrijeme može do proljeća trajati ???
Evidentirano

alka
Guest

Email
« Odgovor #3 na: 12 Siječnja, 2007, 19:24:09 »

kaka je frka nastala s vremenom jos cemo u srpnju na skijanje kroz nasade ;)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #4 na: 12 Siječnja, 2007, 19:27:02 »

Poprskaj svakako odmah nakon rezidbe, a lako ćeš ponoviti u proljeće!
Barem da dezinficiraš te rane malo.
Mada nikako se ne slažem da se već sada krene rezati. Šta će ti biti, ako dođe -15°C krajem mjeseca. Moglo bi ti se dosta toga smrznuti, a ispravka više nema!?
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #5 na: 12 Siječnja, 2007, 20:02:02 »

Poprskaj svakako odmah nakon rezidbe, a lako ćeš ponoviti u proljeće!
Barem da dezinficiraš te rane malo.
Mada nikako se ne slažem da se već sada krene rezati. Šta će ti biti, ako dođe -15°C krajem mjeseca. Moglo bi ti se dosta toga smrznuti, a ispravka više nema!?

Ok, budem se pozabavio špricanjem drugi tjedan to sam brzo gotov jel dosta omjer 1 kg Cuprablau + 1 kg sumpora na 100 l vode (naravno ne trebam toliku količinu), tak sam lani na proljeće radio?
Kaj se tiče rezanja, znam da si stručnjak, vidjet ćemo i lani sam rano počeo i poslije bilo smrzavanja, ali nije bilo problema,a i starci su me natjerali,a kaj da ti velim  ::), oko mene su već svi pri kraju s tim.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #6 na: 12 Siječnja, 2007, 21:47:11 »

Da, 1 % je u redu. Obično 3% ide crveno ulje. No, ako se i stavi malo više nije problem.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #7 na: 13 Siječnja, 2007, 11:36:18 »

ma ja se uopce necu zuriti s rezidbom, pogotovo sad jer vrijeme vrlo lako moze prevariti, kazu da ce se temperature spustiti do 0° za 10-ak dana. ne zuri mi se nikud, makar imam dosta toga, 19.000 komada, ali to s ekipom orezem za 2-3 dana, prosle godine sam rezao pocetkom 4. mjeseca i sve je bilo ok. ne zelim da me iznenadi neki mraz ili ne daj boze temperature ispod -10° u kasno proljece.. pogotovo se ne bih zurio da imam par stotina komada, uvijek je rezidbu sigurnije obaviti kasnije. makar imam drugog posla, stavljanje zice, podsadnja jos oko 1.000 komada, mijenjanje kolcica.. ajde, pozdrav.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #8 na: 13 Siječnja, 2007, 17:58:20 »

To i ja govorim već tjedan dana. Lani sam počeo rezati oko 20.3. i sve stigao, i voćke i lozu na oko 0,7 ha i to sam.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #9 na: 13 Siječnja, 2007, 18:37:42 »

To i ja govorim već tjedan dana. Lani sam počeo rezati oko 20.3. i sve stigao, i voćke i lozu na oko 0,7 ha i to sam.

stigne se sve ljudi moji, pa tek je sredina 1. mjeseca! ovo vrijeme nas moze zavarat, kao vani je suncano i toplo i treba ici radit u vinograd, a moze bit jos zime i te kakve. ne treba zurit.
Evidentirano

bego
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #10 na: 21 Veljače, 2007, 21:18:43 »

Koja je razlika između Cuprablau z i Caffaro 20 WP ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #11 na: 21 Veljače, 2007, 22:55:34 »

Bordoška juha Caffaro 20 WP - bakar hidroksid - kalcij sulfat kompleks. Aktivna tvar 20%.
Koncentracija primjene - 0,75 - 1,5 %
Cuprablau Z - bakar hidroksid - kalcij klorid komplkeks + cink sulfid. Aktivna tvar: Cu 35%, Zn 2%
Koncentracija primjene - 0,3 - 0,5% u vegetaciji, 0,8% u mirovanju.

Evidentirano

goričar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #12 na: 22 Veljače, 2007, 07:44:36 »

već sam postavio pitanje vezano na drugu temeu, pa ću postaviti i ovdje jer je vezana za zaštitu. S obzirom da sam prije vršio zimsko prskanje s folidol uljem i bilo je dosta dobro, prošle godine su ga zabranili, pa sam prskao sa crvenim uljem, no nisam bio zadovoljan. Pa me interesira da li postoji kakva adekvatna zamjena za folidol ulje  i kako se koristi, tko je proizvođač te gdje se može kupiti.
Evidentirano

pij malo, pij dobro!
bego
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 22 Veljače, 2007, 08:40:37 »

Znaci mogu upotrebiti, poslije rezanja,  Caffaro 20WP umjesto Cuprablau. Ako da , sta mu još treba dodati ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #14 na: 22 Veljače, 2007, 09:09:56 »

A, zašto ne bi crveno ulje koristio? Kombinacija bakra i bijelo ulje. Puno efikasnije.
Ako koristiš samo bakar, dodaj bar sumpora unutra.

Umetanje Citata
već sam postavio pitanje vezano na drugu temeu, pa ću postaviti i ovdje jer je vezana za zaštitu. S obzirom da sam prije vršio zimsko prskanje s folidol uljem i bilo je dosta dobro, prošle godine su ga zabranili, pa sam prskao sa crvenim uljem, no nisam bio zadovoljan. Pa me interesira da li postoji kakva adekvatna zamjena za folidol ulje  i kako se koristi, tko je proizvođač te gdje se može kupiti.

Opet napominjem jednu stvar da crveno ulje nije zamjena za oleo ultracid, jer su to dva potpuno različita sredstva različitog vremena primjene. Već sam napisao da je zamjena za folidol ulje oleo ultracid.

Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!