Naime, razmišljao sam o tome, da vjerojatno loza treba vodu u fazi punjanja bobica, a ne kad je već sve formirano, pa je recimo to tako , to onaj finiš pred berbu kad se stvara kvaliteta grožđa. Laički rečeno mjesec dana prije berbe ne bi trebalo navodnjavati, a cijeli period prije DA.Ima li netko neki savjet ?Hvala
Sva sreća da sam skupio 4000 l kišnice. To ću raditi svake godine, i u svako proljeće i ljeto i nadam se da će onda isto padati kao i do sada kiša, pa valjda nebu trebalo navodnjavati vinograd.
Imam da, šta te zanima . Umakali smo korijen loze 24 sata u njemu i prilikom sadnje još dodali šaku na korijen mimo osnovne sadnje, dakle gnojidbe. Pokazao se dobro na tom polju, no moram napomenuti da jako ovisi o teksturi tla, odnosno o sposobnosti tla da zadržava vodu, tzv retencionom kapacitetu. Nije isto da li je pijesak ili glina.Agrogel je jedan naziv, no u biti postoji više takovih supstrata za održavanje vlage u tlu.Mi smo radili sa nekakvim njemačkim supstratom, no u biti kemijski je to sve isto!Moje mišljenje je pozitivno o tome posebno na lakšim tlima i u uvjetima nemogućnosti natapanja!
Pomoglo bude, samo to je prijelazno, odnosno kratkoročno riješenje. Bez vode je teško i ne znam koliko je isplativo na dulji rok.Teško je i meni govoriti jer ne mogu prognozirati kakvo bude ljeto iduće godine i šta bi bilo najbolje napraviti. Navodnjavanje je bitna stavka kod voćarskih kultura posebno u lošim vremenskim uvjetima, maslina isto kao takva.