VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 20:55:55

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Moj vinograd
| | |-+  Nekoliko pitanja totalnog neznalice o vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 8 Dolje Ispis
Autor Tema: Nekoliko pitanja totalnog neznalice o vinogradu  (Posjeta: 92222 puta)
hrvoje
Mlađi novak
*

Email
« na: 04 Prosinca, 2006, 10:22:15 »

Lijepo Vas molim da mi ukažete na bitne stvari u vezi odabira zemljišta i sadnje vinograda, sa preporukom sorti. (nemam mehanizaciju, ali sam optimist)

1. da li je puno za početnika ići u sadnju vinograda na recimo 3 hektara? (koliko trsova, koji tip sadnje-udaljenosti između trsova i redova? Vaše preporuke?
1.1. količina radnih sati po nekoj jedinici (po količini trsova?)
2. koja je najbolja orjentacija zemlje s obzirom na strane svijeta?
3. koja je najbolja ili optimalna nakošenost zemljišta?
4. položaj redova u odnosu na kosinu i strane svijeta?
5. nadmorska visina - koja je njena uloga?
6. klimatske opasnosti za vinograd (mraz, magla, poplava, suša.........?)
7. broj sunčanih dana, kvaliteta grožđa?
8. koje sorte se preporučuju za Slavoniju, konkretno radi se o Vinkovcima, područje Borinci? (zanimaju me i crne i bijele sorte, ima li smisla saditi plavca ili babića i što od bijele sorte? - više bih volio neku našu tradicionalnu ili staru sortu nego nove sorte - naravno za pravljenje dobrog vina u budućnosti)
9. zanima me veza između količine grožđa po trsu i kvalitete - kad se postiže najbolji omjer, te količina listne mase po trsu za te uvjete?
10. naravno i sve drugo što smatrate da je važno, a da ne bude previše informacija za početak, molim sažete odgovore, a onda upute za literaturu ili internet stranice, za detalje
11. koji je smisao proizvoditi grožđe ako u blizini nema vinarije, koliko znam najbliža je u Ðakovu ili u Vukovaru, Iloku
12. da li bi se proizvedeno grožđe u Vinkovcima smjelo otkupljivati u Vukovaru ili Ðakovu, što kaže zakon?

Puno hvala, znam da tražim puno, ali svaki početak je težak
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #1 na: 04 Prosinca, 2006, 14:18:54 »

Većinu ovog imaš u svakoj knjizi o vinogradarstvu. Pročitaj i tek ako tamo ne nađeš, pitaj!
Imaš tih knjiga u gradskim knjižnicama.

Nevenko Fazinić: "Vinogradarstvo", Nikola Mirošević: "Vinogradarstvo"
O svakom ovom pitanju dalo bi se poprilično raspravljat, pola knjige (ako ne i cijela) je sadržano u ovim pitanjima.
Ovako na brzinu:
1. ovisi o mehanizaciji, načinu rezidbe, sorti
2. jug, JZ, JI, zapad, istok,
3. ne mora biti nakošeno, pogledaj Kutjevačko vinogorje.
4. smjer vjetra je bitniji, način obrade, ako je moguće redove postavljati uz smjer puhanja najčešćih vjetrova, ne kontra.
5. velika
6, 7, 8 -  knjiga
Plavac mali i Babić u Slavoniji su utopija.
9. što više grožđa, manja kvaliteta
A, jel ko ima uopće tamo vinograd?
Nisam čuo da netko ima!?
Evidentirano

hrvoje
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 04 Prosinca, 2006, 14:44:41 »

hvala na odgovorima.

Baš tamo i ima vinograda, istina je da su mali, a to je jedino brdo (mislim da su to obronci neke gore, neznam koje). To je jedino područje u i oko Vinkovaca koje se nalazi na brdu. Kako sam priočitao da se grad Vinkovci prostire na 78-125 m nadmorske visine, mislim da bi se moglo reći da je ta gornja visina brda. Inače u tom dijelu je puno Zagoraca, pa mislim da od tuda dolazi bavljenje vinogradarstvom u Borincima, postoji i neka tradicija vinarstva istina za osobne potrebe (kućna radinost). Čak sam i našao da neka zemljišta - u vlasništvu Države vode kao vinogradi (oko 7 hektara u komadu, samo mislim da je to sada zapušteno).
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #3 na: 04 Prosinca, 2006, 15:18:39 »

Ako ideš na 3 ha, svakako se malo raspitaj kod stručnih ustanova, napravi analizu tla, prouči sorte i literaturu, raspitaj se jel tamo uopće moguć kvalitetni uzgoj vinove loze.
To je poprilično velika investicija,a pogreške se skupo plaćaju.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #4 na: 04 Prosinca, 2006, 15:21:09 »

Hrvoje, a da za pocetak procitas mozda koju knjigu o vinogradarstvu i vinarstvu..? 8) da, zbilja trazis previse odgovora i mnogi od njih se ne mogu objasniti u par rijeci, ali evo ja cu probati.. idem po tvojim pitanjima.

1. da, puno je, pogotovo ako nemas nikakvoga znanja oko toga i kako kazes, mehanizacije, jer bez mehanizacije si gotov na vecoj povrsini. tip sadnje i razmak trsova ovisi o tome sta zelis dobiti, kakvu kvalitetu grozda, kakve prinose, ovisi i o tipu tla, polozaju, mehanizaciji, jako puno stvari.. ali obicno se kod nas u kontinentalnoj Hrvatskoj sadi 2,20-2,40 m x 0,90-1,20 m, sto osobno smatram prevelikim razmacima i danas treba teziti guscoj sadnji da bi se dobili manji prinosi grozda po trsu ali opet gustocom trsova po hektaru se dobije i lijepa kolicina grozda..

1.1. to je gotovo nemoguce reci jer opet kazem da sve ovisi o mehanizaciji, uzgojnom obliku, obradi tla.. ali u prve 2-3 godine treba jako puno ljudskoga rada jer je mnogo radnji tesko obavljati strojevima u mladom vinogradu.

2. obicno su najbolji vinogradarski polozaji na nesto visim nadmorskim visinama, 150-400 m, sa blagim padom, okrenuti na sjever-jug i sjeveroistok-jugozapad tako da je osuncanost tijekom dana maksimalna, bez zasjenjivanja vinograda tokom dana.

3. sve ovisi o mehanizaciji i obradi tla ali i o smjeru redova jer vinograd se moze saditi i po principu terasa sto se izvodi terasiranjem zemljista ali mislim da to nije kod tebe slucaj, to se vise radi u Istri, Primorju i pogotovo Dalmaciji.

4. to je vec odgovoreno pod 2. i 3. ali kod odabira smjera redova bitan je bocni pad zbog prohoda strojeva, ukratko, svaki red bi trebao biti ravan ez da "visi" na jednu stranu.

5. uloga nadmorske visine je bolje i jace osvjetljenje i izlozenost suncu, prozracivanje, te manja opasnost od smrzavanja i bolesti, naravno, ako je vinograd na vecoj n.m, pogotovo u kontinentalnim podrucjima.

6. ostecenja nastala uslijed klimatskih nepogoda javljaju se tijekom cijele godine, a najcesce su izazvana niskim i visokim temperaturama, mrazom, tucom i jakim vjetrovima, te bolestima i stetnicima koji napadaju vinovu lozu. vinova loza je najosjetljivija na niske temperature ili mraz u pocetku vegetacije i tada najvise stradavaju cvatovi, mladice i pupovi, a ponekad moze doci i do trajnih ostecenja nastalih mrazom kada dolazi do smanjenja klorofila u listu, smanjuje se ucinak fotosinteze, a posljedica je slabija bujnost, rodnost i kvaliteta grozda. visoke temperature javljaju se tijekom vegetacije i izazivaju ostecenja organa vinove loze, ali su manje stetna od onih izazvanih mrazom. kada je temperatura iznad 40° C dolazi do ostecenja tako da se remeti normalno odvijanje fotosinteze, opskrba vodom i hranivima, a kao posljedica se javljaju opekline na grozdu i liscu. tuca izaziva velike stete ako padne u vrijeme prije sare bobica pa do berbe jer smanji prinos i jako osteti mladice i pupove i obicno nakon toga dolazi do razvoja bolesti, dok jaki vjetrovi lome mladice i lisce i tako uvelike smanjuju ucinak fotosinteze. zadovoljan? :)

7. ovisi o polozaju, sorti, tipu uzgoja, godini.. nemoguce definirati ali postoje zakonske odredbe o broju suncanih sati za pojedinu vinogradarsku zonu i klasifikaciju vinogorja.

8. takoder, postoje zakonske odredbe o preporucenim i dozvoljenim sortama za pojedino vinogorje. hehe, ti mozes posaditi plavac i babic ali pitanje je kako ce ti uspjevati i neces njihovo vino moci prodavati u boci i naravno, to nece biti autenticno za to podrucje. ti spadas u vinogorje Srijem i mozes saditi sve rasirenije bijele i crne sorte, prvenstveno za tvoje podrucje grasevinu, traminac, rajnski rilzing, bijeli pinot..

9. nemoguce za objasniti ali vrijedi pravilo, sto manji prinosi veca kvaliteta, ali ne nuzno i obratno jer ovisi o mnogo stvari, nije bitan samo sadrzaj secera u grozdu vec i druge komponente.

10. evo, prvo prouci sve pravilnike i zakone pa onda pitaj detaljnije.. http://www.hrzvv.hr/
11. pravi smisao proizvodnje grozda je u tome da se od njega dalje proizvodi vino i ostali proizvodi od vina jer ako ti mislis saditi vinograd samo za prodaju grozda od toga ti bas i nema kruha.. pa makar imao i vrhunsko grozde. pitaj Vinofila kako stoje stvari s time..

12. moze se otkupljivati ali s obzirom da je Dakovo drugo vinogorje najvjerojatnije ce to grozde ici za proizvodnju nekog stolnog vina i samim time ce cijena tog grozda biti zbilja mizerna.. dok Vukovar spada u vinogorje Srijem.

nadam se da sam ti barem malo pomogao s obzirom da zbilja trazis nemoguce odgovore, vjerojarno nitko ne bi ovoliko pisao ali sta ces, ja sam budala.. 8) pozdrav.
Evidentirano

hrvoje
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #5 na: 04 Prosinca, 2006, 23:34:14 »

Jesi,pomogao si mi, hvala puno.
za Babića ili Plavca sam pitao usput, jer se sjećam da mi je djed kad sam bio djete imao  u dvorištu neku sortu vinove  loze od koje je pravio crno vino, a donio ju je iz dalmacije, i dobro mu je uspijevala.

Svakako, hvala svima na odgovorima.
Evidentirano
ilija
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #6 na: 30 Srpnja, 2008, 22:57:17 »

Pozdrav svima, nameravam da zasadim svoj mini vinograd ali ne znam ni od ceka ni kako da pocnem jer se uopste ne razumem u vinogradarstvo ali imam zelju da naucim. Planiram za pocetak da zasadim 2 ili 3 reda vinove loze na jednu jako malu parcelu duzine 80 metara. Sada me zanima koliki razmak ide izmedju cokota, a koliki izmedju redova i da li od te male kolicine moze da se napravi bar nesto vina, naravno kada loza bude u punoj rodnost. Voleo bih da zasadim neku vinsku sortu (crno grozdje) ali koja nije losa ni za jelo, ako postoji tako nesto molim Vas da mi preporucite. Citao sam da vinova loza voli peskovita, kamenita i inace slabo plodna zemljista, da li moze da uspeva i na malo plodnijim zemljistima? Posto  zivim u Backoj (RS) a tamo zemljiste nije kamenito i dosta je plodno, zanima me da li to odgovara lozi. Mada moram da napomenem da moja parcela sdrzi dosta peska jer je blizu reke i zemljiste je onako rastresito. Evo, ovoliko za pocetak pa ako neko moze da mi odgovori na ova pitanja.
PS. Sve pohvale za sajt i forum, najbolji je sto se tice vinogradrstva.
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #7 na: 31 Srpnja, 2008, 19:05:39 »

@ilija

To je jako opsežno područje pa je teško odgovoriti u nekoliko rečenica.
Bilo bi dobro da prije toga pročitaš nešto na ovom linku : http://www.vvvforum.eu/
Tu imaš jako puno toga šta te interesira i kad to pregledaš i pročitaš imat ćeš dosta informacija.
Šta ti ne bude jasno postavi poslje pitanje i biti će forumaša koji će ti odgovoriti.
Pozdrav.
Evidentirano
ilija
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 09 Kolovoza, 2008, 08:35:41 »

Prelistao sam http://www.vvvforum.eu/ ali imam jos nekoliko pitanja. Da li je medjuredni razmak od 1,2m odgovarajuci, i da li je pametno saditi naizmenicno u jedan red dve sorte, npr. jedna sadnica frankovke, pa jedna sadnica kardinala (ili muskat hamburga). Da li se PVC stubovi postavljaju na 5m? Hvala.
Evidentirano
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #9 na: 09 Kolovoza, 2008, 09:23:20 »

Prednosti  veće širine redova su prozračnost(manje bolesti),veća osunčanost grožđa(bolja zrioba),lakša obrada tla(strojna) i s.lDjelomice to možeš riješiti da povećaš razmak između samih čokota.Preporučio bi ti da posadiš jednu soru u jedan a drugu u drugi red zbog rezidbe,zaštite i berbe...sretno
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #10 na: 09 Kolovoza, 2008, 13:33:52 »

ovisi da li ces vinograd obradivati mehanizacijom kojoj se naravno moras prilagoditi ili ces sve raditi rucno i ovisi o samom polozaju, tj. osuncanosti jer to je dosta gusta sadnja koja zahtijeva dobar smjer redova za maksimalno dozrijevanje grozda, znaci, lagana padina, smjer sjever-jug i mozda nesto malo nizi uzgojni oblik da ti lisna masa ne baca sjenu na susjedni red, da ulovis sto vise sunca, mislim da ti visina nebi smjela biti preko 180 cm.. najbolje ti je posaditi svaku sortu zasebno zbog vec navedenih razloga.
Evidentirano

Kaća
Guest

Email
« Odgovor #11 na: 11 Kolovoza, 2008, 17:02:08 »

Dragi moj Hrvoje, 3 ha je puno za početnika!  :-\ Znaš, ja ima oko 1/2 ha vinograda sa vikend kućicom, starom vinogradarskom kućicom u slovačkom vojvođanskom stilu i održavam ga uz izuzetno velike napore (nakon radnog vremena). I pola hektara bi ti bilo, dragi moj dovoljno.
Meni je tata uumro pre pola godine i testamentom mi ostavio SVOJU NAJVEÆU RADOST U DOKOLICI - ODNEGOVAN VINOGRAD. - a meni, odnosno njegovoj kćeri VELIKE TRAUME. Zamisli, dragi moj Hrvoje mene ženu i damu, i uz to, novinarku sviklu na VELIKE HALO VESTI da skoro sama obrađuje vinograd... ali, uz pomoć stručne literature, saveta suseda, i eto moj vinograd molako "šara" a nema mi grešaka... Samoko će da mi vino priprema, a još povrh svega da mi vino pije?
Ponavljam,  manje hektara a više volje.... :o 
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Email
« Odgovor #12 na: 11 Kolovoza, 2008, 17:12:59 »

Dragi moj Hrvoje, 3 ha je puno za početnika!  :-\ Znaš, ja ima oko 1/2 ha vinograda sa vikend kućicom, starom vinogradarskom kućicom u slovačkom vojvođanskom stilu i održavam ga uz izuzetno velike napore (nakon radnog vremena). I pola hektara bi ti bilo, dragi moj dovoljno.
Meni je tata uumro pre pola godine i testamentom mi ostavio SVOJU NAJVEÆU RADOST U DOKOLICI - ODNEGOVAN VINOGRAD. - a meni, odnosno njegovoj kćeri VELIKE TRAUME. Zamisli, dragi moj Hrvoje mene ženu i damu, i uz to, novinarku sviklu na VELIKE HALO VESTI da skoro sama obrađuje vinograd... ali, uz pomoć stručne literature, saveta suseda, i eto moj vinograd molako "šara" a nema mi grešaka... Samoko će da mi vino priprema, a još povrh svega da mi vino pije?
Ponavljam,  manje hektara a više volje.... :o 

Da, slažem se da je potrebno najprije imati volje.
Ovo što si navela često viđam u svom kraju. Ljudi su ili dobili u nasljedstvo ili kupili vinograd/vikendicu i na puno manjoj površini od navedenih i volja za održavanjem vinograda traje 1-2 godine i nakon toga žalosno za pogledati šta ostane od krasnih vinograda ako ih na vrijeme ne prodaju pošto ih prestanu raditi.
Slažem se da treba oprezno sa veličinom površine ako se ne misli ozbiljno raditi.
Evidentirano
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 11 Kolovoza, 2008, 17:34:33 »

on je napiso 2-3 reda a ne 2-3H......naočale naočale ;D
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Email
« Odgovor #14 na: 11 Kolovoza, 2008, 20:05:03 »

on je napiso 2-3 reda a ne 2-3H......naočale naočale ;D

Ha?
I ja mislim da trebaju naočale  ;D pogledaj prvi post Hrvoja pod rednim brojem 1.
Ma nema veze ovo što je Hrvoje napisao ako ima volju i imat će je istu i za nekoliko godina, nego treba prije ulaganmja dobro razmisliti.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 8 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!