VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:08:11

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Moj vinograd
| | |-+  Nekoliko pitanja totalnog neznalice o vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 Dolje Ispis
Autor Tema: Nekoliko pitanja totalnog neznalice o vinogradu  (Posjeta: 92228 puta)
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #60 na: 14 Ožujka, 2013, 20:46:49 »

u zagorju pravi francuz nije sladak ni fini ni kad je zrel :)
gori je čak i od nohe iliti seksarde koja je za njega ružica ;D
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #61 na: 14 Ožujka, 2013, 21:27:45 »

Pa moguće da je to zbog toga što  u slavoniji i druge sorte imaju par postotaka sladora više nego u zagorju ali sva tri tipa o kojima govorim  su sto posto američko - europski križanci druge ili treće generacije tko bi ga znao.
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
Ruki
Novak
**

Email
« Odgovor #62 na: 10 Travnja, 2013, 09:33:23 »

Moze jedno pitanje ako je netko voljan nek da misljenje,radi se o sljedecem,posjedujem stari vinograd neznam ni koliko ,kod rezidbe i pritezanja cokota uz kolcice primjetio sam da ih dosta ima trulezi blizu zemlje i drze se dosta slabo,neznam mozda zbog motike,trimera ili nesto trece,cvrstosam ih privezao- zao bi mi bilo da nemaju buducnost...
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #63 na: 10 Travnja, 2013, 12:23:35 »

Moze jedno pitanje ako je netko voljan nek da misljenje,radi se o sljedecem,posjedujem stari vinograd neznam ni koliko ,kod rezidbe i pritezanja cokota uz kolcice primjetio sam da ih dosta ima trulezi blizu zemlje i drze se dosta slabo,neznam mozda zbog motike,trimera ili nesto trece,cvrstosam ih privezao- zao bi mi bilo da nemaju buducnost...

Nemaju,najbolje je mjenjati.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #64 na: 26 Travnja, 2013, 10:28:11 »

Vadi to van i sadi druge ili podbaci mlade trste pored njih i kad ovi stari odapnu možda taman mladi trsti počnu roditi tak da nebudeš bio u zaostatku s vremenom.
Baš sam prije koji tijedan taknuo stari trst i on je naprosto skroz puknuo dolje blizu zemlje, bio je suh ko barut, a pri vrhu zelen očito je ostalo hranjivih sastojaka od prošle godine.

Kad se pojavi jaka trulež dva put to prekriži ko pop i vadi van.  ;D
Evidentirano
neno
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #65 na: 13 Lipnja, 2013, 20:22:17 »

pozz ekipo
-eto opet problema kao i lani sa susenjem (strana 3) , odumiranjem trsa pa jel nasao ko kakav konkretan odgovor, preventivu za to???
-u proljece sam podsadio novih 50 kom cijepova i s tim da sam par komada lanjskih osusenih ( ne skroz) ostavio odrezanih par cm iznad cijepljene glave pa sad oni solidno rastu (mladice)pa pitam opet imam 20 kom da su poluposuseni a normalan je bio razvoj pupa , pocelo listat i pojavom grozdica prvo osusi lucanj  te na nemu pola prolistalih pupova otpada a njih 2-3 imaju ofurene listice velicine 3-5cm ( kod susjeda se to desava na trsima starim i preko 10 god)
-kako, sta i cime to sprijecit (zaboravih reci da prilikom orezivanja takvi trsovi su rezani drugim skarama i pazeno da se time ne prenosi)
- i dosta mi je ove god zakazao u razvoju bijeli pinot (star 5 god) dok drugi star 3 god ljepsi je i jaci u razvoju
-hvala sto citate moju muku pa bude i koja slika
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #66 na: 14 Lipnja, 2013, 17:17:16 »

neno, jesi ti siguran da nemaš crnu pjegavost u vinogradu  :'(
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
neno
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #67 na: 15 Lipnja, 2013, 07:06:28 »

pa razmisljao sam i o tome posto su rozge imale dosta krastavosti po sebi i koristio sam neke preparate  u vezi toga, dok na tim zaostalim trsima rozgice su male i cijelu godinu svjetlozelene i imaju po sebi ko plave tockice a lisce je ko pofureno
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #68 na: 29 Listopada, 2013, 20:26:39 »

negdje sam pročitao da vitice jako crpe trs. dali je to točno  ???
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #69 na: 29 Listopada, 2013, 20:44:16 »

Čuj, ne znam za to , ali sigurno ga crpe manje od grožđa.  :)
Evidentirano

pime ga pime ga
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #70 na: 29 Listopada, 2013, 22:58:31 »

Čuj, ne znam za to , ali sigurno ga crpe manje od grožđa.  :)

ma nešto sam si grunto probati na godinu na stolnim sortama doma ih porezati kada se razviju. dal bi bilo mlaćenje prazne slame ili koristi  ???
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #71 na: 30 Listopada, 2013, 07:45:44 »

negdje sam pročitao da vitice jako crpe trs. dali je to točno  ???

Vitice su tanki izdaci koji rastu na nodiju nasuprot lista i služe mladici (rozgvi ) za samo vezanje uz potporanj.
Ono kaj one crpe je zanemarivo.Osim ako ti viticama ne nazivaš neki drugi dio trsa.

Najvjerojatnije misliš na zaperke.
Zaperci troše određenu količinu hraniva ,ali u određenoj fazi dosta doprinose sa svojom masom mladog lišća koje u zriobi najviše stvara slador.l
U svakom slučaju više koriste nego crpe uz uvjet da ih imaš pod kontrolom(zalamanje i sl.).
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #72 na: 30 Listopada, 2013, 11:00:36 »

Vitice su tanki izdaci koji rastu na nodiju nasuprot lista i služe mladici (rozgvi ) za samo vezanje uz potporanj.
Ono kaj one crpe je zanemarivo.Osim ako ti viticama ne nazivaš neki drugi dio trsa.

Najvjerojatnije misliš na zaperke.
Zaperci troše određenu količinu hraniva ,ali u određenoj fazi dosta doprinose sa svojom masom mladog lišća koje u zriobi najviše stvara slador.l
U svakom slučaju više koriste nego crpe uz uvjet da ih imaš pod kontrolom(zalamanje i sl.).

Zdravko znam šta su zaperci, baš sam mislio na vitice. ok, znači da ih diram samo bih mlatio praznu slamu  8)
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #73 na: 30 Listopada, 2013, 19:47:36 »

Pa i mlaćenje prazne slame nije zakonom zabranjeno,..JOŠ za sad  :o
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #74 na: 31 Ožujka, 2014, 13:43:49 »

ima li koja druga posljedica uporabe sumpora na visokim temperaturama (+28) od fitotokstičnosti?  Djeluje li sumpor (nakon što se osuši, ako poprskam rano ujutro)  kao zaštita od pepelnice pri tim visokim temperaturama?
Evidentirano

Brckovljani
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!