VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 10:42:21

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2012. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 40 Dolje Ispis
Autor Tema: 2012. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 243531 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« na: 30 Prosinca, 2011, 19:32:54 »

Evo, još jedna sezona ide 8)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #1 na: 09 Siječnja, 2012, 23:38:14 »

Dao sam si malo truda, pročitao prskanje i zaštitu za 2010 i 2011 godinu.  Vidim da je prošle godine bilo propusta tjekom prskanja koje ove godine želim popraviti. Prošla godina bi bila odlična da nije bilo leda. Čim je pala tuča sve je krenulo nizbrdo...

Složio sam prskanja iz 2011, prihrane i biljške o zarazama koje sam tjekom kontrole primjetio. Dodao fenofaze u kojima se vinova loza tjekom prskanja nalazila.

30.03.- Bordoška juha+sumpor.
          -doza 3x veča od uobičajene.
          -Fenofaza  A
09.04.-Bilno ulje ( slovenska zamjena za crveno ulje).
          -Fenofaza B,C
26.04.-Dithane+Demitan.
          -Fenofaza E,F
11.05.-Dithane+Demitan+Cosan.
          -prihrana Folijar magnezij sa mikroelementima.
          -Fenofaza G
26.05.-Antracol combi +Cosan.
          -prihrana sa borom.
          -Fenofaza H
13.06.-Antracol combi+bakar+Cosan. ( nakon 5 sati pala obilnija kiša)
         -Fenofaza I
22.06.-Antracol combi+bakar+Mildicut+sumpor+Falcon.
          -pronađena zaraza od peronospore na nekoliko zaperaka, par listova i 3 grozdića.
          -Fenofaza J
09.07.-Verita+Falcon+sumpor.
          - prihrana Folijar magnezij sa mikroelementima.
          -zaraza od peronospore se proširila od posljednjega prskanja 22.06.
          -Fenofaza J

11.07.-Padala tuča i uzela 30 % uroda, sa sjeverne strane reda nema grozda koji nije
            natučen.

12.07.-Folpan+sumpor+Teldor( samo po zoni grožđa).
          -prihrana Drin.
          -Fenofaza K
22.07.-Verita+Antracol+Falcon+sumpor.
          -prihrana Folijar magnezij sa mikroelementima.
          -Fenofaza K
02.08.-Switch(samo po zoni grožđa).
          -Teldor je bio preslab pa je došlo do truleži na natučenim i presječenim jagodama
          -Fenofaza K,L
10.08.-Champion WP 50+sumpor.
          -došlo je do zaraze od peronospore na zapercima koji su brzo izrasli i bili
           nezaštičeni, skinuli sve jače zaražene zaperke.
          -Fenofaza L
18.08.-Switch( samo po zoni grožđa).
          -Fenofaza L

Kad skupim vremena napravit ču okvirni popis sa čime namjeravam ove godine prskati i napisati koja prskanja su bila loša ili promašena u 2011.

Cilj mi je prskati sa kontaktnim fungicidima sve do cvatnje, a od cvatnje pa do šare koristiti sistematike sa kontaktnim i sistematičnim djelovanjem. U rezervi bi si ostavio jake sistematike ( Veritu, Falcon) koje bi iskoristio ako bi došlo do ozbiljnije zaraze. Zadnje prskanje bi obavio sa bakrom...
Evidentirano
Mitja
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 09 Siječnja, 2012, 23:45:42 »

bogami ovo te ne kosta bas malo a?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #3 na: 09 Siječnja, 2012, 23:53:55 »

Pohvalno je šta si to stavio na forum. I ja sam, mada, ne možemo raspravljati u prošlosti o tome. To se planira u skladu sa prognozom i meteo uvjetima za dalje ;)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #4 na: 09 Siječnja, 2012, 23:59:22 »

Za te novce moglo se  kupiti dobroga vina. Možđa i boljeg nego ga imamo.Bit če bolje, svaka godina je veliki izazov kako u vinogradu tako i u podrumu. Najbitnija je volja a nje kod mene nikada neponestaje...  :)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #5 na: 10 Siječnja, 2012, 00:29:05 »

Za te novce moglo se  kupiti dobroga vina. Možđa i boljeg nego ga imamo.Bit če bolje, svaka godina je veliki izazov kako u vinogradu tako i u podrumu. Najbitnija je volja a nje kod mene nikada neponestaje...  :)
Za te novce moglo se  kupiti dobroga vina.

I Da i Ne! Možda, no pošto je kriza, ljudima su tankovi puni, vjerojatno da, unatoč sušnoj godini, gdje je trebalo minimum prskanja.

Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #6 na: 13 Siječnja, 2012, 12:58:43 »

Imam pitanje. Dali je potrebno uz fungicide ( falcon ,folicur i nativo) koji imaju kontaktna , kurativna i erativna svojstva koristiti i sumpor kao kontaktno sredstvo u zaštiti od pepelnice?
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #7 na: 13 Siječnja, 2012, 13:25:17 »

Imam pitanje. Dali je potrebno uz fungicide ( falcon ,folicur i nativo) koji imaju kontaktna , kurativna i erativna svojstva koristiti i sumpor kao kontaktno sredstvo u zaštiti od pepelnice?

Ja jesam.
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #8 na: 13 Siječnja, 2012, 13:33:44 »

Prošle sam godine prorijedio tretiranje sumporom i za nagradu imao dosta problema s grinjama - je li to bilo do godine ili do smanjenog tretiranja sumporom, ne mogu biti siguran (grinje sam, dakako tretirao, i to s Demitanom, pa ćemo i njega zamijeniti nečime drugim).
Evidentirano
dock
Novak
**

Email
« Odgovor #9 na: 13 Siječnja, 2012, 17:38:50 »

fakat,.....
Evidentirano

nakon mene samo bog i vino....
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #10 na: 15 Siječnja, 2012, 11:47:34 »

Sumpor je uvijek dobro koristiti, ako se može miješati i ako temperature nisu previsoke.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #11 na: 15 Siječnja, 2012, 12:27:44 »

Prošle sam godine prorijedio tretiranje sumporom i za nagradu imao dosta problema s grinjama - je li to bilo do godine ili do smanjenog tretiranja sumporom, ne mogu biti siguran (grinje sam, dakako tretirao, i to s Demitanom, pa ćemo i njega zamijeniti nečime drugim).
Nisam siguran da li ima nečega drugog osim Demitana protiv grinja. No, ljudi često griješe kada tijekom ljeta ne tretiraju vinograd, ni sumporom ni Demitanom, kad se grinje uvlače u zimske pupove.
Evidentirano

Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #12 na: 15 Siječnja, 2012, 17:52:03 »

Sumpor sam stavil u valjda svako špricanje prošle godine osim posljednjeg špricanja sa switchem, em kaj je jeftin em kaj nema rezistencije
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #13 na: 15 Siječnja, 2012, 18:01:27 »

Sumpor sam stavil u valjda svako špricanje prošle godine osim posljednjeg špricanja sa switchem, em kaj je jeftin em kaj nema rezistencije

Slažem se. I ja sam tako mislio ali uvjek volim čuti mišljnje vas ostalih. Nije skup, ima kontaktna svojstva u suzbijanju pepelnice, popratno djeluje na grinje a gljive na njega ne razvijaju rezistenciju...
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #14 na: 15 Siječnja, 2012, 19:39:13 »

Nisam siguran da li ima nečega drugog osim Demitana protiv grinja. No, ljudi često griješe kada tijekom ljeta ne tretiraju vinograd, ni sumporom ni Demitanom, kad se grinje uvlače u zimske pupove.
Envidor i Zoom 11, ali skupi su da boli glava. Zoom se preporuča i u integriranoj zaštiti.
Aha, sada vidim da na lozi zooma 11 ide upola manje nego demitana, pa ispada čak i mrvicu jeftiniji, a najskuplji izlazi Envidor.
Evo, ovako to proizvođač navodi:
ZOOM 11 SC je novi kontaktni, selektivni akaricid dugotrajnog djelovanja na osnovi nove aktivne tvari etoksazol iz skupine oksazolina. ZOOM 11 SC djeluje kontaktno i digestivno, larvicidno i ovicidno, na sve stadije ličinki i jaja štetnika.

ZOOM 11 SC je za razliku od većine akaricida koji su do sada korišteni toksikološki povoljniji, pa je naročito pogodan za primjenu u integriranoj zaštiti bilja. Zbog načina djelovanja ZOOM 11 SC je izrazito selektivan i djeluje ciljano na štetnike koji se suzbijaju uz povećanu sigurnost za korisnike. Jedinstven način djelovanja onemogućava pojavu unakrsne rezistentnosti s drugim akaricidima na tržištu. U praksi je ZOOM 11 SC pokazao pouzdano djelovanje i kada djelovanje ostalih akaricida počne slabiti.

Ima li tko kakava iskustva?
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 40 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!