Previše sam dvojio o tome! Dok sam isprobavao na okus još mi bilo slatko prije tri, četri dana i nisam osjetio u pozadini ovu oporu, nego jućer, a i danas se najbolje osjetila! Ništa! Hvala ti Sutra stavljam sumpovin! Jel možda bolje vinobran ili kaj drugo? Daj mi reci, malo sam mjeril slobodni, bil je malo više 30, kolko bi ga trebal stavit na 200 lit, odnosno za kolko ga dići ?
javljam se za degustaciju da naučim kakvog je okusa. A i nesto slicno je i s mojom mjesavinom.
Već gotovo vrenje? A tiho, ništa? Ili želiš takvo vino s neprevrelim sladorom? Zašto žuriš s pretokom, nisi taložio? Kako to pyrovin skida kiseline, poduči nas što si "čuo" !?Sumporenje - isto ti je kaj staviš.Ja bistrim tek poslije drugog pretoka, kad je vino formirano, stabilno. Tako preporuča struka u literaturi. Zašto ga sad nezrelog zajebavati? ®uri ti se imati bistro vino prije sesveta? Hm, Hm.Ja stavljam odmah poslije burnog vrenja, kad pjena više ne zalijeva unutarnji poklopac. Sitni mjehurići od tihog vrenja prolaze kroz ulje. Čuvaš arome, svježinu ...
Zasto svi zaustavljate vrenje? Zbog prikrivanja kiselina? Ja svoje pustam da odradi do kraja meni evo vrije 5. dan. Prestalo pjeniti. Temp.trenutno na 16-14. Ali mi grasevina ima jako opor okus trenutno.
Taj opor okus ti je predpostavljam jabučna kiselina, koja sa vinskom i limunskom čini 90% svih kiselina u vinu!E sad sve ti zavisi od sorte! Mi koji imamo sorte rajnskog rizlinga, ili njihovih križanaca se ne preporuča malolaktika,pa ostavljamo neprevreli šećer da malo pokrije kiselinu! Šećera moraš imat dovoljno u grožđu, ili dodanog, da imaš dosta alkohola u vinu( barem preko 10%) da bi mogala zaustavljat vrenje, i dobit vino s ostatkom neprevrelog šećera, a ovo sve ostalo možeš pustit do kraja, i ako imaš uvjete dogodi ti se spontana malolaktika, a možeš ju i izazvti s bakterijama za MLF(dio jabučne ti prijeđe u manje oporu mliječnu) Naravno, možeš ti zaustavit i ostale sorte, ako su imale puno prirodnog šećera, da ti sve ne ode u alkohol!